Connect with us

Hirdetés

technokrata

20 órányi működés egy hüvelykujjnyi akkumulátorról

Laptop

20 órányi működés egy hüvelykujjnyi akkumulátorról

A Toshiba is bejelentette parányi, folyékony üzemanyaggal működő akkumulátorának prototípusát.

Az utóbbi hónapokban egyre többször olvashatunk a folyékony üzemanyaggal kapcsolatos kutatásokról, fejlesztésekről. A témában érdekelt nagyvállalatok sorra jelentik be prototípusaik elkészültét, illetve közölnek olyan híreket, melyben újabbnál újabb előrelépésekről számolnak be. Alig két hete, hogy az MTI Micro a nyilvánosság elé lépett egy PDA-kban is használható mérettel bíró eszköz első példányával, s ezt megelőzően is az év majdnem minden hónapjára jutott valamilyen bejelentés a témával kapcsolatban.

A legújabb hír a Toshibától származik, mely nemrég adott hírt a DMFC-ről, azaz a direct methanol fuel cellnek elnevezett energiaforrásáról. A jelenleg csak prototípus formájában elérhető termék a noteszgépek mellett olyan kicsiny szórakoztatóelektronikai eszközökben is használható lesz, mint az MP3 lejátszók és vezetékmentes fejhallgatók. Köszönheti mindezt az igen kompakt kialakításának: a 8,5 grammos tömeggel bíró akkumulátor körülbelül egy hüvelykujj méreteivel rendelkezik (22x56x9,1 mm). A gyártó közlése értelmében a DMFC körülbelül 100 milliwatt energiát képes szolgáltatni 20 (!) órán keresztül, folyamatosan. A japán fejlesztők ígérik: a készülékhez való metil alkohol hozzáadása (töltése) könnyen megvalósítható folyamat lesz.

Egyre gyorsul a fejlődés, említettük a hír elején, így már nem is annyira meglepő, hogy a korábban 2006-2008-ra ígért első fecskék egyáltalán nem lesznek már korszakalkotók: a Toshiba szerint 2005-ben már piacra is kerülhetnek az első olyan kéziszámítógépek, amikben DMFC-k biztosítják az energiaellátást.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés