Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csehország: a liberalizált piac rontja az állami távközlési vállalat profitját

Dotkom

Csehország: a liberalizált piac rontja az állami távközlési vállalat profitját

Több mint 13 százalékot esett a Cesky Telecom profitja.

A vezető cseh távközlési vállalat idei első félévi profitjának 13,3 százalékos csökkenését jelentette. A Cesky Telecom nyeresége 2,28 milliárd korona lett, ami nagyjából 82 millió dollárnak felel meg.

A néhai távközlési monopólium bevételei 2,8 százalékkal múlták alul a bázisévet, mely így 25,41 milliárd cseh koronát tett ki. A vezetékes szolgáltatósból származó bevétel 26 százalékkal 5,5 milliárd koronára esett az idei első fél évben, ellenben az internetes szolgáltatói tevékenység 4,1 milliárd koronát hozott a konyhára, amely 19 százalékos emelkedésnek felel meg. A cseh mobilpiac vezető szolgáltatója, az Eurotel profitját 7 százalékkal növelte 3,4 milliárdra – egyszeri adójóváírás nélkül.

A Cesky Telecom nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokkal – például az ISDN szolgáltatással – próbálta korrigálni a cseh távközlési piac liberalizációja óta végbemenő bevételkiesését, ám a szolgáltatást igénybevevők 24 százalékos növekedése sem tudta tartani a profitráta korábbi szintjét.

A távközlési vállalatnak 51 százaléka van a cseh állam kezében, 27 százalékát két külföldi szakmai befektető, a holland KPN és a svájci Swisscom jegyzi. A holland cég már bejelentette, hogy el akarja adni részesedését. A Cesky Telecom viszont azt tervezi, hogy megszerzi az Eurotel 100 százalékát, melynek 49 százaléka még az Atlantic West BV, az amerikai Verizon Communications és AT&T Wireless Group közös vállalatáé.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés