Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legnagyobb digitális fényképe

Laptop

A világ legnagyobb digitális fényképe

Holland mérnökök egy csoportja elkészítette a világ legnagyobb digitális fényképét, mely egymaga 7,5 GB-os mérettel rendelkezik.

A Holland Alkalmazott Tudomány Kutató Szervezet (Netherlands Organization for Applied Scientific Research – TNO) egy olyan kutatói és mérnöki konglomerátum, mely az – űrkutatástól kezdve egészen a kőolajjal kapcsolatos kísérletekig – a tudományok igen széles skálájával foglalkozik. Kedden bejelentették weboldalukon, hogy elkészítették a világ legnagyobb digitális fényképét, melynek megtekintéséhez egy Flash-ben készített képnéző program is tartozik.

Madártávlatból fényképezték le Delft városát, s ennek során hatszáz különálló fénykép született meg (kicsivel több mint egy óra alatt). Ezeket a képeket aztán egyetlen nagy fényképpé dolgozták össze a számítástechnika segítségével. Az utómunkálatok azonban már jelentősen több időt vettek igénybe: hozzávetőleg 24 órába telt a képek optimalizálása és összehasonlítása, míg a végső fénykép összeállítása még ennél is tovább tartott: a feladaton összesen három napig dolgozott öt csúcskategóriás PC.

Végül megszületett a monstre kép, mely 2,487 milliárd pixelből áll (összehasonlításul: egy átlagos digitális fényképezőgép ennek a felbontásnak az ezredrészére képes). Ha ezt a szabványos 300 pont per négyzetinch (DPI) felbontásban nyomtatnánk ki, akkor egy 6,7-szer 2,7 méteres gigaposztert kapnánk (természetesen nem nyomtatták ki ekkora méretben).

Annak érdekében, hogy kivitelezhető legyen a projekt, három problémát is meg kellett oldaniuk a kutatóknak: először egy új képformátumra volt szükségük. A TIF formátum például kifejezetten jóminőségű képek esetén használatos, ám 4 GB-nál nagyobb file-okat ez sem tud kezelni. Ezenfelül leprogramozták a képillesztő szoftvert is, s azt a problémát is megoldották, melyet a kamera szűkös belső memóriamérete jelentett. Egy Firewire kapcsolattal egyszerűen egy noteszgépre mentették el az elkészített képeket, ahelyett, hogy a fényképezőgép soványka memóriakapacitását terhelték volna.

Azt, hogy a dolog megismételhető, sőt, túlszárnyalható, mi sem mutatja jobban, hogy az előző rekordot tartó fénykép „csak” 2,5-ször volt kisebb részletességű, mint a hollandok által elkészített. Max Lyons nevéhez fűződik a tavalyi évben készített korábbi rekorder fénykép, mely elsőként törte át az 1 milliárd pixeles határt: a fényképész Utah állam Bryce Canyon Nemzeti Parkjáról készítette panorámaképét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés