Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világ legnagyobb adatbázisai

Laptop

Világ legnagyobb adatbázisai

A Winter Corporation, az adatbázis-tanácsadó vállalat által készítet 2005 TopTen Program a világ nagyobb és legnagyobb terheléssel használt adatbázisait rangsorolja. A kutatás eredményei szerint az online tranzakciós feldolgozásban és döntéstámogatásban egyértelműen az Oracle a vezető adatbázis-szállító.

A Winter Corporation 20 ország 11 iparágában végezte felmérését az „adatbázis legek” rangsorolására. A kutatásban résztvevő cégek adatbázisainak igazoltan el kell érni egy előre meghatározott minimális méretet. A program az adatbázisok azonításán túl bemutatja azok készítőit és működtetőit, a terméket, a platformot és az architektúrát is, amelyek együttesen az adatbázisok határait tágítják.

A kutatás számos érdekes eredménnyel szolgált az adatbázisok fejlődéséről. A legnagyobb adatbázis mérte megháromszorozódott két év alatt, túllépve a 100 TB-os határt. A sorok/rekordok száma ugyanezen időszak alatt megötszöröződött, elérve a 2,8 trillió sort. 2005-ben első alkalommal a csúcsterhelés túllépte az egymilliárd SQL parancsot óránként, és szintén az első alkalommal a Linux megjelent a legnagyobb adatbázisok platformjaként.

A kutatás további megállapításai:
• A világ legnagyobb kereskedelmi adatbázisa a Yahoo! 100 TB-os Oracle adatbázisa, amely egyben a világ legnagyobb kereskedelmi adattárháza is. Az idei nyertes több mint háromszor nagyobb a két évvel készített hasonló felmérésben első helyen végzett – szintén Oracle – adatbázisnál.
• A világ legnagyobb kereskedelmi UNIX adatbázisa Oracle-n fut.
• A világ legnagyobb kereskedelmi Linux adattárháza Oracle adatbázis használ.
• A világ legnagyobb tudományos célra használt adatbázisa szintén Oracle adatbázis.
• A világ legnagyobb tranzakciós adatfeldolgozó rendszere UNIX-on – több mint 16 TB adattal – Oracle adatbázison fut.
• A világ első 10 UNIX PLTP rendszeréből 9 Oracle adatbázist használ.
• A Winter 2005 TopTen programban résztvevő Linux DSS és OLTP adatbázisok közül az összes alatt Oracle adatbázis működik.
• Az Oracle ez egyedüli szállító, amely Linux, UNIX és Windows környezetben is eredményeket ért el Programban.
• Az Oracle-nek köszönhetően a Linux mára egyértelműen bizonyította létjogosultságát a kereskedelmi adatbázis piacon, mivel két ilyen platformon működő adattárház is bekerült az első tíz közé. A világ legnagyobb Linux DW mérete 24, 7 TB, amely a hatodik helyet jelentette az összesítésben.

Az elemzésből továbbá kiderül, hogy az OTP tranzakciós adattárháza kategóriájában a világ 10 legnagyobb adatbázisa között van: a „bruttó adatbázisméret” terén elért 8. helyezés mellett a „ténylegesen kezelt nettó adatmennyiség” kategóriában elért 3. hely azt mutatja, hogy a rendszer lényegesebben hatékonyabban működik versenytársainál. A csúcsterhelés kategóriában (Peak Workload) az OTP adattárháza az egyértelmű nyertes, amely szintén az adatbázist nagy hatékonyságának bizonyítéka.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés