Connect with us

Hirdetés

technokrata

A leggyorsabb európai szuperszámítógép

Laptop

A leggyorsabb európai szuperszámítógép

Az Intel bejelentette, hogy legújabb Intel Itanium 2 processzora működteti Európa leggyorsabb szuperszámítógépét.

Az Intel gratulációját fejezte ki a CEA-nak és Bullnak a Tera-10, egy 50 teraflopos rendszer (50 billió lebegőpontos művelet másodpercenként) megalkotásáért, amely a LINPACK Benchmark alapján 42,9 teraflopos teljesítményével új európai sebességrekordot állított fel.

A TERA- 10 rendszer 4.532 darab Intel Itanium 2 (korábbi kódnevén Montecito) processzorra épül. Az 544 darab, egyenként 8 kétmagos processzorral ellátott Bull NovaScale 6160 csomópont, kizárólag adatfeldolgozásra készült. A TERA 10 szuperszámítógép a CEA szimulációs védelmi rendszerhez készült, melynek célja, hogy garantálja a francia nukleáris elrettentő erő biztonságos és megbízható működését. A CEA világszerte számos partnerrel dolgozik közös együttműködési projektek létrehozásán.

Az Intel Itanium processzor család olyan alkalmazások számára készült, melyek hasznot húznak a nagyméretű gyorsítótárból és a fejlett párhuzamos feladatvégrehajtási képességekből.

A Montecito-t, a következő generációs Itanium processzort, melyet kétmagos technológia, háromszoros gyorsítótár méret, négyszeres thread count, valamint az Intel Virtualization Technology jellemez, ezen a nyáron mutatják be. A processzor kétszeres teljesítményt nyújt, valamint energiahatékonysága a korábbi generációhoz képest 2,5-szer nagyobb, és gyorsítótár megbízhatósága is jelentős fejlődésen ment keresztül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés