Connect with us

technokrata

Energiareform Panasonic módra

Smart home

Energiareform Panasonic módra

A lakások energiagazdálkodását reformálná meg a Panasonic kísérlete.

A Panasonic és a SEAS-NVE (Dánia legnagyobb magántulajdonban levő energiaipari vállalata) bejelentették, hogy intelligens energiagazdálkodási kísérletbe kezdenek, amely reményeik szerint a jövő európai öko-otthonainak megteremtéséhez vezethet. Annak bizonyítására, hogy ez a technológia miként képes a COP15 Koppenhága klímakonferencia céljainak megvalósulásához hozzájárulni, a helyszínen felállítják a ház prototípusát, amely intelligens módon kezeli a háztartási eszközök, valamint a világító és fűtő berendezések energiafogyasztását.

A Panasonic Electric Works által kifejlesztett Lifinity HEMS rendszer úgy segít a háztartásoknak energiafogyasztásuk mérséklésében, hogy az energiafelhasználást egy intelligens fogyasztásmérőn jeleníti meg, amely helyi vagy távoli kijelzői – ilyen lehet például egy a rendszerhez csatlakoztatott számítógép vagy okostelefon – segítségével a fűtés, a világítás és a háztartási eszközök szabályozásán túl energiagazdálkodási tippeket is nyújt a felhasználóknak. A hálózatra kapcsolt érzékelők és háztartási berendezések a Lifinity HEMS technológiával együttműködve folyamatosan javítják a ház energiafelhasználását anélkül, hogy a bent lakók komfortérzete csorbát szenvedne.

A SEAS-NVE Smart Grid az Echelon integrált elektronikus villamosenergia-mérőin alapszik, amelyeket egy IP-alapú infrastruktúra webes kezelőfelületén keresztül lehet elérni. Több mérőeszköz ráköthető egyetlen IP kapcsolatra, így a rendszer könnyedén bővíthető új hálózati (WAN) technológiákkal. Az öko-otthon prototípusának elkészítése két fázisban zajlik majd, mielőtt a SEAS-NVE ügyfeleihez eljut. 

A 2009. december 1-én induló első szakaszban az alábbi részszolgáltatásokat tesztelik majd:
-Az energiafogyasztás megjelenítése
-Az energia-megtakarítás érzékelőkön alapuló szabályozása világítótestekben
-Világítótestek és berendezések távirányítása.

A második fázisban az alábbiakat vizsgálják meg:
-Légkondicionálók és fűtőtestek távoli szabályozása
-Energiatermelő és energiatároló berendezések hatékony és kooperatív használata.

A SEAS-NVE fontos szerepet játszott a dániai szélturbinák létesítésében. Számos projekt mellett a SEAS-NVE a Nysted offshore szélmalom farm – mely az elsők között volt Dániában – megtervezésében és kivitelezésében is részt vett. Az országban mára már a felhasznált energia körülbelül 20 százalékát szélturbinák termelik. A cég 2009 májusában kezdte meg a Smart Grid projekt bevezetését, amelynek keretében körülbelül 350000 dán otthonban szereltek fel intelligens fogyasztásmérőket.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin