Connect with us

Hirdetés

technokrata

Siemens: napelemmel működő mobilok és navigációs rendszerek

Dotkom

Siemens: napelemmel működő mobilok és navigációs rendszerek

A Siemens áttörést ért el a szerves-alapú napelemek hatásfokában. Ily módon hordozható szolármodulok konstruálhatók, melyek például mobil- vagy szatellit-telefonok, továbbá navigációs rendszerek feltöltésére alkalmasak.

A szerves fotovoltaika területén működő Siemens-kutatóknak sikerült a nyomtatott szerves napelemek hatásfokának jelentős – háromról öt százalékra történő – növelése. Ez a siker megalapozza ennek a technológiának a kereskedelmi felhasználását. A manapság használatos szilícium-napelemekkel ellentétben a különleges szervespolimer-alapú napelemek fóliára nyomtathatók, mégpedig körülbelül 100 nanométeres (0,1 mikronos) fotoaktív rétegvastagságban.

A technológia egyik nagy előnye az alacsony gyártási költségből adódik. Ezzel kiküszöbölhető az a tényező, amely eddig fékezte a szolártechnika terjedését. A csekély vastagság egyben kis súlyt jelent, ráadásul a hordozó fólia hajlékony és majdnem minden alakzatra alkalmazható. A szerves napelemeknek hosszú az élettartama, és a kutatók azt valószínűsítik, hogy a hatásfokot hamarosan hét százalékra tudják emelni. Ily módon hordozható szolármodulok konstruálhatók, melyek például mobil- vagy szatellit-telefonok, továbbá navigációs rendszerek feltöltésére alkalmasak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés