Connect with us

Hirdetés

technokrata

20 colos notebook

Laptop

20 colos notebook

Habár már a 17 colos noteszgépeket is nehézkes hordozni, több gyártó is bejelentett ennél nagyobb képátlós LCD-vel bíró változatokat.

Napjainkban egyre többen használják szórakozásra (is) hordozható számítógépüket, ezen jellemzően filmnézést és játékot kell érteni. Az irodai munka kisebb, 14-15 colos kijelzőkön is prímán elvégezhető, viszont a kikapcsolódás digitális formái nagyobb képernyőt igényel(né)nek. Ugyan már évek óta piacon vannak a 17 colos méretű noteszgépek (egy-egy sorozat erejéig), ám ezek portabilitása igencsak korlátozott – ráadásul áruk is jóval magasabb, kisebb társaikhoz viszonyítva.

Éppen emiatt elsősorban a szélesképernyős kialakítású változatokat veszik azok, akik kifejezetten filmnézésre szánják laptopjukat – a 16:9-es képarány miatt nincsenek sötéten maradó, „kihasználatlan” részek a képernyőn, s a mozgókép nagyobbnak látszik (illetve nagyobb is). Idén, az összes leszállított noteszgép (durván 62,5 millió példány) 39,2 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, ám a részesedésük folyamatosan emelkedőben van. Annyira, hogy az IDC becslése szerint 2009-re már ez lesz a standard képernyőméret-formátum. Ez az akkori eladások 114,6 milliós mennyiségéből 96,7 milliós értékesítési példányszámot jelent, vélekedik a piackutató vállalat.

Vajon készen áll-e a piac az ennél nagyobb modellekre? Habár egyelőre csak marginális igény jelentkezik, a gyártók mégis megcélozták már ezt a szegmenst is: a Samsung például nemrég beszámolt megszületőben levő, 19 colos LCD-vel rendelkező noteszgépéről. A tervek szerint még az idén bemutatkozó monstrum minden bizonnyal megjelenik a vállalattal jó kapcsolatot ápoló, egyik legjelentősebb USA-beli forgalmazónál, a Dellnél is. Ez utóbbinak az XPS családja képviseli az elit kategóriát a hordozható számítógépek kínálatában.

Hasonló tervekről számolt be az LG Phillips is, amely még 1 collal rá is licitált riválisára: ez utóbbi gyártó 20 colos folyadékkristályos kijelzőket fog prezentálni legújabb laptopjaiban. Ennek ellenére a közeljövőben mégis inkább a szélesképernyős kialakítás előretörésének lehetünk tanúi, mintsem az óriás LCD-k elterjedésének.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés