Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Asus első környezetbarát notebookja

Dotkom

Az Asus első környezetbarát notebookja

A tajvani cég bejelentette az első olyan ultraportable kategóriába tartozó noteszgépét, amely teljesen ólom- és halogénmentes anyagokból készült.

Nem könnyű egy elektronikai eszközt környezetbaráttá tenni: a nehézfémek javát ugyan már sikerült száműzni az évtized elejére a számítógépekből, ám a forrasztásokhoz szükséges ólom sokáig tartotta magát. Persze semmi sem lehetetlen; arra, hogy készíthető ólommentes noteszgép, most az Asus szolgáltat példát (korábban a Dell és a Fujitsu mutatott be a környezetet kevésbé megterhelő PC-ket). Legújabb, U5-ös modellje ugyanis jóval környezetbarátabb kialakítású, ami annak is köszönhetően, hogy a mérnökök kihagyták a halogénszármazékokat is a hordozható számítógépből.

Maga az eszköz – amint azt már a bevezetőben is említettük – a kompakt típusok családjába tartozik: kijelzőjének képátlója mindössze 12,1 col. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az U5-ös mindössze 1,4 kilogrammot nyom a mérlegen. Más kompromisszumot nem nagyon kötött a gyártó: a Centrino alapokra építkező notebook a ma kapható legnagyobb teljesítményű Pentium M processzort foglalja magába, és mind a 802.11g, mind a Bluetooth vezetékmentes hálózati szabványokat támogatja.

Az alapértelmezett konfiguráció 512 MB-nyi operatív tárat tartalmaz, ez azonban akár még egyszer ennyire tovább bővíthető. Három USB és egy Firewire port, valamint egy multiformátumú memóriakártya-leolvasó tartozik még az U5-öshöz, melynek ára egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés