Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Radar – a csempefon

Mobil tesztek

Teszt: HTC Radar – a csempefon

Kicsit idegenkedve próbálgattam életem első Windows Phone-os telefonját. Vajon milyen érzés abba az 5 százalékban tartozni, melyet a Microsoft birtokol az okostelefonok piacán? Jártam a mennyben és pokolban is, mégis jó alternatívának tartom a rendszert. Már amikor működik.

Először is nézzük magát a készüléket


A telefont a tajvani HTC gyártja, Radar fantázianéven. Maga a készülék nagyon szép, elegáns a vonalvezetése, jó a fogása. Amikor kézbe veszem, érezni, hogy az olcsó anyaghasználatnak még a nyomát se lehet felfedezni, patentül össze van rakva. Az illesztések tökéletesek, viszont az akkumulátorhoz egyáltalán nem lehet hozzáférni, ez viszont galibát is tud okozni, ha lefagy a rendszer, csak az alsó panelt tudjuk leszedni, amely mögé a SIM-kártyánkat rakhatjuk be. A készülék méretei 120.5×61.5×10.9 és  137 grammot nyom. A 3.8 colos kijelzőjére se lehet panasz, bár nem IPS, hanem S-LCD kapacitív érintőképernyő, melynek felbontása 480×800 pixel. A minőséget jelzi, hogy az S-LCD panel Gorilla Glass védi, így a kisebb ütődések, karcolódások nem tesznek kárt benne egyáltalán.

Processzora Qualcomm Snapdragon 1 GHz-es Scorpion, a készülék GPU-ja Adreno 205, ezt támogatja meg a HTC 1 GB RAM-mal. Tárhely elégséges is lehetett volna, úgy 3-4 éve, ugyanis mindössze 8 GB-nyi adatot tárolhatunk rajta, a bővítési lehetőséget pedig felejtsük el, nincs semmilyen kártyanyílás rajta. Hátlapi kamerája 5 megapixeles és autófókuszos, melyhez nagyon erős LED vaku van társítva. Maximum 720p-ben képes rögzíteni a videókat. Van ám másodlagos kamerája is, mely leginkább a kevésbé divatos videótelefonálásra vagy Skype-olásra a legalkalmasabb, ugyanis ennek felbontása VGA (640×480). A készülékbe került GPS, N-es Wi-fi DLNA-támogatással, 3G-s modem maximum 14.4 Mbs-es feltöltési sebességgel. Akkumulátora 1520 mAh, ami valljuk be, nem a legerősebb, de a nap végéig bőven kiszolgál.

Az anyag jó, a hardver közepes, a dizájn tetszetős, a tetején lévő kis gombbal pedig bekapcsolom.

 

Hey Mango! Mango Italiano….

Kicsit kifordítva is a dalszöveget, a lényeg remélem átmegy: ez a telefon elég olasz. No meg Windows Phone 7.5 Mango fut rajta, így a kapcsolat is megvan mindenkinél. Gyorsan bootol, hamar üdvözöl, és már bent is vagyok a csempéknél. A kijelző finoman veszi be a kézmozdulatokat, az első bekapcsolás során, így úgy döntöttem, hogy bár tesztkészülék (sajnos nem az enyém), beállítok mindent, amit csak be lehet és van nekem is, így a csempék hamar tele lettek az ismerőseim képeivel, a Gmail-es leveleimmel, Facebook csettel, Twitterrel és főleg ÉN velem (mert hogy van egy ilyen pont is benne). Sokan utálják a csempét, én is fújtam rá, de körülbelül addig, amíg nem tapasztaltam azt, hogy lehet más az OS, van világ az iOS-en és az Androidon túl is. A képeim a főablakban szépen úszkálnak, a HTC egy-két hozzáadott applikációja is csak dob a felhasználói élményen, valahogy minden kézre áll. Természetesen demonstrálni szerettem volna Microsoft saját szoftverboltját, a Piacteret is, így a Wi-fi beállítása után (persze a Live ID-mat is megadtam) azonnal kosarat ragadtam és bementem a boltba.

Shopping


A Piactér nagyon sok jó szoftvert tartalmaz, de egyáltalán nem annyit, mint az AppStore vagy az Android Market. Az applikációk természetesen itt is osztályozhatóak, ezek is kategóriákra vannak bontva és természetesen van free, azaz ingyenes tartalom is. De letölteni egyet se tudtam, mert valami ismeretlen hibára hivatkozva semmit se engedett lementeni a telefon memóriájába. De sebaj! Ami az iPhone-nak az iTunes, az a Windows Phone-nak a Zune. Meg se kellett keresni a szoftvert, amint rádugtam USB-n a telefont a gépre, azonnal felajánlotta annak letöltését. 100 mega hamar leér ma már, de addig nem ment fel a Zune a gépre, amíg USB-n rá van dugva a telefon a gépre. Kihúztam, elindult a telepítés, aztán elszállt. Noch einmal bitte! – ahogy a német mondja.

Fel is ment, telefon visszadug, Live ID megad, Angry Birds kiválaszt, próbaverzió letöltése, ÁSZF elfogadása és már vagy 15 perce nézem a Zune ablakában, hogy megköszönte a TOS (Terms of Service) leokézását, de csak a Cancel gombra kattinthatok azóta is. Azért vannak itt még gondok, azt lássuk be. Személy szerint így adok egy elégtelent a Microsoftnak, mert egyrészt a Zune rossz, másrészt a Market is köhigcsél, a játékélmény pedig olyan, mint a Bolygó Hollandi: ismersz valakit, aki már látta vagy hallotta valakitől, hogy az látott valakit, aki már látta azt. Én is ismerek egy ilyen embert, nevezzük Jocinak, aki szerint Windows Phone-on játszani olyan, mint Androidon, azaz messze nem olyan stabil, mint iOS-en, mely döccenés nélküli játékélményt kínál. Egy dolog van igazán, amit a Windows Phone sajnos átvett az iOS-ből, ez pedig a zárt rendszer. Az a fajta szabadság, amit egy androidos készülék esetében élvezhetünk, hiányzik a Mangóból.

Egyéb szolgáltatások


Látszik, hogy a Microsoft erőteljesen rágyúrt a közösségi életformára, mert a legfontosabb alkalmazások mind ott vannak a csempében.  Az üzenetekben nem csak az SMS-einket nézhetjük meg, hanem közvetlenül hozzáadhatjuk például a Facebook chatet is, de a kapcsolatok kocka is folyamatosan pörgeti ismerőseink profilképeit. A HTC is hozzáadott ezt-azt, így a főoldalon ott virít a gyönyörű időjárás widgetje, szépen beleépítve a környezetébe, de az itthon limitált használhatósággal működő HTC Watch is befigyel. Innen közvetlen elérésünk van a naptárunkhoz, képeinkhez, a Zune-hoz,stb-hez.

Természetesen a levelezésünk is csak egy kattintásra található a főablakból kiindulva. Ha a csempéket sokáig nyomjuk, akkor pedig át is szabhatjuk a főablakunk kinézetét azáltal, hogy ide-oda rakosgathatjuk az adott elemet. Közösségi élményből csillagos ötös. Ha ujjunkkal lapozunk egyet, akkor teljes menüt megkapjuk listába szedve, így megtalálhatjuk például az Office-t is, melyben benne foglaltatik a Word, az Excel és a PowerPoint. Utóbbi DLNA használatakor külön jó lehet. A Bing saját térképe bár baromi gyors, itthon semmilyen POI-t, azaz érdekes helyet nem találhatunk benne, a Google térképhez képest még gyerekcipőben jár, nagy csodát ne várjunk tőle még. Persze a szoftver fejlődik alatta, így lehet, hogy egyszer még komoly ellenfele lesz a Maps-nek, de most még teljesen veszélytelen ránézve.

Multimédia


A kamerát a készülék oldalán találhatókis gombbal aktiválhatjuk, egyből fotózhatunk is. Van lehetőség panorámafotózásra is, de vannak egyéb színszűrők is, állíthatunk az ISO értéken, ki-be kapcsolhatjuk az arcfelismerést, automata fehéregyensúlya pedig kiváló, ahogy az autófókusza is.  Az autófóksuzos Windows Phone-ok egyik fotós trükkje, hogy ahova a képernyőre bökünk, azonnal rááll, és már lövi is a képet, melyek igazán szépek (a színtelítettségen előzőleg van mód állítani).

A panoráma képek is szépek, először szokatlan a használata, de rögtön ráérez az ember, ugyanis pötyökkel jelzi fordulás közben (eközben a vízszintes tengelyt is mutatja), hogy hol álljunk meg egy pillanatra, mert képet készít, így 3 fotóból áll össze a panorámánk. Amit sajnálok, hogy szerintem túl kicsi a szög, nagyjából 120 fok, de az igazi panoráma-élmény szerény véleményem szerint valahol 180 foknál kezdődik. A Radar 1280×720-as felbontásban rögzíti a videót (ez a maximalizált méret), de komapakt mérete ellenére is meggyőző a minőség.

A gép esetében felejtsük el a flash-t, HTML-re van optimalizálva. Ez jó is meg nem is. Jó, mert a flash egyrészt elvault, lassítja a gépet, lezabálja a baterit. Rossz, mert így sok flashes alkalmazás nem fut a gépen. A YouTube viszont igen, Exploreren belül is. Audióból játssza a szokásos MP3-at, AAC+ -t, WAV-os és WMA-t, videó esetében pedig az MP4-et, H.263-at, H.264-et és a WMV-t.  Beépített hangszórói sztereó minőségben szólnak, és ha meguntuk zenéinket, még mindig ott van az RDS rádió funkció.

Summa summárum


Tetszik a telefon, még ha egyes részei nem működnek maradéktalanul. Tetszik, hogy a telefon abszolúte a közösségi hálózatra épül, de a HTC is kitett magáért, hogy egy gyönyörű készülékbe helyezte el a Windows Phone Mango-t, mely egymás értékét növeli csak. Kellemesen csalódtam a WP7-es világban, csak így tovább Microsoft, talán a Tango már közönségsiker lesz. A HTC Radar-t már 90 ezer forintért megvehetjük kártyafüggetlenül, ha nagyon ügyesek vagyunk.

 



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC Radar

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - gyors, közösségi, igényes külalak, könnyű kezelhetőség, kiváló autófókuszos fényképezőgép, 720p, erős hangszóró, Gorilla Glass
 
  Kontra:  
  - gyengélkedő Piactér, a Zune tökéletlen, zárt rendszer, nem bővíthető, nem lehet hozzáférni az akkumulátorhoz, kevés tárhely, flash player hiánya, kevés memória, gyenge processzor
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3.8"
  • kijelző felbontása: 480x800"
  • kijelző típusa: S-LCD"
  • eszköz mérete: 120.5 x 61.5 x 10.9 mm
  • tömeg: 137 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8255 Snapdragon 1 GHz Scorpion
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: mini USB, jack out
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA
  • Bluetooth: v2.1 with A2DP, EDR
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 7.5 Mango
  • spec. szoftverek: HTC Hub, HTC Location
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Li-Ion 1520 mAh
  • tapasztalat: másfél nap, átlagos használat mellett
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés