Connect with us

technokrata

A HomePod szerepe egy Apple Homekit okosotthonban

okosotthon

Smart home

A HomePod szerepe egy Apple Homekit okosotthonban

A HomePod szerepe egy Apple Homekit okosotthonban

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ma már a hazai építőiparban is az okosotthonok. Sajnálatos módon azonban a legtöbb ingatlan esetében ez a jelző csak egy közönséges marketingfogás, és nem rendelkezik tényleges hozzáadott értékkel, aminek az oka abban keresendő, hogy gyakorlatilag senki sem szabályozza az okosházak definícióját.

Ennek megfelelően egy automatizált redőnnyel vagy érzékelésre nyíló garázskapuval ellátott ingatlant is minden további nélkül meghirdetnek okosotthonként, holott ezt a jelzőt tőlünk nyugatabbra csak olyan házak vagy lakások kaphatják meg, melyek összetett rendszerekre épülnek.

Az igazi okosotthonok

Egy igazi okosotthon lényege, hogy az ingatlan minden elemében automatizált, azaz önműködő legyen, és a beállítások függvényében kényelmesebbé tegye a felhasználó mindennapjait. Mindeközben oda kell figyelnie a környezettudatosságra és a takarékosságra is, hiszen egy okosház nemcsak modern, hanem az energiahatékonyság tekintetében egyaránt az élen jár.

Egy-egy önállóan működő, de zárt rendszer nem nevezhető okosotthonnak, de amennyiben egy ingatlan képes arra, hogy felismerje a családtagok hazatérését, automatikusan nyitja és zárja az ajtót, kalibrálja a termosztátot, a szellőzést, az árnyékolást, bekapcsolja a televíziót vagy a zenét, miközben kényelmünk érdekében minden rendszer képes összedolgozni mindegyikkel, akkor az már ideális lehet erre a jelzőre.

Az ilyen épületekben rengeteg különféle alaprendszer elérhető, léteznek jobbak és rosszabbak egyaránt, azonban az Apple Homekit egyike a legismertebb megoldásnak, ami valóban jó és működőképes alternatíva, ha egy saját okosotthon kiépítésén gondolkozunk. Az ilyen rendszerek lelke és központi eleme általában a HomePod, melynek szerepét a legtöbb nézőpontból igyekszünk megközelíteni az alábbiakban!

Mi az a HomePod?

Minden okosotthonos rendszernek van legalább egy olyan központi eszköze, ami az irányításért felel. Jellemzően inkább több, hiszen dedikált megoldások és telefonos applikációk egyaránt készülnek a szisztémákhoz, azonban gyakran teljesen külön megoldás tartozik a hangirányításhoz.

Az Apple okosotthonos rendszerén belül ezt a feladatot a HomePod tölti be, mely valójában egy olyan okoshangszóró, ami a Siri digitális asszisztenssel kiegészülve lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy nagyon egyszerű, hangalapú parancsszavakkal tudjunk irányítani a különféle eszközöket, legyen szó akár az okosotthon egy eleméről, akár egy csatlakoztatott berendezési tárgyról.

Ezen felül a HomePod egyfajta információs központként is funkcionál. Segítségével azonnali jelentést kérhetünk például a várható időjárásról, indíthatunk kereséseket, ha valami információra lenne szükségünk, de akár a zenét is bekapcsolhatjuk vagy leállíthatjuk a lakásban.

okosotthon

 

Látványos termékdizájn

Azon túl, hogy a HomePod egy Apple okosotthon központi elemeként definiálható, illetve rengeteg hatékony funkcióval is rendelkezik, ráadásként még a termékdizájn tekintetében sem vall kudarcot. Mivel teljesen helytálló jellemző, ha okoshangszórónak nevezzük, ezért nem meglepő, hogy a küllem tekintetében a termék megjelenése is ehhez igazodott.

A rácsos borítás ellenére határozottan prémium összhatást kelt, válasszuk akár feketében, akár fehérben. A letisztultság minden oldalról jellemző rá, azonban kézzel fogható, fizikai gombokkal nem rendelkezik. A felső részén azonban találunk egy LED-ekkel ellátott érintőpanelt, ahol gesztusvezérléssel tudunk alkalmazni vagy módosítani néhány beállítást.

A hangirányítás alapja

 Mint fentebb is kiemeltük már, a HomePod a hangirányítás tekintetében minden esetben az Apple okosotthonos rendszerének a fundamentumát képviseli. Ezért lehet lényeges beszerezni egy ilyen okoshangszórót, ha ebben a szisztémában gondolkozunk, hiszen egyszerű parancsokkal tudjuk irányítani a legtöbb csatlakoztatott eszközt, miközben a Siri digitális asszisztens egy sor más tekintetben is a hasznunkra lehet.

Az eszköz aktiválásához elegendő csak hangosan kiadni a „Hey, Siri!” parancsot, majd a HomePod azonnal várja is az utasításainkat. Sokak számára futurisztikus megoldás, azonban nem igényel informatikai alapismereteket a használata, csupán egy minimális angoltudást. Lesznek előre programozott parancsok, de külön kifejezéseket is beállíthatunk a saját igényeinknek megfelelően, sőt akár komplett folyamatok elindítása, illetve automatizálása sem okoz gondot, ha ügyesen kalibráljuk.

Példának okáért elegendő lehet a „Hey, Siri!” után egy „Good morning!” parancs ahhoz, hogy a HomePod – az igényeinkhez illeszkedve – felhúzza az árnyékolókat, bekapcsolja a televíziót vagy a rádiót, elindítson valamilyen konyhai gépet, feltekerje a fűtést, jelentsen az időjárásról és így tovább. Ilyen összetett megoldások akár minden egyes napszakhoz, vagy távozáshoz és érkezéshez, esetleg bizonyos tevékenységi körökhöz – például filmnézés, fürdés – egyaránt beállíthatók, hogy otthonunk mindig kiszolgálja a maximális komfortigényünket, méghozzá környezettudatos és takarékos gondolkodás mellett.

Az Apple HomePod Mini

Noha minden Apple okosotthonban szükséges legalább egy HomePod okoshangszóró, azonban fontos tudni, hogy az eszköz csak abban a helyiségben biztosítja majd a hangirányítás lehetőségét, ahol elhelyeztük. Amennyiben minden szobában élvezni akarjuk ezt a futurisztikus tulajdonságot, akkor mindenhol meg kell teremteni ennek a lehetőségét.

Mivel a hagyományos Apple HomePod ára kifejezetten magas, ezért nagyszerű alternatíva lehet ilyenkor egy HomePod Mini beszerzése, mely nevéhez hűen nem más, mint a hagyományos okoshangszóró miniatürizált változata. A kisebb méret egyet jelent az alacsonyabb, megfizethetőbb árkategóriával, miközben a tudás tekintetében közel ugyanazt kapjuk tőle, mint a nagyobb modelltől, csak kompakt formában.

A tartós alumíniumra és speciális szövetre épülő eszköz felső részén is találunk gesztusvezérlésre alkalmas felületet, és miközben a Siri digitális segéd is előhívható a segítségével, az aprócska hangszóró működhet házon belüli kommunikációs platformként – több szintes lakásokban különösen előnyös lehet –, de az automatikus hangfelismerés sem hiányzik belőle, ami a nappaliban vagy a konyhában különösen előnyös.

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu