Connect with us

Hirdetés

technokrata

A felhasználók aggódnak a Linuxért

Laptop

A felhasználók aggódnak a Linuxért

Két nagy disztribútor is olyan bejelentéseket tett az elmúlt pár napban, ami miatt a nyíltforrású operációs rendszereket használók körében növekedésnek indult a bizonytalanság az egész kezdeményezés további folytatását illetően.

Hétfőn jelentette be a Red Hat, hogy operációs rendszerének minden felhasználói változatát, pontosabban ezek terméktámogatását fel fogja függeszteni áprilist követően. A szoftverkiadó közölte, hogy ezen időpont után OS-einek csak az üzleti verzióit fogja támogatni. A másik, sokakat meglepő hír pedig az a keddi bejelentés volt, melyben a Novell adta hírül (s ezzel egyben meg is lepte az IT-világot), hogy 210 millió dollárért felvásárolja az egyik legnagyobb Linux disztribútort, a SuSE-t.

Az üzleti világ számára ezek természetes folyamatok, hiszen a gazdasági élet más területén – például olajipari cégeknél vagy üzletláncoknál – is egyre gyakoribb, hogy az egyik cég felvásárolja a másikat, vagy költségcsökkentés céljából igyekeznek tevékenységeiket profitorientáltabbá tenni. A linuxos közösség egy része azonban úgy érzi, hogy a két legnépszerűbb kiadás veszik el éppen számukra.

˝A nevesebb amerikai boltok polcain Linuxból többnyire kettőfélét találhattunk: a SuSE-t és a Red Hatot.˝ – mondta Jack Alderson, az X-Fab Texas chipgyártó cég linuxos rendszergazdája – ˝A Red Hat bejelentésével távozott a széleskörű nyilvánosság elől, s már csak a SuSE maradt. Ez utóbbi felvásárlásával pedig előfordulhat, hogy a nála sokkalta nagyobb Novell egyszer csak abbahagyja a termékvonal további fejlesztését.˝ Ez pedig rákényszerítheti a felhasználókat, hogy a kisebb cégek által fejlesztett nyíltforrású operációs rendszerek (Mandrake, Xandros, Lindows, Debian stb.) közül válasszanak.

Igaz, a Novell – közlése szerint – nem kívánja megszüntetni a SuSE-t, sőt, éppen a nyílt forrás mellett elkötelezettségét hirdeti: ˝A SuSE megszerzésével nagyobb hozzáférést tudhatunk a magunkénak az általunk már eddig is komolyan vett nyíltforrású kezdeményezéseknek.˝ – mondta Jack Messman, a cég vezérigazgatója. A termék alsó árkategóriás verzióinak (azaz a felhasználók által leginkább alkalmazott változatának) jövőjéről azonban nem esett szó.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés