Connect with us

technokrata

Teszt: Ameo – a T-Mobile szörnyetege

Tablet

Teszt: Ameo – a T-Mobile szörnyetege

Éppen, hogy csak befejeztem a HTC jelenlegi csúcsmodelljének, az X7500 Advantage-nek a tesztjét, mikor hívtak a T-Mobile-tól, hogy lenne itt egy tesztelendő Ameo. Természetesen nem mondtam nemet!

A történet valahogy úgy kezdődött, hogy a tajvani HTC kifejlesztett egy igazán brutális, valódi mindent az egyben masinát, mely a keresztségben a HTC X7500 Advantage nevet kapta. Nos ennek a ˝kis˝ masinának született néhány ikertestvére, melyek Dopod U1000, illetve T-Mobile Ameo néven látták meg a napvilágot. Múltkoriban az eredeti HTC X7500-ast, most pedig a T-Mobile Ameo-t mutatjuk be, de előre felhívom a figyelmet arra, hogy a két készülék néhány apróbb különbséget leszámítva gyakorlatilag teljesen megegyezik egymással.

Az igen csak dinamikusan növekvő tajvani gyártó valahogy úgy ˝szülhette˝ meg ezt a készüléket, hogy gyakorlatilag minden ma létező és elérhető technológiát belepakolt egy olyan kasztniba, melynek tervezésekor minden számított, csak éppen az óriási méret nem. Magyarul jobb, ha felkészülünk arra, hogy ezzel a masinával mindent élvezet csinálni (munka, navigáció, szórakozás, fotózás), csak éppen a hagyományos módon telefonálni – no azt szinte képtelenség, vagy legalábbis körülményes.

A T-Mobile Ameo-t elég nehéz besorolni bármely meglévő kategóriába: egyfajta átmenetet képez az okostelefonok, PDA-mobilok és tulajdonképpen már-már a notebookok, Tablet PC-k között. Mobil irodának tökéletes, ésmég multimédiás fronton sincs szégyenkeznivalója. Csapjunk is bele rögtön a tesztbe!

Design

Nos akkor kezdjük is gyorsan a konkrét méret- és tömegadatokkal! A T-Mobile Ameo 133 milliméter széles, 98 milliméter hosszú, illetve 16 milliméter vastag, vagyis minden korábbi PDA-mobilnál nagyobb méretekkel rendelkezik. A nagy mérethez természetesen óriási, egész pontosan 359 grammos tömeg társul, vagyis elmondható, hogy sehol sem fogjuk ott felejteni a masinát, mert táskánk annyival könnyebb az Ameo nélkül, hogy azonnal gyanússá válik a dolog. Tesztkészülékünk egyébként szürke színben pompázott. Emlékezetes, hogy az eredeti HTC modell fekete borítású.

A bal oldal felső részébe került a hangerőállításhoz használatos csúszka, illetve a sztereó hangszórópár egyik tagja. Itt jegyzendő meg, hogy ezek a hangszórók meglepően nagy hangerőre képesek, mind zenelejátszás esetében, mind pedig telefonbeszélgetések kihangosításakor. A baloldali élen található továbbá a TV-kimenet, mely egy gyárilag mellékelt átalakító kábellel VGA-kimenetként is funkcionálhat, valamint ugyanitt keresendő a miniUSB csatlakozó aljzat, illetve a 3,5 milliméteres audio csatlakozó.

Az ellentétes oldalból húzható ki a hagyományos kialakítású (nem teleszkópos) és átlátszó műanyagból készült ceruza, ezenkívül pedig itt található még a vezeték nélküli szolgáltatások dedikált funkciógombja, illetve a bekapcsológomb. A felső él kivételesen teljesen csupasz, alul pedig egy közös fedlap alatt rejtőzik a SIM kártya, a miniSD memóriakártyákat fogadó bővítőhely, illetve a 2.200 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor. Ez utóbbi a gyári adatok szerint maximum 300 órás készenléti időt, illetve 5 órás beszélgetési időt tesz lehetővé, ezek azonban inkább csak elméleti értékek, ugyanis bekapcsolt Wi-Fi, vagy GPS mellett elég jelentős a készülék fogyasztása.

Az Ameo dobozában egyébként egy olyan, hagyományos tollakra hajazó készséget is találunk, melyből egyrészt egy golyóstoll betét, másrészt pedig egy az érintőkijelzős használathoz szánt tompa betét is kiugrasztható.

Kijelző, billentyűzet

Amikor első alkalommal kapcsoltam be a T-Mobile Ameo-t és felvillant az egyébként már jól ismert Windows Mobile vizuális tartalom, körülbelül annyira tátottam ki a számat, mint amikor megláttam az első VGA kijelzős kéziszámítógépet működés közben. Hogy mi ennek az elképedésnek az oka? Nos csupán annyi, hogy a T-Mobile újdonsága ezúttal nem egy holmi ˝miniatűr˝ 2,8, vagy 3,5 colos LCD-n tárja elénk a különböző tartalmakat, hanem egy elképesztően nagyméretű, 5 colos TFT kijelzőn. A természetesen érintésérzékeny panel egész konkrétan 100 milliméter széles és 75 milliméter hosszú.

Összehasonlításképp, a Nokia N95-ben egy 2,6 colos display kapott helyet. Egy szónak is száz a vége, az Ameo képe egyszerűen elképesztő: az iGO navigáció 3D-s nézetben elképesztően gyönyörű és nem utolsó sorban könnyen áttekinthető, a nagy méretnek köszönhetően.

Nagy mérethez természetesen nagy felbontás is dukál: a kijelző VGA, vagyis 640×480 pixeles felbontású, ami még az 5 colos képátló mellett is pixelesedés nélküli, kristálytiszta képet eredményez. A 65 ezer színárnyalatú és alaphelyzetben T-Mobile színekbe öltöztetett LCD fényereje tizenegy lépcsőben állítható, a betűméret pedig öt fokozatban szabható személyre.

Eddig még nem ejtettünk szót a T-Mobile Ameo egyik legfontosabb újításáról, ami nem más, mint a spéci billentyűzet. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy vékony műanyag lapot, melyen 49 gomb kapott helyet és amely alapvetően külön életet él a készüléktől, illetve ahhoz egy igen csak erős mágnes segítségével pillanatok alatt odacuppantható. A mágnes egyébként komoly meglepetéseket okozhat, ha például egy vasasztalon dolgozunk, vagy egy kulcscsomó kerül a közelébe, és érdemes odafigyelni arra, hogy ne tartsunk a közelében olyan tárgyakat (például bankkártya), melyek érzékenyek a mágneses térre.

A billentyűzet talán egyetlen hibája, hogy gombjai gyakorlatilag semmilyen visszajelzéssel (benyomódás, kattanás) sem szolgálnak a felhasználó számára, igaz ezt egy idő után meg lehet szokni. Apró különbség, hogy a HTC X7500-ason IE jellel ellátott böngésző gomb ezúttal w´n´w logót visel magán, ami persze korántsem meglepő. A QWERTY kiosztású billentyűzet felső részén egy átlátszó műanyag sáv található. Ennek az a funkciója, hogy amikor rácsukjuk a készülékre a billentyűzetet, egy vékony sávban látható maradjon a kijelző tartalma. Ez a felület tulajdonképpen egy másodlagos állapotkijelző funkciójával rendelkezik. Ügyes megoldás és akkor még nem is beszéltünk a rendkívül pofásra sikeredett, hasznos kis bőrtokról, mely némileg más fazonú, mint ami a HTC X7500 mellé jár.

Kamera

Sosem értettem, hogy egyes mobiltelefonok esetében miért feledkeznek meg az amúgy nem is rossz minőségű kamera modul optikájának védelméről, így most sem tudok kibékülni azzal, hogy az Ameo kamerája abszolút védtelen a kisebb-nagyobb karcolásoktól. Ha ezen sikerült túltenni magunkat, érdemes azonnal bekapcsolni a kamerát, melynek képe az 5 colos LCD-n egyszerűen lenyűgöző! Ki fotózott már korábban 5 colos kijelzős digitális fényképezőgéppel?

A HTC ezúttal egy 3 megapixeles CMOS szenzornak szavazott bizalmat, melynek segítségével maximum 2.048×1.536 pixeles felbontásban fotózhatunk, de akár 1.600x.1.200, 1.280×960, 640×480, 320×240, vagy 160×120 képpontos felbontást is választhatunk, a minőség pedig négy fokozatban állítható. Érdemes azonban mindent a maximumom hagyni, hiszen még így is körülbelül 7-8 ezer fotót készíthetünk, anélkül, hogy memóriakártyát helyeznénk a készülékbe. A négyszeres digitális zoom elég gagyi, hiszen csak VGA felbontásban és az alatt hajlandó működni.

Szerencsére az autofókusz funkció sem hiányzik a kamerából: beállítható, hogy a dupla nyomáspontú exponáló gomb már félúton elkészítse a felvételt (természetesen fókuszálás után), vagy csak akkor, ha már teljesen benyomtuk. A fénymérés középre súlyozott, illetve átlagolt lehet, ezenkívül pedig a kontraszt, a fényerő, a telitettség, az élesség és a fehéregyensúly is manuálisan szabályozható. Az idözítő 2 és 10 másodperces késleltetést támogat, a LED-vaku pedig csak ON, illetve OFF állással rendelkezik, AUTO-val nem. A panorámakép funkció remekre sikeredett: ilyenkor 3, 4, 5 vagy 6 darab VGA fotóból állíthatjuk össze remekművünket, még pedig négyféle irányban (balról jobbra, jobbról balra, lentről felfelé, fentről lefelé).

Sport módban 3, 5, 7 vagy 10, VGA felbontású felvétel készül gyors egymásutánban, Burst módban pedig 1.280×960 pixeles képeket lőhetünk egészen addig, míg az expo gombot lenyomva tartjuk, de legfeljebb harminc fotó erejéig. A maximális videófelbontás 352×288 pixel, de az MPEG4 formátumú anyagok akár 320×240, 176×144 és 128×96 pixelesek is lehetnek.

Szolgáltatások

A négysávos (850/900/1800/1900 MHz) GSM modullal felvértezett T-Mobile Ameo maga a mennyország azoknak, akik a vezeték nélküli adatátviteli megoldások lehető legszélesebb skáláját szeretik magukénak tudni egy okostelefon esetében. A GPRS és az EDGE teljesen magától értetődik, az UMTS ebben a kategóriában joggal várható el, de ezenkívül még a villámgyors HSDPA is beugrott az Ameo-ba. A mai elvárásoknak megfelelően 802.11b/g kompatibilis Wi-Fi kontroller is van a ketyerében, és a 2.0 verziójú Bluetooth A2DP kompatibilis, de az EDR-t érdekes módon nem támogatja.

Egy ilyen gigantikus okosságba illik belerakni a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű mobil processzort, vagyis a 624 MHz-es órajelű Intel XScale PXA270-es chipet, és ezt a HTC fejlesztői is nagyon jól tudták. Ezt még megspékelték 128 MB RAM és 256 MB ROM memóriával, no és nem mellékesen még egy miniatűr merevlemez is került az Ameo-ba. A Hitachi gyártmányú Microdrive 8 GB-os, vagyis egész pontosan 7.625 MB-os kapacitással bír. Mit is mondhatnék: nem semmi!

A HTC ezenkívül még a GPS navigációról sem feledkezett meg. A tajvani gyártó a Nokiától (N95) eltérően nem kísérletezett valami új chipsettel, hanem szimplán fogta a már jól bevált SiRFstar III-at és gyorsan belepaszírozta az Ameo-ba. Milyen jól is tette!

VueFLO. Azt hiszem ehhez a funkcióhoz némi magyarázat is szükségeltetik. Nos a VueFLO nem más, mint egy mozgásszenzorra épülő újfajta szolgáltatás. Kiváló szolgálatot tesz, ha például az Internet Explorerben böngésszük a világhálót, ilyenkor ugyanis az oldalak szkrollázásához nem kell sem a mini joysticket, sem pedig az érintőkijelzőt nyomogatni, hanem elég csak megdönteni egy kicsit a kezünkben lévő készüléket. Ha előre döntjük, akkor felfelé, ha pedig magunk felé döntjük, akkor lefelé kezd el szkrollozni az éppen nézett weboldal. Ötletes és ténylegesen jól használható megoldás.

Az operációs rendszer szerepét ezúttal egyébként a Windows Mobile 5.0 tölti be – egyelőre kérdéses, hogy a T-Mobile Ameo-hoz a HTC X7500-hoz hasonlóan elérhető lesz-e Windows Mobile 6.0 frissítés.

Konklúzió

Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a T-Mobile Ameo-ből nem lesz tömegcikk, ettől függetlenül kiváló választás lehet azok számára, akik egy notebookot már nagynak találnak, egy hagyományos okostelefont, vagy PDA-mobilt viszont már némileg szűkös szolgáltatási kínálatúnak.

Pozitívum: óriási és gyönyörű érintőkijelző, 3 megapixeles kamera, 8 GB-os merevlemez, gyors processzor, bővíthető memória, egyedi billentyűzet, bőrtok, videótelefonálás, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, SiRFstar III GPS-vevő, Vue FLO.

Negatívum: nagy méret és tömeg, telefonálni szinte csak headsettel lehet vele, nincs sztereó FM rádió, a billentyűzet gombjainak rossz a nyomáspontja, magas ár.

A cikk írásának időpontjában a T-Mobile Ameo még nem kapható a hazai T-Mobile-nál, de vélhetően már nem kell sokat várnunk a piaci debütálására.Szólj hozzá!

További Tablet

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin