Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC One mini – Törpapa a közelben van

Mobil tesztek

Teszt: HTC One mini – Törpapa a közelben van

Leteszteltük a HTC 2013-as csúcsmodelljének megfizethetőbb árú verzióját.

Mai tesztünk alanyát Tajvanban álmodták meg és a sok kínai készülékkel ellentétben ott is szerelték össze. A készülék nem mást mint a  HTC One mini, a zászlóshajó, a One összenyomott verziója. Több ilyet láthattunk már más gyártóktól, a legismertebbek közé tartozik a  Samsung Galaxy S4 Mini vagy például a nemrégiben bemutatott Sony Xperia Z1 Compact is.

Csomagolás

A készülék egy fehér, lapos dobozban érkezik a boltokba, kibontás után pedig a telefon papírjai, a SIM tű, az agybadugós, minőségi headset, a microUSB adatkábel és töltőfej keltheti fel a figyelmünket. Természetesen legfelül a telefon látható befóliázott állapotban.

Külső

A HTC One Mini megszólalásig a HTC One-t idézi, így az anyagfelhasználás is maradt a nagy tesónál megismert fém és üveg. Az összeszerelés minősége a unibody kialakításnak köszönhetően kifogástalan. Az előlapon egy 4,3 inches kijelző helyezkedik el, ennek felbontása 720 x 1280 pixel, vagyis HD, a panel technológiáját nézve pedig egy Super SLCD2-ről beszélhetünk. A betekintési szögek kiválóak és a színek is szépek. A kijelző alatt a márkajelzés, a vissza és home gomb található és a sztereó hangszórópár egyik fele. A megjelenítő felett az alsó hangszóró társa található illetve ide lett beépítve  a közelségmérő szenzor, az értesítő LED és az előlapi kamera.

P1020236

A jobb oldalon a hangerőszabályzó gombpáros nyomkodható, alul a microUSB csatlakozó és a mikrofon helyezkedik el. A bal oldalon csupán a microSIM tálcája húzható ki, míg felül a 3,5mm-es jack aljzat és a ki-és bekapcsológomb kezelhető.

P1020238

A hátoldalon csupán a Beats audio felirat, a HTC logó illetve a kamera és a LED villanó található, egy másodlagos mikrofonnal megspékelve. A fém burkolat alatt egy 1800mAh-s akkumulátor található, mely manapság egyáltalán nem számít kiemelkedőnek. Az üzemidő 1 napra korlátozódik, ennél többet ne nagyon próbáljunk meg kihozni a készülékből.

Hardver/ Sebesség

A HTC One mini belsejében egy Qualcomm Snapdragon 400-as processzor található, ez két darab 1,4GHz-es, Krait 200-as magot jelent, melléjük pedig egy Adreno 305-ös GPU kapcsolódik 1GB RAM-mal karöltve. A beépített tárhely 16 GB, sajnos nem bővihtető. Ez a hardver többek között megtalálható az LG Optmius F6-ban, a Samsung Galaxy Ace 3-ban illetve a Samsung Galaxy S4 miniben is.

Screenshot_2014-01-14-18-03-25

A rendszer piszok gyors, a multitasking is jól szerepel, ebből is kitűnik, hogy 1GB RAM már bőven elegendő egy androidos készülék számára. A One mini-n egy 4.2.2-es Android operációs rendszer fut, erre pedig egy Sense 5 kezelőfelület került fel, a maga Blinkfeed névre keresztelt kezdőoldalával. Ez utóbbi gyakorlatilag egy gyűjtőoldal mely az általunk beállított hírportálokról illetve közösségi oldalakról összegyűjti az információkat és azokat egy oldalra “besűrítve” elénk tárja.

Screenshot_2014-01-14-18-03-42

Az extra megoldások között több újdonság is helyet kapott. Nagyon tetszett az autós használatra létrehozott kezelőfelület, ilyenkor a gépjárműben is kényelmesen nyomkodhatóvá válik a telefon. Szintén pozitív a gyermekeknek létrehozott mód is, ekkor meghatározhatjuk, hogy milyen programok válljanak futtathatóvá, így a kicsik csak a számukra hasznos applikációkat használhatják. Programok közül kiemelném a DropBox-ot, a 23 GB-os online tárhely biztosan sokaknak jön majd jól. Van PDF olvasónk és dokumentumkezelőnk is, utóbbit a Polaris Office képében kapjuk meg. Nem maradt ki a zenefelismerő programok királya a Sound Hound sem és szintén nagy segítség lehet a hátsó LED-et igénybe vevő zseblámpa is.

Multimédia

A hátlapon a HTC One-ból is ismert, 4 megapixel felbontású UltraPixel kamera foglal helyet. Nos, jobban örültem volna akár egy normál 5 megapixeles kamerának is, de most be kell érjük ezzel. A beállítási lehetőségek széleskörűek, gyakorlatilag mindenbe belenyúlhatunk amibe szeretnénk, én a legjobban mégis a manapság egyre inkább alapnak tekinthető HDR módnak örültem.  Szerencsére a normál módban készített képek minősége is sokat javult az eredeti One-hoz képest, nagyítás nélkül például már teljesen elfogadhatóak. Belenagyítva azért látszanak az elmosott részletek, így sajnos most is elmondható, hogy azért még mindig nem tökéletes ez a kamera.

IMAG0003

Videót 1080p felbontásban, sztereó hanggal tudunk rögzíteni. Minőségre teljesen korrekt lett az eredmény, én inkább videózásra használnám a mobilt, mintsem képeket készítenék vele. Van FM-rádió is, de a funkció csak a füles csatlakoztatása után működik. A zenelejátszás már papíron is nagyon jónak ígérkezett, a beats audio-nak hála pedig a készülék nagyon hangosan és tisztán szól, mind a külső hangszórón, mind a fülhallgatón.

IMAG0001

Adatkommunikáció terén kapunk HSDPA-t, a/b/g/n szabványokat támogató WiFi-t, illetve akad még Bluetooth 4.0, GPS és NFC is. A 4G LTE sajnos hiányzik a repertoárból, de ez még talán megbocsátható a cuccnak. A telefonálási hangminőség a HTC modellekhez hasonlóan kiváló, normálisan hallani a másik felet és onnan is jól hallanak minket.

Összegzés

P1020240

A HTC One mini egy jól sikerült mobil, mely az összenyomott külsőnek megfelelően gyengébb hardverrel rendelkezik, ám nincs ezzel nagy probléma, így is remekül teljesített. Legnagyobb hibájaként az üzemidőt illetve a gyenge kamerát hozám fel, ezeket igazán kijavíthatták volna a piacra kerülés előtt. A telefont a 100 darab Mátyás királyért hozhatjuk el, ennyiért pedig  már bőven megkapjuk az LG Optmius F6-ot, vagy akár még egy Galaxy S4 mini is belefér. Konkurencia tehát van, így legfőképp azoknak tudnám ajánlani a tajvani gyártó készülékét aki egy jól összeszerelt, minőséget sugalló készüléket keresnek és hajlandóak elfogadni a gyártóra jellemző hibákat.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC One mini

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Minőségi ház
  - Korrekt hardver és szoftver
 
  Kontra:  
  - Gyengébb kamera az átlagnál
  - Gyengébb aksi mint amit várnánk
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,3"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280"
  • kijelző típusa: Super LCD2"
  • eszköz mérete: 132 x 63.2 x 9.3 mm
  • tömeg: 122 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 400, Dual-core 1,4GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 4 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900 / 1900 / 2100
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1800mAh
  • tapasztalat: 1 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés