Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új Fujitsu notebook ujjlenyomat-azonosítóval

Laptop

Új Fujitsu notebook ujjlenyomat-azonosítóval

A Lifebook család P sorozatát a távol-keleti gyártó nemrég egy hasznos és könnyen alkalmazható biztonsági funkcióval látta el.

A sok utazással járó munkát végzőknek és a diákoknak ajánlja a Fujitsu Lifebook P sorozatának legújabb, P7000-es tagját. A hordozható számítógép kompakt méretei mellett az ujjlenyomat-azonosító egység miatt különül el a többi hasonló noteszgéptől, melynek biztonsági szempontok miatt igen nagy előnyét veheti az, aki kényes adatokat őriz a notebookon. Alkalmazásával ráadásul megkímélheti magát az eszköz tulajdonosa a különböző jelszavak fejbentartásának nehézségétől. Egy átlagos felhasználó 10-20 azonosító kódot kell, hogy fejből tudjon (operációs rendszerbe, hálózatba való bejelentkezés, e-mail olvasás, weboldalakra való logolás stb.), így ez egy igen hasznos funkciója a P7000-esnek.

Elsősorban nem mozizásra terveztetett a Lifebook család legújabb tagja: a mindössze 10,6 colos TFT LCD ettől függetlenül szélesképernyős kialakítást kapott. A kijelző egyébként XGA (azaz 1024×768 pixel) megjelenítésére képes, ami ilyen méretek mellett szép képet ad. Mivel a hordozhatóság igen fontos szempont volt a noteszgép kialakításánál, ezért egy ultraalacsony feszültségen működő, 1,1 GHz-es Pentium M processzor felel a kellő számítási teljesítmény biztosításáért. Operatív tára összesen 1 GB-os lehet – 333 MHz-es DDR SDRAM modulokból maximum kettő darabot képes befogadni a két SO-DIMM foglalat.

ATA 100-as merevlemeze 40, 60 vagy 80 GB-os kapacitással bírhat, s igényelhető hozzá optikai meghajtó is. A Super-Multi DVD drive minden optikai adatrögzítésen alapuló médiát képes olvasni, s a CD-ket írni is tudja. Igaz, ez esetben kicsit áldozni kell a mobilitás oltárán: míg DVD-meghajtó nélkül alig 1,36 kilogramm a noteszgép tömege, a kompakt lemezek olvasására is képes egység beszerelésével azonban közel 1,5 kilogrammra hízik (amennyiben ehelyett egy második akkumulátor kerül az eszközbe, elérhetővé válik az akár 9 órás működési idő is). A notebook rendelkezik S-video kimenettel és külső monitor csatlakoztatásának lehetőségével; két 2.0-s USB porttal, egy IEEE 1394-es és egy audió csatlakozóval, így még multimédiás központként is használható a kicsiny számítógép.

Mivel a notebook Centrino platformra épül, ezért élvezi a vezetékmentes hálózati csatlakozás előnyeit is: vagy az Intel PRO/Wireless 2200GB egysége, vagy egy Atheros vezetéknélküli modul (802.11a+b/g) állhat a felhasználó rendelkezésére. Emellett a ˝hagyományos˝ kapcsolatok létrehozásáért és fenntartásáért felelős eszközökkel is felszerelték a Lifebook P7000-est: egy 56 Kbps-os modem és egy 1 Gbps-os Ethernet csatoló szintén a noteszgép részét képezi.

A Windows XP Home vagy Professional változatával előre telepített eszköz 1800 dolláros indulóáron kerül forgalomba, egyelőre csak az USA-ban.

Fizikai paraméterek

Méret: 27×19,6×3,1 cm
Tömeg: 1,36/1,5 kilogramm (optikai meghajtó nélkül/optikai meghajtóval)



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés