Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hadipar hajtja az üzemanyagcellák fejlesztését

Laptop

A hadipar hajtja az üzemanyagcellák fejlesztését

A vállalat bejelentette korábbi üzemanyagcellájának továbbfejlesztett változatát, melyet kifejezetten az amerikai hadsereg kívánalmainak megfelelően hozott létre. Ennek ellenére hamarosan kereskedelmi forgalomban is debütálhat a készülék.

Az Ultracell már jó ideje foglalkozik a folyékony üzemanyagon alapuló energiaforrások fejlesztésén. A cég nevéhez fűződik az úgynevezett reformed methanol fuel cell (RMFC – átalakított metanol üzemanyagcella) technológia, amely révén el tudták érni a lítium-ionos akkumulátorok energiasűrűségének kétszeresét.

Maga a technológia a magas koncentrációjú metanolból hidrogén előállítására irányuló folyamatra alapul. A cég szerint hasonló sűrűséget tud produkálni, mint a tisztán hidrogén alapú üzemanyagcellák, ám annál a sokkal olcsóbb metanol alkalmazásával gazdaságosabban működtethető az eszköz. A durván 1,1 kilogrammos tömeg talán kicsit nagynak tűnik, ám a hasonló paraméterekkel bíró megoldások mind nehezebbek az Ultracell fejlesztésénél. Fizikai mérete körülbelül egy A5-ös könyvével vetekszik.

Lássuk kicsit részletesebben, miből is áll a rendszer! Az önindításra képes eszköz az általa kiszolgált elektronikai berendezést, annak bekapcsoló gombjának lenyomását követően azonnal el tudja látni energiával. Az üzemanyagtartályt gyorsan és egyszerűen cserélni lehet, sőt, még elemtöltésre is alkalmazható. A teljes rendszer főbb részei: az áramlást vezérlő processzor, az ellenőrző rendszer, a kompresszor és az imént említett cserélhető üzemanyagtartály.

Katonai megrendelés – ez minden nagyobb gyártócég álma az Egyesült Államokban (is). Az Ultracellnek összejött: a jelenlegi telep korábbi változatát, a 45 wattnyi energia folyamatos biztosítására képes XX90-est kifejezetten a hadsereg kommunikációs, elektronikai kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó részlegének (CERDEC) megrendelésére készítették. A katonaság azonban további modell(eke)t akart – ennek lett eredménye az UltraCell25 (katonai nevén XX25), amely 25 wattos teljesítménnyel rendelkezik, viszont kompaktabb kivitelű elődjénél. A vállalat tervei szerint a jövő év folyamán kereskedelmi forgalomban is kapható lesz az eszköz – elsősorban professzionális felhasználásra, ipari környezetbe és a mobil számítástechnika számára fogják értékesíteni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés