Connect with us

Hirdetés

technokrata

Játsszunk munkaidőben, jó hatással van!

Laptop

Játsszunk munkaidőben, jó hatással van!

Egy nemrég elkészült tanulmány szerint a munka közben való játék jót tesz az alkalmazottaknak és a cégnek is.

Holland kutatók úgy találták, hogy az egyszerűbb számítógépes játékok jótékony hatással vannak egy vállalatnál a termelékenységre és a közhangulatra is. A legtöbb cég azonban nem szereti, ha alkalmazottai a munka helyett játékkal foglalkoznak, és némelyik kemény retorziókat is alkalmaz – pedig nem (feltétlenül) kellene.

Az Uttrechti Egyetem tudósai rájöttek arra, hogy a számítógépes játékok növelhetik az alkalmazottak elégedettségét, és csökkentik a munkahelyről való távolmaradások, hiányzások számát. A kutatók elvégeztek egy kísérletet egy holland biztosítócég dolgozói között: a két részre osztott munkaerő egyik felének lehetővé tették, hogy egyszerűbb számítógépes játékokkal (mint például aknakereső vagy pasziánsz) módjuk legyen szórakozni, akár napi egy órán keresztül is; ám a másik csoporttól megvonták ennek a lehetőségét.

Egy hónap múlva felmérést végeztek az alkalmazottak között, és úgy találták, hogy azok, akiknek lehetőségük nyílt napi egy órában játékkal lazítani, boldogabbak voltak munkájukkal, teljesítményükkel kapcsolatban. Jeffrey Goldstein, a kutatás vezetője szerint ez azért alakult így, mert a játszó alkalmazottak valóban jobban tudtak dolgozni azáltal, hogy az egyszerűbb számítógépes játékok révén pihenőidőt adtak agyuknak az összetett munkafeladatok közepette.

A hollandiai egyetem kutatói az eredmények láttán arra határozták el magukat, hogy megismétlik a kísérleteket, következőre azonban a bonyolultabb – stratégiai vagy szimulációs – játékok hatásait fogják vizsgálni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés