Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ez nem Post-it!

Smart home

Ez nem Post-it!

Új anyagok a fogtömésekben.

Amikor az ápolt fogsor érdekében fogtömésre van szükség, kevesen vannak tisztában a fogászati lehetőségekkel, és nem konkrét elvárásokkal fordulnak orvosaikhoz. Sok múlik például a fogtöméshez vagy az érzéstelenítéshez használt anyag megfelelő kiválasztásán is.

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati eljárás, szinte nincs is olyan felnőtt, akinek nincs legalább egy-két tömött foga. A többség azonban nem tudja, hogy egy ilyen egyszerű eljárás alkalmával is különböző anyagok kerülhetnek a szervezetbe, melyek hatással vannak az egészségre – mondta el Dr. Balajti Zoltán, fogszakorvos. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk feltenni az érdemi kérdéseket a fogorvosi székben is.

Néhány éve még kizárólag a fémszínű amalgámtömést használtuk, melyet már szinte teljesen felváltottak az esztétikus, korszerű pótlások. Ezek alapvetően kétféle alapanyagból készülnek.

A biológiailag aktív, úgynevezett üvegionomer „biotömések” egészségesek és szinte beépülnek a fogba, de nem lehet belőlük tökéletesen fogszínű tömést készíteni. A másik gyakran használt tömés a fényre keményedő kompozit műgyanta, mellyel tökéletes esztétikai hatás érhető el, de nem teljesen homogén a foggal és felszínén könnyebben megtelepednek a baktériumok.

Erre a problémára találtak megoldást a 3M/ESPE kutatói, akik a Silorane polimer hozzáadásával egy szilikon-bázisú epoxigyanta alapú anyagot hoztak létre, melyen tizedannyi baktérium telepedik csak meg. Alkalmazásával csökken az ínybetegségek kialakulásának és a fog későbbi elvesztésének esélye, valamint kellemetlen szájszag sem keletkezik.

Természetesen a fogászati tömőanyagok között is vannak olcsóbbak és drágábbak, de az árkülönbség nem horribilis, és itt is igaz, hogy az olcsó a végén majdnem mindig drága – foglalta össze Dr. Balajti Zoltán. Érdemes tehát tudatos, tájékozott vásárlóként beülni a fogorvosi székbe és pontosan azt kérni, amit szeretnénk, mert ezek a csúcsminőségű, egészséges anyagok már itthon is bárki számára elérhetők.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés