Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ártanak a fejlődésnek a nagyon olcsó laptopok?

Laptop

Ártanak a fejlődésnek a nagyon olcsó laptopok?

A Sony egyik igazgatója szerint rossz hatással vannak az iparra az Asus Eee PC-k és ahhoz hasonló noteszgépek.

Nemrég úgy nyilatkozott Mike Abary, a Sony egyik vezető beosztású, többek között a Vaio termékcsaládért is felelős alkalmazottja, hogy az Asus Eee PC által elért földindulásszerű sikere középtávon nem tesz jót az iparnak. Abary vélekedése szerint, ha a felhasználók egy jelentős része el fogja várni, hogy 300 dollár körül legyen egy noteszgép ára, akkor az beindít egy olyan, lefelé mutató árspirált, amiből a gyártók nem jönnek ki jól. A profit ugyanis annyira marginálissá válik a hordozható számítógépek ezen szegmensében, hogy végül vagy csődbe viszi a cégeket, vagy más részlegük nyereségéből kell majd finanszírozni a piacon maradást.

Persze nem meglepő a férfi véleménye, annak ismeretében, hogy a Sony nem gyárt (és jelenleg nem is tervez gyártani) olcsó notebookokat. Ugyanakkor sokáig nem mehet szembe az árral a vállalat sem – míg egy évtizede kétezer dollár körüli áron kínálták a laptopokat, addig manapság már az, aki nem akarja játékra is használni, 7-800 dolláros áron vásárolhat kielégítő teljesítményt nyújtó hordozható számítógépet. A költségek azonban nem csökkenthetők a végletekig, már a napjainkban eladott notebookokon realizált egységnyi profit is jóval alacsonyabb, mint néhány éve.

Nem idegen az iparági visszaesést vizionáló nyilatkozat a Sony-tól. Amint arról mi is írtunk 2006 végén, Stan Glasgow, a Sony Electronics elnöke akkor az LCD-k túl gyors áresése ellen emelte fel a szavát. Tavalyelőtt ugyanis általánosságban 25-30 százalékkal csökkentek a folyadékkristályos kijelzőre alapuló televíziók árai; ez 5-7 százalékkal több, mint amit a Sony látni szeretett volna. Glasgow úgy vélte, a csökkenés ilyen tempója középtávon már a vásárlókra sem lesz jó hatással. A Sony elnöke szerint a gyors áresés árt az iparnak, mivel a szórakoztatóelektronikai gyártók pénzügyileg nehéz helyzetbe kerülhetnek, így kevésbé lesznek képesek befektetni a jövő technológiájának kutatásába.

Ehhez képest a Sony komoly mértékben pörgeti fel az LCD-ipart; így az Eee PC-vel kapcsolatos véleményt is fenntartásokkal kell azért kezelni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés