Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: LG Optimus F6 – A mezőny élén versenyez

Mobil tesztek

Teszt: LG Optimus F6 – A mezőny élén versenyez

Megfizethető árával és erős hardverével igyekszik vásárolókat szerezni az LG újdonsága.

A kisebbik dél-koreai gyártó mostanság igencsak lendületbe jött hiszen amellett, hogy már a második Nexus készülékkel bombázzák a piacot, olyan csúcsmodellek kifejlesztésére is marad energiájuk mint a G2. Természetesen van élet a zászlóshajókon túl is,  a cég több más termékkel is bizonyított már, erre jó példa a nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkező tesztalanyunk, az Optimus F6.

Csomagolás

A készülék egy díszes dobozban érkezik a gazdájához. A csomag belsejében a tesztünk alanyán túl annak papírjai, töltőfeje, adatkábele, headsete és akkumulátora található. A headset minősége nem valami fényűző, elég fapados. Ezzel szemben a készülék összeszerelése kiváló, az anyagminőséggel sincs probléma, bár plasztik és üveg kombinációján túl mindössze a lakkozott hátlap említhető, az összhatást mégsem mondhatjuk gagyinak.

Külső

A készülék előlapján egy Gorilla Glass 2 karcálló üveglap terül el, a megjelenítő maga pedig egy IPS LCD panel, mely 540 x 960 pixeles felbontást nyújt, 4,5 hüvelykes képátlón. A színek szépek, betekintési szögek is nagyon jók, egyszóval jól sikerült a kijelző. A panel alatt, 2 kapacitív android gomb és egy középeső fizikai home gomb található, ami egyben az értesítő LED-nek is otthont ad. A kijelző felett egy LG logó, beszédhangszóró, közelségmérő szenzor és előlapi kamera került beépítésre. A fénymérő szenzor nincs a listában, ez kimaradt a specifikációból, de ez még nem nagy tragédia.

P1020241

A készülék jobb oldalán a ki-és bekapcsoló gomb található, alulra pedig egy microUSB csatlakozót és a mikrofont helyeztek el a mérnökök. A bal oldalon egy hangerőt szabályzó gombpáros és egy szabadon kalibrálható gyors gomb is helyet kapott. Ez utóbbi hatalmas pozitívum, ugyanis bármilyen előre telepített, vagy általunk letöltött programot elindít a gomb aktiválásakor. Felül a 3,5mm-es jack aljzat és egy infravörös port található, utóbbi ebben a kategóriában igazi ínyencség.

P1020243

A hátlap alsó felén a hangszóró, középen az LG feliratozás, felül pedig a kamera és annak LED villanója látható. A hátlapot leszedve egy 2460mAh-s cserélhető akkumulátor szolgáltat energiát a mindennapok használatához. Az üzemidőn látszik, hogy ebbe a telefonba ez egy elég vaskos telep, ennek megfelelően az üzemidő 1,5-2 napra tehető normál használattal, valljuk be, hogy ez egy nagyon jó üzemidő manapság.

Hardver/ Sebesség

A gyártó egy Qualcomm Snapdragon 400-as SoC-ot épített a kijelző mögé, ami esetünkben két darab, magonként 1,2GHz-s processzort jelent, a grafikai megjelenítésért egy Adreno 305-ös GPU felel. A RAM mérete 1GB, míg a belső tárhely 8GB-os, utóbbi microSD kártyával bővíthető egészen 32GB-ig. Ez a hardver megtalálható többek között  a Samsung Galaxy S4-ben, a HTC One mini-ben és más készülékekben is.  A hardver elég erős, jelen pillanatban a középkategória felső részébe sorolandó.

Screenshot_2014-01-19-18-47-54

A készüléken az Android 4.1.2-es verziója fut, a neten keringő pletykák szerint a 4.4-es KitKat frissítés is érkezik a készülékre a későbbiekben. A kezelőfelület a gyártó jó szokásához híven átrajzolt, gyakorlatilag mindent átalakított az LG, persze ez nem gond, sőt pozitívum hiszen képes megkönnyíteni a felhasználó dolgát a készülék. Sok apró dolog van ami rendkívül elnyerte a tetszésem, például a gyors gomb kalibrálhatósága, a státuszbár gyors indítást szolgáló ikonjai illetve plusz beállításai de nagyon tetszett a jegyzetelő és a többi minialkalmazás is.

Screenshot_2014-01-19-18-48-36

Extra alkalmazások között megtalálható a távirányítóként használható QuickRemote, a baleset esetén használható Safety Care,  a tartalmak megosztására való SmartShare illetve a cég saját szoftveráruház a  SmartWorld is. A repertoár része továbbá egy nálunk nem használható szótár illetve az adatok mentésére való LG Backup is. Nagyon hasznosak tudnak lenni ezek az programok de ha mégis akad valami ami hiányozna, azt könnyedén pótolhatjuk a Play áruházból. A rendszer nagyon gördülékeny, szépek az animációk is, valamint nincsenek idegesítő akadások.

Multimédia

A hátlapra elhelyezett kamera 8 megapixeles, mellé pedig egy LED segédfény is került. A beállítások között nem sok dolgot találunk de azért a fontosabb dolgok, mint mondjuk fókuszállítás, képméret vagy ISO mérés azért szerepel a funkciók között. Szerencsére nem maradt ki a manapság már elengedhetetlen HDR mód sem.

CAM00004

A képek minősége közepes, sajnos a részletek mosottak és a dinamikatartománynak is van hova fejlődnie. Normál méretben teljesen vállalhatóak az elkészült anyagok, viszont belenagyítás után ezek a hibák csúnyán kiontják a vérét a kamerának. Videót 1080p felbontásban vehetünk fel, 30 képkocka/másodperces sebességgel. A videóanyag minősége megegyezik a fotókéval, remélhetőleg a kameraszoftvert csiszolni fogják a következő frissítésben.

CAM00006

Az Optimus F6-ban a gyártó saját zenelejátszóját is használhatjuk, ebben van ismétlési mód, equlaizer, albumborító megjelenítés, illetve ID3 tagek alapján való szűrés is. A cucc nagyon szépen szól, kihangosítva is elég korrekt a minőség. Persze fülesen sokkalta jobb, így még mindig inkább érdemes azt használni, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a beépített FM-rádió csak azzal működik.

Screenshot_2014-01-19-18-48-09

Adatkommunikációs téren rendelkezésünkre áll a HSDPA-ra és az LTE-re képes modem is, továbbá van WiFi (b/g/n), DLNA illetve GPS is. Szerencsére nem maradt ki a Bluetooth 4.0 sem, a repertoárt pedig az NFC teszi teljessé. Ezzel elmondhatjuk, hogy nem spóroltak a mérnökök, amit csak el tudunk képzelni, az beépítésre került. A telefonálási funkciók megfelelnek minden elvárásnak és ezzel pontot is tennék ennek a témának a végére.

Összegzés

P1020242

Jelen pillanatban a készülék csak a Telenornál kapható, itt kártyás csomagban 60 ezer Forintért lehet a miénk ez az összességében kiváló telefon.  Hiányosságként talán csak a kamerát hozhatnám fel, ebből igazán elfért volna egy jobb. Ennyiért ilyen hardveres telefont sehol sem kapni, tehát nagyon nagy lelki megnyugvással ajánlom mindenkinek az LG Optimus F6-ot, melynek konkurenciája jelen pillanatban nincs, árban legalábbis semmiképpen.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

LG Optimus F6

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó akkumulátor
  - Korrekt hardver
  - Jó ár
 
  Kontra:  
  - Lakkozott hátlap
  - Kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 960 x 540 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 127.95 x 65.9 x 10.25mm
  • tömeg: 124 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 400, Dual-core 1,2GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSDPA 900 / 2100 MHz, LTE 800/1800/2600 Mhz
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2460mAh
  • tapasztalat: 1,5-2 nap közepes használattal
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés