Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre többen választanak Linuxot

Laptop

Egyre többen választanak Linuxot

Az USA legnagyobb cégei közül is egyre többen térnek át a nyíltforrású operációs rendszerre – sok esetben azonban nem Windows-ról…

A költségek csökkentése – legelső indokként szinte majdnem mindig ez szól amellett, hogy a cégek aktuálisan használt operációs rendszereik (egy részét) lecseréljék szabad forrású OS-ekre. Ez utóbbiak ugyanis vagy ingyenesen használhatók, vagy sokkal olcsóbban lehet hozzájuk jutni, mint a védett forráskóddal bíró társaikhoz.

Többek között a Bank of America is arról nyilatkozott, hogy egyike azon cégeknek, melyek a Linuxot választották. Ralph Ziegler, a pénzintézmény egyik ügyvezető igazgatója ráadásul egy konferencián nemcsak a nyíltforrású operációs rendszer mellett érvelt, hanem sürgette az ilyen rendszerek kezelését és futtatását segítő eszközök létrehozását is, kiemelve az ezek jelentette üzleti lehetőségeket.

A Credit Suisse First Boston egyik volt alkalmazottja, Evan Bauer elmondta, hogy gyakran azok a cégek váltanak, akik eddig a Sun Microsystems vagy a Hewlett-Packard UNIX-át használták. Bauer egyébként becslésekbe is belement: a jelenleg pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok számára informatikai tanácsadóként dolgozó szakember szerint a Wall Street-i bankok által újonnan használatba vett szerveralkalmazások több mint 70 százalékánál Linuxot futtatnak.

Ennek ellenére a szerver operációs rendszerek terén a Microsoft részesedése továbbra is bőven lehagyja a Linuxét. Az IDC jelentése szerint a 2001-es 50,5 százalékról tavalyra már a piac 55,1 százalékát mondhatta magának Redmond. Mindeközben a Linux sokkal szerényebb mértékben tudta növelni csak a részesedését: a 2001-es 22,4 százalékról ˝mindössze˝ 23,1 százalékra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés