Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen sem volt még: bocsánatot kértek a hackerek

Dotkom

Ilyen sem volt még: bocsánatot kértek a hackerek

Meglepően zárult egy zsarolóvírus karrierje.

Sajnálatos módon egyáltalán nem ritka, hogy az interneten elterjed egy zsarolóvírus. Az illegálisan letöltött alkalmazásokban és a veszélyes weboldalakon megtalálható programok szokása, hogy egy pillanat alatt lezárják a számítógép merevlemezét és csak egy bizonyos összeg befizetése után nyitják fel azt. Így volt ez a Teslacrypt-tel is, ami például Erzsébet Kórházat is megtámadhatta. A vírus persze legfőképp játékosoknak okozott kellemetlen pillanatokat (hiszen közülük sokan próbálják meg illegális forrásból beszerezni az egyes címeket), de tény, hogy a közintézmények életének ellehetetlenítése sem okozott problémát a fejlesztők számára, legalábbis egy ideig.

hacker4

Történt, hogy az ESET biztonsági szakemberei észrevették, hogy mintha mostanság visszaszorulóban lenne a Teslacrypt, ezért egyikük felvette a kapcsolatot a csoporttal, méghozzá a vírusban megadott elérhetőségen keresztül. Az illető azzal kapcsolatosan érdeklődött, hogyha már amúgy is megállt a vírus terjedése, akkor nem adnák-e ki annak mesterkulcsát, hogy legalább a néhány embernek segítséget nyújtsanak. A legnagyobb megdöbbenésre pontosan ez történt, a fejlesztők egy bocsánatkérés közepette átadták a mesterkulcsot az ESET-nek!

gty_hacker_computer_keypad_thg_121003_wmain

Ebből a cég fejlesztői egy dekódert készítettek, ami képes eltávolítani a vírust a számítógépről, így aki esetleg még találkozik vele, az sem szorul külső segítségre. A dekóder ide kattintva tölthető le.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés