Connect with us

Hirdetés

technokrata

Perre megy a Vodafone

Dotkom

Perre megy a Vodafone

Jövőre komoly gondba kerülhet hazánk harmadik mobilszolgáltatója.

Példátlan helyzetet okozott az NMHH azzal, hogy nem hosszabbította meg a Vodafone frekvenciahasználati jogát. A nehéz helyzetbe került társaságnak ugyanis 2014. október 8-án lejár az általa használt frekvenciasávok használati joga, amik további használata a hosszabbítás hiányában egyelőre kérdéses.

A Telenor és a Magyar Telekom már korábban, még az NMHH elődjével meghosszabbította a szerződést, nekik 2016. május 4-ig biztosítva van a 900 MHz-es frekvencia.

Print

Épp ezt, a Vodafone számára kiemelkedően fontos frekvenciát nem hosszabbították most meg, márpedig így a szolgáltató működése kerülhet veszélybe. Tény, hogy valamilyen szinten az 1800 MHz-es sávon is üzemelhetnének, de úgy jóval kevesebb előfizetőt érnének el, illetve a költségeik is nagyban megnövekednének.

A döntést követően a Vodafone azonnal felszólította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot a helyzet rendezésére, de ha ez nem teljesül, akkor legkésőbb május 8-ig perre viszik az ügyet. Az NMHH egyelőre nem reagált az ügyben, valószínű, hogy most mérik fel egy esetleges peres ügy kimenetelét.

vodafone_1774758c

Ez már csak azért is valószínű, mert ha a hatóság megpróbálná másnak értékesíteni a frekvenciát, ám az ügyet a Vodafone nyerné meg, akkor egy tavalyi helyzet ismétlődne meg. Ekkor történt, hogy az állami mobilszolgáltató indulását egy aukcióval kapcsolták össze, és mivel ez sikertelennek bizonyult, így sokat buktak az ügyleten (a szolgáltatók is).

Ha viszont mégsem hosszabbítják meg a használati jogot, és a pert is elveszti a Vodafone, akkor gyakorlatilag csak a két “nagy öreg”, a Telenor és a Magyar Telekom által használt 900 MHz-es sáv lenne foglalt, és a jövőben esetlegesen induló állami mobilcég számára bőven elegendő hely maradna. Mivel rövidesen befejeződik a földfelszíni analóg sugárzás, így felszabadul a 800 MHz-es sáv is, megvan még a korábban pályázó állami szolgáltató 900-as szelete, teljesen felhasználható az 1800-as frekvencia, és pervesztés esetén a Vodafone jelenlegi 900 MHz-es tartománya is szabaddá válik.

lawyer2

Bármennyire is kellemetlen helyzetbe kerülne ezzel a Vodafone, mégsem valószínű, hogy kivonulnának, mert az anyacég hajlandó többletpénzért megfinanszírozni az új frekvenciákat. Azt se feledjük, hogy sok jól működő hazai vállalat is az ő hálózatukon van, amiknek az elvesztése nagyobb sebet ejtene az angliai vállalat testén, mint az NMHH által megkövetelt plusz pénz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés