Connect with us

technokrata

Teszt: HTC S710 – dupla billentyűzetes okostelefon

Kütyük

Teszt: HTC S710 – dupla billentyűzetes okostelefon

Azt hiszem mára már eljutottunk arra a szintre, hogy a HTC-t, mint az egyik vezető okostelefon gyártó vállalatot nem kell különösebben bemutatni. A tajvani cégnél egy percig sem pihennek a fejlesztők, melynek ékes bizonyítéka jelen tesztalanyunk, a különleges kialakítással bíró HTC S710.

Jelen tesztalanyunkról először tavaly év végén, valamikor december közepén lehetett hallani, no persze akkor még csak nem hivatalos forrásokból. Ezt követően már nem is kellett sokat várni az amúgy HTC Vox platformra építkező újdonság hivatalos bejelentésére, néhány napja pedig megcsörrent a mobilom, hogy ha kérek, akkor kapok egy HTC S710 tesztkészüléket. Természetesen kértem egyet!

A HTC S710-ről első ránézésre könnyen azt hihetjük, hogy egy teljesen hétköznapi, enyhén duci megjelenésű smartphone. Normál méretű kijelző, alatta ott a hagyományos telefon billentyűzet, a hátfalban meg ott a kis kamera. A HTC azonban adott egy kis csavart a dolognak.

Történetesen, ha a felső szekciót egy laza mozdulattal elcsúsztatjuk balra, akkor elénk tárul egy teljes értékű QWERTY billentyűzet, ezzel párhuzamosan pedig 90 fokkal elfordul a kijelző képe. Hasonló megoldást eddig csak olyan PDA-mobiloknál láthattunk, melyek nagyméretű érintőkijelzővel rendelkeztek, de a hagyományos billentyűzet hiányzott róluk. Most pedig következzenek a részletek!

Design

A HTC S710 egész pontosan 120 grammot nyom a mérlegen, vagyis pont olyan nehéz, mint egy Nokia N95-ös. Ehhez a tömeghez alaphelyzetben 101 milliméteres hossz, 50 milliméteres szélesség és 17,7 milliméteres vastagság társul, vagyis elmondható, hogy a készülék teljesen átlagos smartphone méret- és tömegadatokkal rendelkezik.

A minőségre egyetlen rossz szavunk sem lehet. A telefont kézbe véve puha tapintású műanyagokra lehetünk figyelmesek, ezenkívül pedig az összeszerelési minőség is teljesen korrekt. A fedlapon talán egy picit túlteng a sok csillogó-villogó, olcsó krómhatású felület, ami enyhén ront a minőségi összhatáson, de hangsúlyozom, hogy a HTC S710 semmivel sem rosszabb minőségű, mint például egy Nokia, vagy éppen Motorola termék.

Az alap billentyűzet felső részébe került a jó öreg ötállású navigomb, amit ugyebár két funkciógomb karol át két oldalról. A billentyűzet két oldalsó részén találjuk a híváskezelő gombokat, illetve a ˝Vissza˝ és a ˝Home˝ billentyűket. A QWERTY kiosztású második billentyűzeten 3 sorban összesen 38 gombot helyeztek el. Legfelülre két funkciógomb, valamint egy ˝Cap˝ és egy ˝Fn˝ LED került. Az ergonómiával alapvetően nincsenek gondok, egyedül a túl harsány, kékszínű háttérvilágítás zavaró, mert megnehezíti a betűk leolvasását.

A készülék bal élén található a hangerőállító gombpár, a hangjegyzet/hanghívás billentyű, illetve ugyanitt, de a felső élen keresendő a SIM-kártya slotja. Az ellentétes oldalon leledzik a microSD bővítőslot, valamint a kamera exponáló gombja. A bekapcsoló gomb a telefon legtetejére került és segítségével többek közt profilt is válthatunk, valamint a Comm Manager alkalmazást is villámgyorsan elindíthatjuk.

Kijelző

A HTC S710-be szerelt kijelző 2,4 colos képátlóval rendelkezik, vagyis sokkal közelebb áll a 2-2,2 colos hagyományos mobil LCD-khez, mint a 2,8-3,5 colos PDA-mobil display-ekhez, ezzel együtt azonban egyáltalán nem nevezhető kicsinek. Fontos megjegyezni, hogy a panel nem érintésérzékeny, vagyis nincs például kézírásfelismerő funkció, de a HTC S710 nem is az effajta adatbevitelről szól, hiszen van nekünk ugyebár egy teljes értékű QWERTY billentyűzetünk.

A 37×49 milliméteres fizikai méretekkel rendelkező kijelző teljesen átlagos adottságokkal bír, már ami a 240×320 pixeles felbontást, illetve a 16 bites színmélységet (65 ezer színárnyalat) illeti. A megjelenítés kellően részletgazdag és a színek is a helyükön vannak.

A HTC S710 azon első okostelefonok közé tartozik, melyen már nem Windows Mobile 5, hanem a vadonatúj Windows Mobile 6 operációs rendszer, annak is a Standard változata teljesít szolgálatot. Mindez többek közt megújult kezelőfelületet és szebb grafikát eredményez. A menürendszerben 3×3-as elrendezésben egyszerre összesen 9 ikont láthatunk, a More gombot lenyomva pedig válthatunk a 9-es ikon-szettek között.

Kamera

A hátfalba szerelt digitális fényképezőgép modul optikáját nem védi semmi, maximum az enyhe süllyesztés, és bizony nagy kár, hogy az optika mellől mind a LED-segédfény, mind pedig a kis tükör hiányzik. Amint beüzemeljük a kamerát, annak képe azonnal betölti az egész kijelzőt, az LCD orientációja azonban továbbra is függőleges marad.

A HTC S710-be egy középkategóriás, 2 millió képponttal felvértezett CMOS képszenzor került, melynek segítségével a következő felbontások mellett fotózhatunk: 1.600×1.200, 1.280×960, 640×480, 320×240, illetve 160×120 pixel. Optikai zoom nincs és a digitális zoom sem tökéletes, hiszen például a legnagyobb felbontásban inaktív. A képminőség amúgy négy fokozatban állítható: az S710-zel lőtt képek minőségétől ugyan nem esünk hasra, de hétköznapi, vagyis nem éppen művészi használatra tökéletesen megfelel. Sokat javíthatna egyébként a minőségen, ha az optika nem fix-, hanem autofókuszos lenne.

A fénymérés átlagolt és középre súlyozott lehet, ezenkívül pedig a kontraszt, a szaturáció, az élesség és a színtelítettség is manuálisan állítható, csakúgy, mint a fehéregyensúly (napos, éjszakai, fluoreszkáló, izzó), vagy a digitális effekt (szürke, szépia, hideg, negatív).

Sorozatfelvétel módban három sebesség közül lehet választani, de kár, hogy a fotófelbontás ilyenkor VGA-ra, vagyis 640×480 pixelre redukálódik. Keretbe fotózásra is lehetőségünk van, összesen négy keret közül lehet választani. A videózás nem éppen erőssége az S710-nek, lévén, hogy mindössze 176×144, illetve 128×96 pixeles felbontásban tud mozgóképet rögzíteni, H.263, MPEG4 és Motion JPEG formátumokban.

Szolgáltatások

A négysávos (850/900/1800/1900 MHz) GSM modullal felvértezett HTC S710 vásárlói jobb ha felkészülnek arra, hogy a készülékből nem csak a villámgyors HSDPA, de még annak elődje, az UMTS is hiányzik. Ez van, ezt kell szeretni, vagyis egész konkrétan a megmaradt EDGE, illetve GPRS adatátvitelt. Jó hír azonban, hogy a Wi-Fi (802.11b/g) nem maradt ki a wireless repertoárból és még Bluetooth 2.0 és USB 2.0 adatátvitelt is kapunk a pénzünkért.

Az S710 lelke nem más, mint egy 200 MHz-es órajelen ketyegő, Texas Instruments-féle OMAP 850-es mikroprocesszor, mely nem, hogy 2007-ben, hanem már jó néhány éve is elavultnak volt nevezhető. Ennek hátránya, hogy a telefon nem valami fürgén viselkedik, és bizony jó néhány alkalommal előfordul, hogy hosszú másodperceket kell várnunk a kiadott parancsok végrehajtódására. Az említett processzor egyébként 64 MB RAM, illetve 128 MB ROM memória társaságát élvezi.

A névjegyzék gyakorlatilag végtelen kapacitással rendelkezik és elég csak annyit megjegyezni róla, hogy minden egyes kontakthoz el tud menteni több mint 50 különböző információt. A naptár ugyan nem ismer esemény kategóriákat, viszont a különböző események kapcsán nem csak a helyszín és az időpont, hanem akár a résztvevők neve és egy kis jegyzet is elmenthető.

Az Office Mobile révén nem jelenthet gondot a különböző Word, Excel és PowerPoint állományok kezelése, a Windows Media Player Mobile 10.3 pedig gyakorlatilag minden fontosabb multimédiás formátumot támogat. Hasznos kis alkalmazás a Comm Manager, melynek segítségével egyszerűen kontrollálható a telefon összes wireless szolgáltatása.

Konklúzió

A HTC S710 ugyan elég messze áll a tökéletes okostelefon fogalmától, ezzel együtt mégis könnyen megszerethető, főleg azok számára, akik egy kompakt kialakítású, de QWERTY billentyűzetes smartphone-ra vágynak, a 3G hiányára pedig egyszerűen csak fittyet hánynak. Itt jegyzendő meg, hogy érkezőben van az S730-as (Wings) testvérmodell, mely már 3G és HSDPA kompatibilis, processzora pedig 400 MHz-es.

Pozitívum: kompakt forma, jó minőség, szép kijelző, dupla billentyűzet, könnyű bővíthetőség, 2 megapixeles kamera, GPRS, EDGE, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, USB 2.0, fejlett irodai funkciók.

Negatívum: hiányzik a 3G, a HSDPA, az FM rádió, valamint a kamerából az autofókusz, a telefon működése lehetne fürgébb.

A cikk írásának időpontjában a HTC S710 a kiskereskedelemben 100 ezer forint körüli áron kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu