Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Motorola Defy Mini – Nem strapálja magát

Mobil tesztek

Teszt: Motorola Defy Mini – Nem strapálja magát

Az amerikai gyártó strapa telefonját teszteltük.

A Motorola, a 90-es évek vezető gyártója a Nokia trónfosztása után sokáig a második helyen kullogott.  2005-ben aztán úgy látszott, sikerül fogást találni a finn gyártón, a Motorola V3 és utódainak hatalmas sikere újra rivaldafénybe hozta a gyártót.  Ám ez sem tartott sokáig, 2009-ben már komoly problémákba ütköztek, a V3 sorozat sikere az iPhone hatására alábbhagyott, kellett valami más. Így született meg 2010-ben a Motorola Droid, mely Európában a Milestone nevet kapta. Ez egy csapásra siker lett, gyakorlatilag kimondható, hogy az Android miatt maradhatott fenn ez a patinás gyártó. Aztán következett a Defy, mely egy jó áron kínált víz- és porálló telefon volt, de erős borítása miatt sokan nem hivatalosan ütésállónak is mondták. Ezen készülékek sikere sem mentette meg a céget a feldarabolódástól, hiszen hiába a siker, ha a tetemes felhalmozódott veszteséget nem tudták kezelni, így 2011 augusztusában a Motorola mobil divizióját megvásárolta a Google. Tesztalanyunk már ezen időszakban került piacra, ám az új tulajdonos hatása még nem érzékelhető rajta.

Külső/Csomagolás

A nálam járt példány sajnos egymagában, tartozékok nélkül érkezett, ám azt tudom, hogy a bolti csomagban egy töltő, egy adatkábel, egy headset, egy 2 GB-os microSD kártya és persze maga a telefon foglal helyet. Formaterv tekintetében egyébként meglehetősen unalmas, formátlan a Defy Mini, egyértelmű, hogy nem ez volt a fő szempont a tervezésnél.  A bekapcsoló gomb megnyomása után komótosan életre kelő készülék egy 3,2″-es 320×480 pixel felbontású kijelzőn jeleníti meg az információkat. Színei kissé fakók, és a betekintési szöge sem túl acélos, de pozitívum, hogy Gorilla Glass védi, tehát veszélyesebb helyzetekben sem kell aggódnunk érte.  Felette helyezkedik el a VGA felbontású előlapi kamera és a hangszóró.

Itt említeném meg, hogy a készülék hangminőségével nincs probléma, mindkét fél kiválóan érti a másikat. Legalábbis most még, ugyanis mind a hangszóró, mind az alsó érintőgombok alatt található sávban tartozódó mikrofon valószínűleg nagyon hamar a por áldozata lesz (igaz, hogy ha elkoszolódik, akkor szimplán lemoshatjuk a csap alatt). Apropó érintőgombok, a Motorolától megszokottan négy ilyet találunk meg a készüléken, így nem csak a Home, a vissza és az opciók, hanem a kereső gomb is segítségünkre van a mindennapokban. Amint megfordítjuk a készüléket figyelmesek lehetünk felül és oldalt egy kidudorodó takarófedélre. Előbbi a 3,5 mm-es jack, utóbbi a microUSB csatlakozó védelmére szolgál. Szerintem meglehetősen elbaltázott konstrukció, az első kinyitás után alig lehet őket a helyükre visszanyomni, ami egy vízálló telefon esetén elég nagy probléma, okosabb konstrukciót is alkalmazhattak volna. Természetesen egy mai modern telefon elmaradhatatlan kelléke a kamera, itt egy 3,1 megapixeles, autófókusz nélküli egység szolgál. A hátlapot záró csúszka kinyitása, majd komoly körömáldozat árán elénk tárul az akkumulátor, mely alatt a SIM kártya és a microSD kártya “fiókja” foglal helyet.

Rendszer/ sebesség

A Motorola mérnökei nem igyekeztek a legmodernebb és leggyorsabb készülék létrehozatalára. A fedélzeten egy Android 2.3 található meg, amely verzió manapság elavult, és “hála” a 600 MHz-es  processzornak, várhatóan nem is lesz frissíthető újabbra. Sajnos ez a processzor az akadályozója a sebességnek, egy-egy komolyabb feladat esetén már akadozást tapasztalhatunk. Hiába az 512 MB RAM, ha a processzor nem bírja az iramot. A menürendszert egy kissé módosította a gyártó, de nem történtek komoly változások, szó sincs a HTC-féle Sense felületről. Kapunk egyedi Motorola témákat, így tehát könnyebben megtudhatjuk az aktuális időjárást, a vezeték nélküli hálózatok állapotát, vagy az aktuálisan szóló zenét is.

A zenelejátszó mellett sem mehetünk el szó nélkül, a gyári Android megoldás mellett megtalálható a Motorola Connected Music Player nevű megoldása is. Ez számos extra funkciót kapott, ilyen a SoundHound zenefelismerő vagy a Blip, amely képes Twitterre posztolni azt a számot, amit aktuálisan hallgatunk. A készülék rendelkezik még FM rádióval is, ennek működtetéséhez csatlakoztatni kell egy headsetet is. Természetesen ilyenkor már működik a kihangosítás opció is, így kissé halk a készülék, bár hála a hátlapra helyezett hangszórónak, ha letesszük egy asztalra, amúgy is eltűnik az “élmény” nagy része, találhattak volna jobb helyet is neki. Amennyire hozzányúltak a zenelejátszóhoz, olyannyira érintetlenül hagyták a kamera szoftverjét.

Hiába, a Motorola szerint egy 3,1 megapixeles fix fókuszos kamera mellé nincs szükség speciális funkciókra. Lehetőségünk van fehéregynesúly, digitális zoom, vaku, felbontás állítására is. A Defy Mini videófelvételi képessége mai viszonylatban nem mondható kiugrónak, VGA azaz 640 x 480 pixeles felbontásban képes rögzíteni az anyagot. Nem maradhat ki a HSDPA és a WLAN támogatás sem, utóbbihoz DLNA funkció is tartozik. A beépített böngésző használata közben néha erősen küszködik a Defy Mini, komolyabb oldalak megtekintése során érződik a gyenge hardver. Ám mindezen problémák sokak számára lényegtelenek, ha az üzemidőre kerül a szó. Vannak, akik számára ugyanis a legfontosabb, hogy ne kelljen fél naponta töltőre tenni a telefont. Nos, az 1650 mAh-es akkumulátornak hála minimum 2 napig eldöcög közepes használat mellett, ha valaki még jobban visszafogja magát, akár a 3 nap sem elképzelhetetlen, sőt a gyártó odáig merészkedett, hogy 20 napos készenléti időt ad meg, ami persze túlzás.

Végítélet

Egy fölöttébb érdekes készüléket ismerhettem meg a Defy Mini személyében. Adott egy mai szemmel gyenge hardver, amihez egy víz és por álló készülékház csatlakozik. Ennek hála teljesen más célcsoport középpontjába kerül a készülék, azokéba, akik előnyben részesítik a strapabíró házat és a hosszú akkumulátor időt a sokmegapixeles kamera és a hatalmas kijelző ellenében. Jelenleg átlagosan 45 ezer forintért vásárolható meg a Motorola strapamobilja. Ez nem olyan sok pénz, de a hardvert is figyelembe véve lehetne még kicsivel olcsóbb. Azoknak tudnám ajánlani, akik egy olyan telefont keresnek, ami nem riad vissza egy kis fizikai érintkezéstől a külvilággal, és a nap bármely szakaszában számíthatnak rá. Ők nem fogják megbánni, mindenki más számára viszont könnyen csalódást okozhat.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Motorola Defy Mini

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Kompakt méret
  - Versenyképes ár
  - Víz/Por álló
 
  Kontra:  
  - Gyenge, elavult hardver
  - Semmilyen dizájn
  - A jövőben várhatóan nem frissíthető rendszer
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,2"
  • kijelző felbontása: 320 x 480 pixel"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 109 x 58.5 x 12.6 mm
  • tömeg: 107 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 600 MHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: 3,5 mm Jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 3,1
  • video chat:  
  • video felbontás: WQVGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100 /850 / 1900 /2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n DLNA
  • Bluetooth: v2.1 A2DP-vel
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android OS, v2.3.6
  • spec. szoftverek: Motorola Connected music player,
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1650 mAh
  • tapasztalat: Használattól függően 2-3 nap.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés