Connect with us

Hirdetés

technokrata

Karácsonyi féreg – terjed a magyar eredetű Zafi.D

Dotkom

Karácsonyi féreg – terjed a magyar eredetű Zafi.D

Obszcén grafikájáról ismerszik meg a legújabb magyar féregvírus.

A Zafi.D féreg egy ˝Merry Christmas!˝ tárgyú elektronikus levélben érkezik, a levél törzse a ˝DOME˝ feliratot és egy animált grafikát tartalmaz, amely két, illetlen dolgokat művelő smiley-t (sárga mosolyfigurát) ábrázol. A levélhez csatolt melléklet, például ˝Postcard.HTML.változó.ZIP˝ belsejében egy CMD kiterjesztésű file rejti a kártékony kódot. Ezeket senki se nyissa meg!

A Magyarországon készült Zafi egy Windows e-mail féreg, amely e-mailben és file-cserélő hálózatokban terjed. A féreg jelenlegi riasztási fokozata 1-es (alacsony).

Az ünnepek táján megsokasodnak a postaládákba érkező elektronikus üdvözlőlapok, amelyeket gyakran ismeretlen feladó esetén is megnyitnak a felhasználók. Ezt kihasználva a vírusírók világszerte karácsonyi üdvözlőlapoknak álcázott elektronikus levelekben terjesztik a kártevőket.

Fórján Tamás a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója elmondta: ˝A Karácsony közeledtével minden évben megugrik a vírustámadások száma, erre idén is számítani kell. A vírusírók jellemzően kihasználják ezt az időszakot, mikor vélhetően kevesebb szakember,rendszergazda dolgozik, így az ünnepi időszakban a nem megfelelő felügyelettel ellátott rendszerek védettsége gyengül, a reakcióidő lassul. Nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy az elmúlt hónapok viszonylag eseménytelenek voltak a kártevők szempontjából, így a számítógép-felhasználók is kevésbé óvatosak.˝

A járvány megállítására az NOD32-t készítő Eset Software készített egy ingyenes eltávolító eszközt, amit a lenti címről le lehet tölteni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés