Connect with us

Hirdetés

technokrata

Canon EOS 1D Mark II digitális fényképezőgép: 69 millió képpont másodpercenként

Laptop

Canon EOS 1D Mark II digitális fényképezőgép: 69 millió képpont másodpercenként

A Canon az EOS-1D Mark II bejelentésével új fejezetet nyitott a professzionális fotózásban.

Az óriási sebesség és a kiemelkedő felbontás kombinációját nyújtó EOS 1D Mark II másodpercenként kb. 8,5 képet készít 8,2 millió képpontos felbontásban, és a Canon EOS-1D utódjaként a világ legnagyobb teljesítményű digitális tükörreflexes fényképezőgépe.

A nagy sebesség és felbontás érdekében a Canon három új technológiát épített az EOS 1D Mark II-be: a Canon új generációs DIGIC II processzorát, egy új CMOS képérzékelőt és egy extra méretű puffert. Ezek a technológiák közösen 8,5 kép/mp sebességgel egy menetben 40 JPEG, illetve 20 RAW kép elkészítésére képesek – és ez a kiemelkedő teljesítmény egyszeri (Single Shot AF) és folyamatos (AI Servo AF) élességállítás esetén is rendelkezésre áll.

˝Tiszteletet parancsoló sebességével és fenomenális képminőségével az EOS 1D Mark II új mércét állít a sportfotósok hírügynökségi fotóriporterek elé˝ – mondta Mr. Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. ˝Ezenkívül az EOS-1D felbontását megduplázó EOS 1D Mark II a digitális tükörreflexes fényképezőgépek számára a divat-, a természet- és az eseményfotózás felé is megnyitja az utat˝

A legjobb választás a professzionális ügynökségeknek
Az EOS-1D már most világszerte komoly részesedést szerzett a sport- és magazinfotó világában: a világ vezető hírügynökségei – többek között a Reuters, a Getty Images és az AFP – a Canon professzionális termékeit választották fotóriportereik számára. ˝A mi fotósaink a világ legjobbjai között vannak, legyen szó nemzetközi híradás, sportesemény vagy szórakoztató műsor készítéséről, így a legkülönbözőbb elvárásoknak kell megfelelnünk. Csúcstechnológiája révén a Canon élen a profi fotósok igényeinek megértésében és kielégítésében˝ – mondta Adrian Murrell, az Operations, News and Sport EMEA & Asia Pac for Getty Images alelnöke.

Új CMOS képérzékelő
Az új 28,7 x 19,1 mm-es APS-H méretű CMOS szenzor képpontjai 8,2 mikronos négyzetek, hasonlóan a díjnyertes EOS-1Ds 8,8 mikronos négyzetes képpontjaihoz. Az új zajszűrő áramkör gyakorlatilag megsemmisíti a véletlenszerű képzajt. A képérzékelő előtt lévő alul-áteresztő szűrő csökkenti a hamis színek és a moiré megjelenését, míg az infravörös szűrő csökkenti azokat a vörös széleket, amelyeket az érzékelő tükröződései, vagy a köd okozhatnak.

A CMOS előnye
A piac legtöbb szereplőjével ellentétben a Canon nem külső gyártóktól szerzi be a CCD szenzorokat, hanem évek óta saját CMOS-fejlesztési programján dolgozik. A kutatási és fejlesztési befektetések olyan képérzékelők megalkotását eredményezték, amelyeknek a konkurens CCD technológiával való összehasonlításban nagyobb a sebessége és a felbontása, viszont kevésbé zajos képeket rögzítenek, és alacsonyabb a fogyasztásuk. Az EOS 1D Mark II bejelentése egyben a Canon stratégiai lépése is, hiszen ezentúl az összes digitális tükörreflexes gépét saját CMOS szenzorral szerelheti fel. A Canon jelentős stratégiai előnyként értékeli, hogy házon belül gyártja a digitális tükörreflexes gépek kulcsfontosságú alkatrészeit. Ma a Canon az egyetlen gyártó, amely a digitális tükörreflexes fényképezőgépeket 3 különböző méretű szenzorral felszerelve kínálhatja.

Második generációs DIGIC
Az új generációs DIGIC II processzor számítási teljesítménye egyedülálló felbontást és sebességet biztosít. A CMOS, a DIGIC II és az új puffer rendszer technológiai kombinációja révén az EOS 1D Mark II másodpercenként több mint 69 millió képpontnyi adat rögzítésére és feldolgozására képes. A bekapcsolás utáni üzembeállási idő 0,5 másodperc alatt van.

A processzor megnövelt kapacitása fejlettebb képfeldolgozó algoritmusok alkalmazásához vezetett: így jobb lett a fehér-egyensúly beállítása, az automatikus expozíció és a felvétel általános minősége is. A fotósok 4-féle felbontású JPEG formátum közül választhatnak, és mindegyikhez külön beállíthatják a tömörítést is. Az EOS 1D Mark II támogatja az sRGB és az Adobe RGB színtereket a felhasználó által beállítható színtelítettséggel és árnyalatokkal, de 5 előre beállított és 2 beállítható színmátrixot is kínál. A fehér-egyensúly a kék/borostyánsárga és a bíborvörös/zöld irányban is +/- 9 fokozatban módosítható, és a fényképezőgép +/- 3 értékig fehér-egyensúly sorozatot is készít.

Megbízhatóság minden esetben
A zár tartóssága 33 százalékkal javult, így már 200 ezer exponálásra képes – ami 10 éven át naponta 55 felvételt jelent. A fényképezőgépet tartós magnézium-ötvözet burkolat és 70-nél is több nedvességálló szigetelés védi.
A kritikus szituációkhoz tervezett ˝Back-Up˝ módban a fényképezőgép a felvételeket egyidejűleg a CF és az SD memóriakártyára is elmenti. Ha az egyik kártya megtelik, akkor lehetőség van a Back-Up módból való kilépésre, és csak annak a kártyának a használatára, amelyiken még van hely.

Az ˝elkülönített rögzítési módban˝ a gép vagy a CF vagy az SD kártyára ír (választható). Ha a kiválasztott kártya megtelik, megjelenik a ˝Card Full˝ (Kártya megtelt) üzenet, és a felhasználó átválthat a másik kártyára.
A fényképezőgép beállításai a kártyára menthetők, ami azoknak a profiknak kedvez, akik egyedi igényeiknek megfelelően állítják be a gépeket, és szükségük van a preferált beállítások hordozhatóságára (pl. ha bérelt felszereléssel dolgoznak), és azoknak az ügynökségeknek is, akik nagy számú fotóst foglalkoztatnak, és szükségük van a fényképezőgép beállításainak vagy a fájlok formátumának egységesítésére.
Vakuvezérlés tárgytávolsággal

Az EOS 1D Mark II fényképezőgép a Canon új E-TTL II vakurendszerével optimális vakus megvilágításra képes, ami különösen a mozgó és a nem középponti témáknál szembetűnő. Az új vakuvezérlési algoritmus a fényképezőgéptől és az objektívtől kapott tárgytávolságot, valamint az elővillantással kapott 21 zónás kiértékelő vagy átlagoló fénymérést ötvözi. A fényerő kiszámításakor a rendszer nem veszi figyelembe a rendellenesen magas értékeket, amellyel nagymértékben csökkenti a téma visszaverő-képességéből eredő esetleges hibák esélyét.

Teljes körű vezérelhetőség
A fényképezőgépen a széles, 100-tól 1600-ig terjedő ISO érzékenység-tartomány szükség esetén tovább bővíthető az extrém alacsony (50 ISO) és magas (3200 ISO) értékek kiválasztásával. A fénymérési rendszer a lehetséges 21 zóna értékei alapján dolgozik, és magában foglalja a kiértékelő (bármely AF ponthoz kapcsolt), a részleges, a középpontos szpot, az AF ponthoz kapcsolt szpot, a többpontos szpot és a középre súlyozott átlagoló módot. A 230 ezer képpontos LCD monitoron a képek automatikusan elforgathatók, könnyen ellenőrizhető élességük és a téma kompozíciója, míg a 15 lépéses 10-szeres zoom lehetővé teszi a részletes elemzést is. A fényképezőgép videó-kimenettel (NTSC és PAL formátum), IEEE1394 (Firewire) és USB interfésszel is rendelkezik. A gép PictBridge és Direct Print kompatibilis, így a képek számítógép nélkül is kinyomtathatók bármilyen arra alkalmas fotónyomtatón. A felvételek megjelenítése során az expozíciós és az RGB hisztogram is rendelkezésre áll. A záridő 1/8.000 mp és 30 mp közötti tartományban módosítható (40 milliszekundumos zárkésleltetéssel), a 26-os egyedi funkcióval pedig beállítható a képzaj szűrése.

RAW képfeldolgozás
Az új Digital Photo Professional képfeldolgozó szoftver lehetővé teszi a veszteségmentes RAW fájlok gyors feldolgozását. A Digital Photo Professional kb. hatszor gyorsabb képfeldolgozásra képes, mint a korábban mellékelt File Viewer Utility. A szoftver lehetővé teszi a képek valós idejű megjelenítését és a módosítások azonnali alkalmazását, számos funkciót kínál a RAW, TIFF vagy JPEG formátumú képek szerkesztéséhez, amelyek segítségével olyan értékeket állíthat be, mint a fehér-egyensúly, a dinamikus tartomány, az expozíció kompenzáció és a színek. A szoftver az sRGB, az Adobe RGB és a Wide Gamut RGB színprofilokat támogatja, az ICC (International Color Consortium) profilt pedig automatikusan a TIFF vagy JPEG formátumokba konvertált RAW képekhez csatolja. Ez lehetővé teszi, hogy az ICC profilokat támogató más szoftverek is (pl. Adobe Photoshop) valósághű színekkel jelenítsék meg a képeket. A különböző képfeldolgozási műveleteket a program most már egymás után, ˝kötegelt˝ módban is elvégzi, ahelyett, hogy a felhasználónak egyenként kellene ezzel bajlódnia, ami jelentősen megnöveli a nagy számú képmódosítások alkalmazásának hatékonyságát. Ezenkívül a mellékelt EOS Viewer Utility segítségével módosíthatja a fényképezőgép beállításait: a fehér-egyensúlyt, a színgörbét, a színmátrixot, a JPEG képek minőségét és az egyedi funkciókat.

Az objektív és a vaku kompatibilitása
Az EOS 1D Mark II több mint 60 Canon EF objektívvel (az EF-S-sel nem) és az összes EX sorozatú vakuval kompatibilis.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés