Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcatel One Touch 536 és Vodafone 155 – Idősebbek is elkezdhetik

Mobil tesztek

Teszt: Alcatel One Touch 536 és Vodafone 155 – Idősebbek is elkezdhetik

A héten 2 db nagyimobilt teszteltem. Természetesen nem annyira szofisztikált munka, mint egy csili-vili csúcs-android tesztelése, mégis olyan finom meglepetéseket rejtettek a készülékek, amelyek fontosságát az ötödik X felé maximálisan átérzem.

Először nézzük a Vodafone 155-öt (született Alcatel OneTouch 282).
Mérete kellemesen kézben tartható, egy SIM-kártyás mobil. Kijelzője nem különösebben említésre méltó, kis méretű (1,8 inch képátlóval) és kis felbontású (160 x 128 pixel), de a telefon szerény képességei ellenére nagyon fontos dolgokat tud, ami a szeniorok számára nagyon fontos. Legelső, a hatalmas billentyűzet, bizonyos kor felett nem árt az, ha nem kell megkeresni az olvasószemüveget, ha tárcsázni akar az ember. 

Nagyon kedves szolgáltatás, hogy tárcsázáskor a lenyomott billentyű számértékét magyarul(!) bemondja, ha valakinek nem lenne elég a kijelzőn megjelenő számsor.
A menü végtelenül egyszerű, gyakorlatilag a híváson és az SMS-küldésen kívül  nem sok mindent tud.

A készülék alsó részén  szabványos microUSB csatlakozó található, felette a töltő-dokkoló érintkezői láthatók, merthogy ez is tartozéka a készüléknek! Nagy ötlet, ne kelljen már rossz szemmel a microUSB csatlakoztatásával bajlódni, csak beleállítani a dokkolóba és már töltődik is!

Jobb oldalon előbb a billentyűzár, felette pedig a zseblámpa kapcsolója található (1 db intenzív fehér LED van beszerelve a készülék tetejébe).

Bal oldalon alulra pedig az FM-rádió kapcsolója, felé a hangerőszabályzó gomb, tovább haladva pedig a 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozója került. Óriási dolog, hogy nincs szükség csatlakoztatott fejhallgatóra, az FM-rádió antennája be van építve a telefonkészülékbe magába, ráadásul RDS-t is tud. Természetesen senki ne várjon el HiFi hangzást, de tisztán, érthetően szól, még az öregebb fül is hallja rendesen az adást.

Szintén nagyon nagy ötlet a hátoldalon, a hangszórótól jobbra található egy ún. SOS-gomb, melynek a megnyomása hármas hatású, a telefon kiad magából egy riasztóhangot, elküld 1-4, előre beállított számra egy üzenetet (alapértelmezésben: Kérlek, segíts!) valamint felhív 1-4,  szintén előre beállított számot.
Ezzel tulajdonképpen végére is értem a Vodafone 155 tesztjének, meg kell még említsem az akkumulátor képességeit, az 1000 mAh-s akksi igen jó bírja a dolgot, a mai androidos világban szinte hihetetlen, hogy akár 4-5 napot is elmegy 0-24 bekapcsolva hagyva.
A gyári csomag a készüléken és a töltőn kívül tartalmaz headsetet és – mint már említettem – dokkolót is. Itthon csak a Vodafone forgalmazza, ára kártyás konstrukcióban 12e Ft körül van, előfizetéses konstrukcióban akár 1 Ft-ért is megkapható.

Alcatel One Touch 536

A másik készülék sokkal komolyabb tudású, szétnyitós, ún. claimshell telefon, még nagyobb méretű billentyűzettel, nagyobb méretű és felbontású kijelzővel.

Ez a modell is tudja az előzőekben ismertetett számbemondást magyarul, szintén van benne erős fényű LED-lámpa (csak sajnos ennél nem esik kézre annyira, mint a másiknál, de persze ez szokás kérdése), a kijelző viszont 2,4 collos és QVGA (240 x 320 pixel) felbontású. Ez igen finom részletezettségű képek megjelenítésére is alkalmas.

Alul a microUSB aljzat mellett a dokkoló csatlakozója (ennél is a gyári csomag része), tovább haladva a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, majd a zseblámpa LED-je található. Meg kell jegyezni, hogy a zseblámpa mindkét modellnél kikapcsolt telefonnál is működik. Mondjuk sajnos emiatt megvan az esély, hogy zsebben hordva bekapcsol és lemeríti az akkumulátort, bár nem végeztem teszteket, menyi ideig bírja az akksi üzemeltetni a bekapcsolt telefon áramellátásán túl a zseblámpát is, ill. esetleg van-e valami automatika, ami mondjuk 5 perc után lekapcsolja a LED-et.

Jobb oldalon található a lámpa kapcsolója (mely – a bicskatelefon kialakításból logikusan következve – magunk felé világít), felette a szintén RDS-képes FM-rádió kapcsolója (sajnos ennél a modellnél már kell a headset a rádiózáshoz, nincs beépített FM-antenna).

Bal oldalra az ébresztőóra kapcsolója, felé meg a hangerőszabályzó került.
Mivel a felső részben a zsanér és az átvezető fólia van, ezért kívülről oda más nem kerülhet.

Van viszont a hátoldalon érdekesség, a hangszóró mellett itt is megtalálható az SOS-gomb, hasonló képességekkel, mint az előzőekben tárgyalt modellnél. Itt viszont még kibővítették az SOS-szolgáltatást, 2 db, előre definiált hívószám egygombos gyorshívásával, a legfelső-szélső gombokon.
A készülékben már van microSD kártyával való memóriabővíthetőség is,  a multimédiás képességek indokolttá is teszik ezt, valamint rendelkezik Bluetooth rádióval is.

A lényeg ennél a modellnél is az idősebb emberek számára a használhatóság biztosítása, a kijelzőn látható karakterek mérete, a menürendszer és az átgondolt kezelőszerv-elhelyezés, mind ezt a célt szolgálja.
Az akkumulátor 850 mAh-s, kicsit kevesebb  az első modellnél, ennek megfelelően kevesebb is a készenléti idő, de még mindig jóval  az egyre inkább terjedő okostelefonok átlaga felett teljesít.

Az Alcatel OT536 ára itthon gyári függetlenül kevéssel a Vodafone 155-é felett alakul, gyári függetlenül olyan 15.000 Ft környékén kapható.

Remélhetőleg egyre több idősebb ember biztonságát fogja segíteni valamelyik az itt látható mobilok közül, elkelne egy kis reklám ezeknek a modelleknek.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Alcatel One Touch 536 / Vodafone 155

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: "
  • kijelző felbontása: "
  • kijelző típusa: "
  • eszköz mérete:
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor:
  • memória: 0 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok:
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás:
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi:
  • Bluetooth:
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer:
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok:
  • tapasztalat:
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés