Connect with us

technokrata

Teszt: myPhone 1082 Elegant – Kis tudás, nagy gombok

Mobil tesztek

Teszt: myPhone 1082 Elegant – Kis tudás, nagy gombok

Az okostelefonok világában igazán ritkaságnak számít a myPhone készüléke.

Kissé meglepődve hoztam el a VIP-Phone boltjából a myPhone készülékét. Az ELEGANT névvel illetett készülék nem a fiatalokat célozza meg, inkább az idősek pártfogoltjává kíván szegődni. Bizony, nem mindenki számára kényelmesek a mai érintőképernyős modellek, az idősebb generáció tagjai számára például kifejezetten zavaróak lehetnek. Természetesen azokat sem hagyhatjuk ki a sorból, akik szimplán csak telefonálni szeretni szeretnének, és nincs szükségük a többi extra szolgáltatásra, amiket úgysem használnának ki.

Külső/Csomagolás

Egy ELEGANT feliratokkal kellően megfűszerezett, fekete és fehér színű dobozban érkezett a telefon. Tartozékként helyet kapott egy headset, egy töltő, egy dokkoló és természetesen a használati útmutató. Utóbbi érdekessége, hogy borítóján öles betűkkel hirdetik a Dual-SIM támogatását, ám az ELEGANT ezt nem támogatja. Miután tesztünk alanyát kivettem az őt védelmező kis fiókból, bizony a szememnek szokatlan látvány tárult elém. Az előlap 2/3-át ugyanis a számgombok foglalják el, ami manapság cseppet sem átlagos. Szerencsére a nagy méret nem mehet a felhasználhatóság rovására, kiválóan használhatóak, egyszer sem nyomtam félre. Fölötte egy 1,8″-es színes kijelző foglal helyet, amelynek felbontása 120 x 160 pixel. A képet mindenesetre nem érheti kritika, hiszen az üzenetek és telefonszámok kiválóan olvashatóak rajta. Igaz, azt nem teljesen értem, hogy miért kellett színes egységet beépíteni, gyakorlatilag sehol sem használja ki a rendszer.

DSC06125

Oldalra került a képernyőzár és a zseblámpa gombja, utóbbi a felül lévő aprócska LED-et kapcsolja be. A fényerővel nincs probléma, éjszaka jó szolgálatot tehet. Mellette található a 3,5 mm-es jack csatlakozó, ami a headsettel együtt működésbe hozza az FM rádiót. A hangminőséget inkább nem részletezném, mondjuk úgy, hogy hívásra illetve buszozás közbeni rádióhallgatásra megfelelő. Itt helyezték el a régi Nokia modellekre emlékeztető töltőcsatlakozót is, igaz a finn gyártó tartozékaira nem reagált semmit a telefon. Jobb oldalra hangerőállító gombok illetve az FM rádiót bekapcsoló csúszka került, utóbbin igen meglepődtem, ez azért ritkaság. Alul a dokkolóhoz szükséges 2 érintkező található.

DSC06126

 

A hátoldalra került – igen érdekes, kamerát imitáló külsővel – a vészhívó, mely veszély esetén hosszú nyomásra hangos jelzések leadása után az előre beállított ismerősünket hívja fel, ilyenkor kihangosítva működik a készülék. Főképp idősebb személyek számára jöhet jól, akik rosszullét esetén mindenféle, körülményes beállítás végigzongorázása helyett azonnal segítséget tudnak hívni. A hátlapot lecsúsztatva a 800 mAh-es akkumulátort, a SIM kártyát és a microSD kártya foglalatát tekinthetjük meg, utóbbi legfőképp zenelejátszáskor hasznos.

 Funkciók

A bekapcsológomb hosszú nyomása után egy igen idegesítő, cserébe jó hangos köszöntéssel kel életre a myPhone terméke.  Miután megjelenik a kezdőképernyő – aminél maximum 3, a gyártó által előretelepített háttérképünk lehet -, 1 opciónk maradt: a fel-le gombok segítségével belépni a menübe. Egy alig 10 ezer forintba kerülő készülék esetén ne várjunk csoda funkciókat, de azt el kell ismerni, hogy a lehetőségekhez képest kapunk néhány szolgáltatást. A szervező menüpont alatt beléphetünk a naptárba, készíthetünk feladatlistát, megadhatjuk, hogy másnap reggel mikor ébresszen a telefon, illetve apróbb számítási műveleteket végezhetünk a számológép segítségével.

DSC06128

A zene szerelmeseinek nem kell nélkülözni az FM rádiót és a zenelejátszót sem. Utóbbinál állíthatjuk, hogy a háttérben is folytatódjon-e a lejátszás, választhatunk véletlenszerű módot, illetve az ismétlést is bekapcsolhatjuk. A telefon árát figyelembe véve a hangminőség mindkét szoftver esetében megfelelő, igaz, a gyári headsetet nyugodtan elhagyhatták volna. Érdekesség, hogy a multimédia menüpont ikonja teljesen megegyezik az Apple híres szoftverjének, az iTunes-nak a korábbi ikonjával, ami azért kicsit pofátlanság. Van fájlkezelőnk, itt a memóriakártyán található mappákban nézelődhetünk. Az alkalmazás elvileg képes képek megjelenítésére is, de egy Sony Ericssonnal készült 5 megapixeles képekkel már nem bírt el, egyszerűen kiírta, hogy túl nagy és kilépett. Térjünk is rá a telefon legfontosabb funkciójára, a telefonhívások kezelésére.

DSC06127

Az elmentett nevek mellett a hatalmas gomboknak hála kényelmesen vihetünk fel telefonszámokat, az óriási zöld gomb megnyomása után pedig telefonálhatunk is. A hangminőséget nem érheti kritika, mind normál mind kihangosított opcióval kiválóan hallható a másik fél, és rám sem panaszkodott senki. Manapság fura ilyet leírni, de néhány napos használat után sem volt szükségem a töltőre, a 800 mAh-es akkumulátorral közepes használat mellett gyakorlatilag 1 hétig is használható az ELEGANT, erre mostanában ritkán van példa.

Jó vétel

A myPhone ELEGANT egy eléggé üresen hagyott piaci rést kíván betömni. Bár sok idősek számára készített telefon van, nagy részük kinézete nem olyan, amit akárcsak egy magára kicsit is adó nagymama vagy nagypapa használna. Az ELEGANT, bár a nevével azért nem értek egyet, egy vállaható kinézetű telefon nemcsak idősebbek, hanem azok számára is, akik esetleg egy tényleg csak telefonálásra való készüléket keresnek. A hangminőséggel nincs probléma, az akkumulátora sokáig bírja, és nem is kerül sokba. Aki tehát mostanában ilyen modell vásárlásán töri a fejét, az vessen egy pillantást a myPhone modelljére.

 A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

myPhone 1082 Elegant

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Nagy gombok
  - Hosszú üzemidő
  - Olcsó ár
 
  Kontra:  
  - Felesleges a színes kijelző
  - Gyenge minőségű tartozékok
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 1,8"
  • kijelző felbontása: 120 x 160"
  • kijelző típusa: CSTN"
  • eszköz mérete: 110 x 52 x 15 mm
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: -
  • memória: 0 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB- csak dokkolóról- , 3,5 mm audio,töltő
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: -
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 900/1800
  • WiFi: -
  • Bluetooth: -
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer:
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 800 mAh
  • tapasztalat: Közepes használattal maximum 1 hét
 
Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu