Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google beismerte, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaz

Dotkom

A Google beismerte, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaz

A Google tegnapi napon elismerte, hogy új, RankBrain elnevezésű gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa már hónapok óta működik.

Mesterséges intelligencia

A Bloomberg számolt róla be elsőként, hogy a Google egy teljesen új algoritmust indított útjára az év elején. Az információt a tegnapi napon a Google is megerősítette. A RankBrainnek nevezett gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa elsősorban azoknál a kereséseknél segíti a keresőóriást, amelyeket még korábban sosem írtak be a keresőmezőbe – írja az ite.hu.

A Google-hoz naponta nagyjából 3 milliárd keresés érkezik, és ezek 15 százaléka olyan új keresés, amelyet korábban senki sem ütött be a keresőbe. A RankBrain különösen ezeknek az új kereséseknek az értelmezésében segít, de más területek is használja a Google.

googlebrainintelligencia

Vektorokat készít

A RankBrain a keresőmezőbe beütött szavakat matematikai entitásokká, un. vektorokká alakítja, amelyek már számítógépek segítségével feldolgozhatóak. A RankBrain ezeket a vektorokat használja fel, hogy a korábban nem látott új kifejezésekhez hasonlóakat keressen.

Szakértők szerint a RankBrain a weben található szöveges adatokat dolgozta fel, azaz a szavakat vektorokká alakította, és a gépi tanulás segítségével ezeket feldolgozta. Ennek hatékony működéséhez rengeteg bemenő adat és szöveg szükséges, ám ez a weben rendelkezésre áll.

A RankBrainen jelenleg nem tanul folyamatosan, hanem a gépi tanulás lezajlása után annak eredményeit alkalmazzák a kereséseknél, ám a Google szóvivője szerint a jövőben sor kerülhet adatfrissítésekre, és a RankBrain fejlesztésére is.

Google_Sign

Magyarul is tud

A RankBrain a Google szóvivője szerint nem csak angol nyelven működik, hanem minden nyelven, azaz magyarul is.

Bár a hivatalos indulásról nincs pontos információ a Bloomberg szerint az idei év elejétől fokozatosan kezdték el használni keresőalgoritmusukban a RankBraint.

A Bloomberg információi szerint a mesterséges intelligencia alapú algoritmus eredményei még a Google mérnökeit is meglepte. Greg Corrado, a cég vezető kutatója szerint RankBrain eredményei sokkal jobban a vártnál, és igen nagy meglepetést okozott.

A kiváló eredményeknek köszönhetően a RankBrain ma már harmadik legfontosabb tényező a cég rangsorolási algoritmusban.

Évek óta dolgoznak rajta

A RankBrain algoritmuson és a mesterséges intelligencián már évek óta dolgozik a Google. A fejlesztő csapat akkor bővült ki, amikor Amit Singhal a Google új vezérigazgatója zöld utat adott a RankBrain alkalmazásának a nyilvános keresőben is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés