Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több milliárd forintot csalnak el a netes bűnözők

Dotkom

Több milliárd forintot csalnak el a netes bűnözők

Havonta több mint 25 ezer amerikai panaszkodik az internetes bűnözőkre, legalábbis tavaly átlagosan ennyi hívás érkezett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) online csalásokra szakosodott részlegére.

A bejelentők között voltak, akik webáruházakból rendeltek, de a kifizetett áru sohasem érkezett meg, és olyanok is, akiknek a személyazonosságát lopták el. Másokat FBI ügynökként bemutatkozó csalók szedtek rá.

Az FBI 2010-es évről szóló jelentése szerint az áldozatok több százmillió dollárt veszítettek a netes visszaélések miatt. Ezek után pedig úgy tűnik, hogy a hacker fogalmát is újra kell értelmezni, mert ezekért a csalásokért nem az elszigetelten dolgozó, fiatal számítástechnikai zsenik felelősek, hanem jól szervezett bűnözői csoportok, amelyek a világ bármely területén lehetnek.

Az amerikai hatóságokat aggasztja, hogy ezek a bűnbandák Kelet-Európából, Ázsiából vagy más területekről dolgozhatnak, s így felelősségre vonásuk is nehezebb.

Az internetre szakosodott csalók a világhálót használó hétköznapi emberek jelszavaira, személyes adataira kíváncsiak. Az ilyen módon megszerzett értékes információ az online feketepiacon cserél gazdát. Ezek után – ha még nem jutottak elegendő információhoz – további személyes adatokért a közösségi oldalakat is átvizsgálják, vagy adathalász levelet küldenek a kiszemelt áldozatoknak.

” Elérkezett az idő, amikor az embereknek el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen és mennyi információt tesznek közzé a közösségi portálokon. Fel kell ismerniük személyes adataik értékét és nem szabad közölniük ezeket, ha nem szükséges” – mondta Jim Langevin demokrata párti képviselő, az amerikai kongresszus kiberbiztonsággal foglalkozó csoportjának társalapítója.

Szakértők szerint a netezők biztonsága az elővigyázatosság mellett azzal is fokozható, ha a böngészésre használt megbízható biztonsági szoftver van, és ezt rendszeresen frissítik.

Kerülni kell a pornóoldalakat, mert a statisztikák szerint azok gyakran tartalmaznak kártékony programokat. Nem szabad a levélszemetekben található ismeretlen hivatkozásokra kattintani, és senki se dőljön be a nyereménnyel, kihagyhatatlan ajánlatokkal kecsketető oldalaknak – javasolja Joris Evers, az McAfee biztonsági szoftvercég szóvivője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés