Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatkozott a Windows 8 Consumer Preview

Laptop

Bemutatkozott a Windows 8 Consumer Preview

Az idei MWC-n ismét lépett egyet a Microsoft legújabb operációs rendszerének következő változata a sorozatgyártás felé.

Bár a Windows 8 fejlesztői változata már több hónapja elérhető, az idei Mobile World Congressen mutatták be a Consumer Preview verziót, a barcelonai Miramar Hotelben.
Steven Sinofsky a fejlesztés egyik vezetője elmondta, hogy a PC és a mobilitás pozitív tulajdonságait igyekeztek integrálni az új rendszer megalkotásakor. A fejlesztésvezető szerint a W8 leginkább arról szól, hogy nem kell választani, hogy előállítani, vagy fogyasztani kívánjuk a tartalmat – az új oprendszer igen komoly átdolgozáson esett át a Developer preview változathoz képest.

Az új Windows Metro felületen egyszerre temérdek alkalmazás futtatható – a szoftverek közt hírolvasóktól kezdve az e-könyv kezelőkön (Kindle) át, egészen a játékokig számos applikáció megtalálható – és természetesen az Xbox Gaming is beépítésre került a rendszerbe. Emellett több hasonlóság is mutatkozik a cég mobil operációs rendszerével a Windows Phone 7-tel, hasonlóképpen jelennek meg például az ismerősök ikonjai. Ennek megfelelően természetesen ezúttal is komoly hangsúlyt kaptak a különböző közösségi szolgáltatások – talán mondanunk sem kell, hogy van Facebook integráció is, gazdag chat funkcionalitással fűszerezve.
A laptopos felület hibrid megoldás: keverhető az asztali nézet a Metro felülettel. Az érintőkijelzőre kitalált gesztusok itt nyilván nem használhatóak, azonban az egér sarkokba húzásával tudunk operálni (hmm, ez vajon honnan olyan ismerős?). Az ehhez a szoftververzióhoz tartozó online boltban egyébként csak a Metro felülettel kapcsolatos programok lesznek elérhetők.
A W8 legnagyobb előnye természetesen az, hogy az erősebb hardverek mellett a gyengébb mobileszközökön, tableteken, netbookokon is elfut. A rendszer ráadásul a csökkentett mérete és memóriafogyasztása ellenére szinte azonnal alvó módba kerül, illetve rögtön felébred. Sőt, az adatmásolásoknál is ott folytatódik a munka, ahol abbamaradt mielőtt lecsuktuk volna a gép fedelét.
Az NFC-t is támogató Windows 8 következő lépése a Release Candidate verzió bejelentése lesz még a végleges változat megjelenése előtt – ám ennek időpontja egyelőre ismeretlen.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés