Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eltűnőben a dobozos játékok

Smart home

Eltűnőben a dobozos játékok

A boltok polcain még fent vannak, de egyre kevesebben vásárolnak. A jelenségről és okairól bővebben a cikkben.

A PC Games Digital Downloads: Analyst Report szerint 2010 első hat hónapjában összesen 11,2 millió darab „egészestés” PC játék lelt gazdára digitális letöltés formájában, miközben a fizikailag is kézzelfogható változatokból „csak” 8,2 millió kelt el kiskereskedelmi forgalomban, ugyanezen időszak alatt. Az NPD Group elemzése rávilágított: az év első hat hónapjában történt meg először, hogy az online vásárlások jelentősen nagyobb piaci részesedést mutattak fel a bolti eladásokkal szemben.

Ugyanakkor értékalapon még mindig a dobozos játékok tarolnak. Ezek ugyanis a teljes bevételből 57 százalékkal vették ki a részüket, míg a fizetős letöltések csupán 43 százalékkal. Az eltérés oka az, hogy a kiskereskedelemben kapható termékek átlagos eladási ára magasabb, hiszen ezekben az esetekben olyan járulékos költségek is megjelennek a késztermék árában, mint a csomagolás vagy a szállítás díja.

Grand theft auto IV

Ellopott részesedés

A nagyobb még tovább nőtt
2010 első felében a digitális terjesztéssel foglalkozó cégek részesedése tovább nőt, különösen az olyan nagy nevek, mint a Steam vagy a Bigfish, tettek szert még több vásárlóra. Az iparág egészét tekintve azonban visszaesés tapasztalható: az online és a kiskereskedelmi eladások összesítve 21 százalékkal estek vissza az USA-ban 2009 második feléhez képest, és 14 százalékkal az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Anita Frazier, az NPD Group elemzője szerint ennek legfőbb oka a közösségi hálózatokon belüli játékok népszerűségének növekedésében rejlik, nem a rosszabb gazdasági körülményekben. Ez, illetve az ingyenes (zömében Flash-es) játékok térnyerése vágott alá a komoly fejlesztőgárdával készített PC-s játékoknak (a jelentés nem vizsgálta a konzol-hatást).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés