Connect with us

technokrata

Teszt: Prestigio MultiPhone PAP4055 DUO – Kettő az egyben

Mobil tesztek

Teszt: Prestigio MultiPhone PAP4055 DUO – Kettő az egyben

Leteszteltük a Prestigio legújabb kétkártyás újdonságát.

Nem az első alkalom – és vélhetően nem is az utolsó -, hogy egy Prestigio terméket hozhattam el a VIP-Phone boltjából. Most viszont nem egy táblagépért, hanem egy telefonért mentem, és hogy nevezzük nevén a pácienst, egészen pontosan a MultiPhone PAP4055 DUO-ért. Bár a név nem túl fantáziadús, maga a készülék igen érdekes lehet azok számára, akik egy kétmagos telefont keresnek elérhető áron.

Külső/Csomagolás 

A Prestigio többi modelljére is jellemző csomagolásban érkezett a PAP4055 Duo. Az angol és cirill szövegekkel tarkított csomagolásban a telefon főbb funkcióira hívják fel a figyelmet, hogy az egyszeri, a márkát nem ismerő vásárló is azonnal tudja, mit vásárol. A fedelet leemelve egy kívül fekete, belül piros színű bőrtokot találunk, ebben foglal helyet a telefon. Alul kapott helyet a gyári headset, a töltőfej, a microUSB kábel és persze a használati útmutató.

DSC06118

Nem mondhatnánk, hogy miután kiszabadítottuk az őt védelmező fóliákból a készüléket, bármi is történne a vérnyomásunkkal. A PAP4055 ugyanis egy meglehetősen semmilyen formatervet kapott, nem jelent kifejezett örömöt ha ránézünk, de rondának sem mondanám. Az előlapot elfoglalja a 4″-es 480 x 800 pixel felbontású megjelenítő. Azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy nem ez lesz a modell igazi ütőkártyája, mivel fényereje maxmumra állítva is körülbelül egy másik modell közepes beállításainak felel meg, illetve a betekintési szögön is javíthattak volna.

DSC06119

Alul a jól megszokott androidos érintőgombok, felül pedig a VGA felbontású előlapi kamera és a hangszóró kapott helyet. Bal oldalra kerültek a hangerőállító gombok, míg a jobbján egyedül a bekapcsológomb árválkodik, hiszen kameragomb nincs, csak a képernyő nyomogatásával tudunk fényképet készíteni. A leszedhető hátlap alá került a 2 SIM és a microSD foglalata, sajnos az utóbbi cseréjéhez is ki kell vennünk az akkumulátort.

DSC06121

Miután a hátlapot elhelyeztük az őt megillető helyre, azonnal megállapíthatjuk, hogy jó anyagból van. Ujjlenyomat gyűjtésére egyáltalán nem hajlamos, és attól sem kell félnünk, hogy egyhamar összetörik, egész tartósnak néz ki. Alulra került a hangszóró, míg az igényesen megmunkált Prestigio logo fölött a 8 megapixeles kamera és a LED villanó található. Ha tovább téved a tekintetünk, felfedezhetjük a microUSB csatlakozót és a 3,5 mm-es jack kimenetet is.

Hardver, működés

Nem mondhatnánk, hogy csúcskategóriás hardver lapulna a telefon házában, ám a mai kor elvárásainak azért így is megfelel a készülék. A kétmagos, 1,2 GHz-en működö Cortex A9 processzor és az 512 MB RAM kombinációja egy használható telefont eredményez, igaz 3D-s játékokkal azért meggyűlhet a bajunk.

DSC06123

 

Az első bekapcsolás után nagy zenélés közepette életre kel a telefon, majd miután végigmentünk a fontosabb beállításokon, használatba is vehetjük. Akárcsak a gyártó többi készüléke, ez a modell sem kapott saját felületet, tehát az Android 4.1 Jelly Bean-t saját pompájában tekinthetjük meg. Ennek előnye, hogy gyakorlatilag a hardvert meghazudtoló sebességben működik a készülék, én komolyabb akadásokat egyáltalán nem tapasztaltam, maximum apróbb “röccenésekre” volt példa.

Alkalmazások

A Prestigio a táblagépeihez hasonlóan az okostelefonoknál is azt a takitkát alkalmazza, hogy a gyári Android alkalmazások mellé újakat telepít fel, anélkül hogy az Andriod alap programjait módosítaná. Így nem nem nyúltak például a kamera alkalmazásához sem, de a Galéria és a zenelejátszó is a Google-t dícséri. Felkerült viszont a Facebook, a Twitter, az Instagram és a Linkedin kliens is, igaz első indítás után mindig frissítenem kellett, hiszen időközben már az újabb verziók is letölthetővé váltak.

Screenshot_2013-07-03-19-13-47

Könyvmolyok a Prestigio könyvtárban találhatják meg a kedvenc olvasmányukat, bár el kell ismerni, hogy most még leginkább az angol nyevű művekből építkezik az áruház. Játékos kedvűek az Angry Birds és a Chess Free segítségével kapcsolódhatnak ki, természetesen további ingyenes applikációk tölthetők le a Play áruházból. Ne feledkezzünk el az OfficeSuite-ról sem, segítségével nemcsak megtekinthetük, de szerkeszthetjük is az Office dokumentumokat.

Screenshot_2013-07-04-12-45-31

Mivel mostanság a fél világ felhő lázban ég, a Prestigio a SugarSync-el állapodott meg, így a megvásárolt telefon mellé 5 GB-os tárhelyet is adnak, ehhez mindössze egy regisztrációra van szükség.

Multimédia

A gyári csomagolásban egy dizájnos füles is helyet kapott, amely egész jól szólt. Segítségével a zenelejátszó és az FM rádió használatára nyílik lehetőség. Nagy meglepetésre itt sem kell számítani, mindkét applikáció a Jelly Bean gyári megoldása.

IMG_20130101_175137

A beépített kamerával 8 megapixeles fotókat készíthetünk, az elkészült művek átlagosak, kicsit túlzásba vitték a zajszűrést és a fotók széle hajlamos a beégésre is. Lehetőségünk van HDR módban képeket készíteni, állíthatjuk a színhatást, megadhatjuk a kép jellegét – például színház, tengerpart – és természetesen lehetőség van a fehéregyensúly módosítására is.

IMG_20130101_172803

Készíthetünk panorámaképeket, illletve videófelvételt is. A 720p felbontású művek visszanézésére a videólejátszó alkalmazás szolgál, ezzel egyébként más, letöltött film megtekintésére is lehetőség van. Elkészült anyagainkat a 4 GB-os beépített memóriába menthetjük.

Adatátvitel

Mint minden mai telefonban, a PAP4055 Duo-ban is helyet kapott a HSDPA, mely segítségével akár 7,2 Mbps sebességgel szörfözhetünk a világhálón. A repetoárból nem maradt ki az A-GPS sem, az egység gyorsan talál jelet, a dobozból kivéve pedig a Google Navigációval tájékozódhatunk a világban. Illik szót ejteni az a/b/g/n támogatással is rendelkező WiFi-ről és a Bluetooth 4.0-áról is, azt hiszem ezeket senkinek sem kell igazán bemutatni. Mivel mégiscsak egy telefonról van szó, nem hagyhatom ki a hangminőség ecsetelését sem, és szerencsére ez is rendben van.

Screenshot_2013-01-02-18-54-43

A két SIM támogatást sem hagyhatjuk szó nélkül, mivel ezt az üzemmódot kiválóan építették bele a rendszerbe. Üzenetküldésnél és hívásnál könnyen választhatunk, hogy mely SIM-et vennénk igénybe. Az elmentett neveket is hozzárendelhetjük egy adott kártyához, illetve lehetőségünk van kijelölni, hogy hívás esetén melyik legyen az alapértelmezett. Szerencsére a mérnökök tisztában voltak vele, hogy egy ilyen modell bizony hamar lemerülne, ha aprócska akkumulátort helyeznének a fedél alá, így a Prestigio egy 2500 mAh-es egységet épített be. Ezzel közepes használat esetén 1,5, maximum 2 nap nyomkodásra nyílik lehetőség.

Végítélet

Kinek tudnám ajánlani a Prestigio telefonját? Leginkább azoknak, akik 2 nyomógombos telefont használtak eddig, és úgy érzik, hogy mostantól “megváltásként” egy terméket szeretnének magukkal cipelni, ugyanakkor már egy modernebb, okosabb eszközre vágynak. Nem hibátlan a típus, hiszen közepes kijelzője, “elmegy” szintű kamerája nem teszi a multimédiás telefonok királyává, de egy átlagos, a telefonját leginkább hívásra, üzenetkezelésre használó ember számára igazán jó vétel lehet a Prestigio legújabb terméke.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Prestigio MultiPhone PAP4055 DUO

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kétkártyás működés
  - Olcsó ár
  - Korrekt tartozékok
 
  Kontra:  
  - Fakó kijelző
  - Semleges dizájn
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: TFT LCD"
  • kijelző típusa: 480 x 800"
  • eszköz mérete: 126 x 63.5 x 12.3mm
  • tömeg: 134 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: kétmagos 1.2 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, VGA előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: EDGE/GPRS 900/1800 MHz HSDPA 900/2100 MHz
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: Prestigio könyvtár, Fa
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2500 mAh
  • tapasztalat:
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu