Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Koobe X8 Slim Quadrum – tablet, ami jobb lett

Tablet

Teszt: Koobe X8 Slim Quadrum – tablet, ami jobb lett

Vékony, szép és olcsó? Mi kell még? Talán annyi, hogy jó is legyen. Többet nem is várunk el egy tablettől. A Koobe X8 Slim Quadrum ezt a négy kívánságunkat egyszerre teljesíti, hiszen négymagos, jó grafikával és erős multimédiás képességekkel. Megint nem csalódtunk a Koobe-ban…

Amikor kézhez kaptam ezt a tabletet már akkor sem volt semmi. Aztán amikor kezdtem volna róla írni, szóltak a Koobe-tól, hogy várjunk egy kicsit vele, mert hamarosan kijön rá egy frissítés. Android 4.2-re frissült tehát a napokban, megvártam. Nem volt egyszerű, de feltelepítettem és újra nyomkodni kezdtem. És valóban: az amúgy is gyors tablet még rátett egy lapáttal.

DSC08429_resize

Mielőtt a részletekbe belemerülnénk, helyezzük el ezt a tábletet a jelenleg kapható tabletek közé. Mármint az árfekvését, csak a miheztartás végett. A nálam lévő, 8 GB-os változat 39.900,- forintért vásárolható meg jelenleg legolcsóbban, ha az ember rákeres az interneten. Nem véletlen, hogy a legolcsóbb árat ráadásul az egyik extrém jó digitális áruházlánc adja, azaz még csak az internetes vásárlással sem kell vesződjünk, elég hozzájuk bemenni. Magyarországi garanciát kapunk, és megnyugtató szervizhátteret. Értékelni kell ezt is manapság. Az ár/érték arány tehát már jónak ígérkezik, kérdés az, hogy mit tud ezért a 40 ezresért.

DSC08430_resize

A termék hivatalos webolodala ide kattintva elérhető, akit a konkrét számok érdekelnek, ott mazsolázhat. Én hadd emeljem ki ebből az adathalmazból a lényeget, ahogy szoktam. A képernyővel kezdeném, amely majdnem 8 colos és 4:3 képerányú. Reneszánszukat élik a 4:3-as képernyők, mert az elmúlt években a 16:9 lett a divat, de mégis egyre több ilyen, régi méretarányú tablettel találkozom manapság. Miért jó a 4:3? Állított helyzetben a weboldalak jobban átláthatóak, azaz az adott szélességhez nagyobb betűnagyság párosulhat. Ez kevésbé fárasztja a szemet.

DSC08437_resize

Miért rossz a 4:3 arány? Filmek nézésénél, fektetett helyzetben az alsó és a felső részen széles fekete csík látható. Eleinte ez szokatlan, de ha az ember olyan lejátszó szoftvert tölt le a Google Play áruházból, amelyik támogatja a feliratokat, ez a fekete csík tökéletesen alkalmas a feliratok kényelmes elhelyezésére. Így aztán könnyű megszokni. A képernyő egyébként minden irányból tökéletesen látszik, elég erős a fénye a nappali használathoz is és a színeivel sincsen baj. A kijelzőt ötösre értékelem.

DSC08442_resize

Forgassuk kicsit körbe a gépet! A tokozás a „szappantartó” stílust követi. Értem ezalatt, hogy a hátlap és az oldallap egy anyagból van domborítva, ebbe van belecsavarozva az előlap, amely teljesen sík, perem nélküli. Az előnye ennek a kialakításnak, hogy nem recseg-ropog, megfogni kényelmes és szép is. Az oldal- és hátlap hátulján csak a hátlapi kamera kapott helyet, amelyhez nincs semmilyen villanófény, de egyébként is fényképezésre szinte alkalmatlan. 1600×1200 pixeles a felbontása és ez még alkalmassá tenné a vele készített képek internetre való megosztására, de sajnos nagyon gyenge képeket készít még jó fényviszonyok mellett is.

DSC08441_resize

Fényképezni és videózni nem fogunk hát vele, csak ha nincs más választásunk. Nem is erre szánták, hiszen tablettel fotózni vicces látvány. Főleg a kiterjesztett realitás és a különböző vonalkód-olvasó szoftverek használatánál fogunk örülni annak, hogy van hátlapi kamera. Az előlapi kamerának pedig azért örülünk, mert ugyan csak VGA felbontást tud, de videotelefonálásra ezzel is alkalmas.

DSC08433_resize

Ha már a multimédiába belekaptam kicsit, hadd szögezzem le itt, hogy a tartalmak készítésére nem nagyon használható a Koobe X8 Slim Quadrum, de a lejátszásukra tökéletes. Van belső tárhelyünk, igaz a megadott 8 GB-ból csak 5 GB a ténylegesen szabad tárhely, de az oldallapon találunk egy microSDHC nyílást, amelybe 32 GB-ig tehetünk kártyát. Így a tárolással nem lesz gondunk.

Developer_resize

Itt említem meg, hogy gyárilag kapunk egy csomó e-könyvet és jó pár alkalmazást, amelyeket sokan nem is használnak. A frissítésnél így nagyon nagy ötlet, hogy a forgalmazó lehetővé teszi ezek kihagyását, így aki nem szereti a ROM-ba épített dolgokat, az itt spórolhat a hellyel. Ennyi előnye van tehát annak, hogy nem OTA, azaz az internetről automatikusan jön a frissítés, hanem nekünk kell egy szoftvert telepíteni a számítógépünkre és USB-n keresztül feltölteni a frissítést.

DSC08432_resize

Az oldallapon találunk HDMI kimenetet is, így a tableten tárolt tartalom egy miniHDMI csatlakozós kábellel kihelyezhető a tévére is. A filmek közül saját lejátszóval is viszi az összes létező formátumot, nem kell konvertálgatni sem, még a fullHD felbontású filmekkel is elboldogul. Aki tehát mozizással üti el unalmas óráit, annak semmi más dolga nincs, mint a filmjeit felmásolni és már mehet is a móka.

DSC08439_resize

A hangot szabványos, 3,5 milliméteres jack dugón keresztül kapjuk, így a saját fülesünk felcsatlakoztatható a tabletre. A dobozban nem kapunk fülhallgatót. Van viszont beépített saját hangszóró, kettő is, ezek sajnos a rövidebbik élen, egymás mellett kerültek elhelyezésre és így a sztereó hatásról le kell mondjunk, fektetett képernyőnél legalábbis. Én általában fektetett képernyővel szoktam mozizni, nem tudom, más hogy van ezzel. Az oldallapon találjuk még a bekapcsoló gombot, amely extrém kicsi, de jól kitapintható.

DSC08443_resize

Első ránézésre nem nagyon örülünk a speciális töltőcsatlakozónak, mert miatta eggyel több kábelt kell magunkkal cipelni. Gondoljuk ezt mi. Ugyanis az a nagy helyzet, hogy a készülék simán tölt USB kábelről is, csak lassabban. Így ha megszorulunk, egy microUSB kábel kisegít minket és ez nagyon jó ötlet.

Screenshot_2013-09-13-10-25-50_resize

Az USB csatlakozón keresztül viszont OTG kábelt rákötve az energiaellátást nem igénylő külső tárolókat is tudjuk csatlakoztatni. Így aztán pendrive-ozni tudunk, de USB-s mobilinternetezni is, hiszen a magyar szolgáltatóknál kapható stickek nagy részét felismeri. Mindez nagyon kényelmessé teszi a tartalmak kezelését, annál is inkább, mivel a gyári dobozban adnak is hozzá egy OTG kábelt (amelynek az egyik vége szabványos USB aljzat), ezt sem kell megvásároljuk külön ezresekért.

Screenshot_2013-09-13-11-16-55_resize

A mindennapi használatban a Koobe X8 Slim Quadrum jól teljesít. A processzor négymagos, de ettől még lehetne vacak. 1,2 GHz-ig tud felpörögni. Actions ACT-ATM7029 névre hallgat, ez túl sokat nem mond az átlagembernek. Az már inkább, hogy nagyjából a Qualcomm MSM8256-os proci szintjén van teljesítményben, annál kicsit feljebb. A grafikus egység is figyelemre méltó, egy kétmagos GC1000-es GPU, ez aztán rángatja a gépet rendesen. A jó grafikus tulajdonság a mindennapi életben is tetten érhető a képernyő mozgatásánál, de akkor jön jól igazán, ha erősebb grafikájú játékokkal játszunk. Meg sem kottyannak neki.

Screenshot_2013-09-13-10-33-02_resize

Ki kell emelni a 4.0-ás, alacsony energiaszintű Bluetooth-t, ami azt eredményezi, hogy ha csatlakoztatunk is bluetooth-os eszközöket, azok nem fogják túlságosan meríteni. Nincs viszont GPS, így navigációra nem használható ez a tábla, csak külsős GPS-sel.

DSC08448_resize

Kiknek és minek ajánlanám? Akik multimédiáznak, azoknak mindenképpen, hiszen meg sem döccen a filmeknél. Akik játszanak, azoknak is, mert a játékok nagyon nagy részét simán viszi. Azoknak is, akik internetezni szeretnek, bár itt el kell fogadjuk a beépített modem hiányát, amit viszont erős wifi és mobilinternetes stick támogatás ellensúlyoz. A gyereknek is ajánlom ajándékba, mert szép, strapabíró, menő.   



Szólj hozzá!

További Tablet

Koobe X8 Slim Quadrum

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, szép, kiváló kijelző, erős processzor, erős grafika
 
  Kontra:  
  - Nincs GPS, gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 8"
  • kijelző felbontása: 1024x768"
  • kijelző típusa: IPS"
  • eszköz mérete: 200 × 135 × 7,8 mm
  • tömeg: 308 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: QUAD-CORE ATM7029 CORTEX A9
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB, miniHDMI
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi:
  • Bluetooth:
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.2
  • spec. szoftverek: Koobe
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: n/a
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés