Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rabok notebookja

Smart home

Rabok notebookja

Avagy hogyan élheti túl fizikai elavulását egy könyv?

Ki ne látott volna már olyan filmet, amiben egy börtönben raboskodó valamilyen „trükkös” úton jut kívülről egy eszközhöz – például reszelőhöz, mobiltelefonhoz. Például minden idők egyik legjobb filmjében, a Tim Robbins és Morgan Freeman nevével fémjelzett Remény rabjaiban (The Shawsank Redemption) (vigyázat, spoiler!) az ártatlanul leültetett Andy Dufresne (Robbins) a Bibliában tárolta a – többek közt – sakkfigurák elkészítéséhez használt vésőszerszámot. Ehhez az egyes lapok közepét ki kellett vágni, és az így keletkező helyre lehetett elrejteni az eszközt.

Nos, nemrég hasonló elképzelés vált valóra a hordozható számítógépek területén is. Kyle Bean designer munkája azt illusztrálja, milyen változásokat hoz a technológiai fejlődés és az Internet, ami információszerzési szokásainkat illeti. Míg régen vaskos könyvekből szereztük a szellemi táplálékot, manapság már többnyire valamilyen digitális kijelző (katódsugárcsöves vagy LCD monitor, szerencsésebbek e-papír alapú digitális újság) előtt ülve szívjuk magunkba a tudást. Ezt a változást akarta érzékeltetni Bean azzal, hogy megalkotta a notebook-bookot, vagyis a könyvbe „ágyazott” laptopot.

A könyveknek személyisége van, vallja a designer, aki szerint az Internet nem kínálhatja sosem azt az érzést, ami egy frissen nyomtatott, vagy éppen egy év(tized)ekig könyvtárban porosodott könyv szétnyitásakor eltölti az embert. Viszont miért ne lehetne kombinálni a kettőt? Ehhez mindössze egy másfél fontba kerülő könyvre (melynek címe találóan az „A könyvek jövője”) és némi kiegészítő elektromos alkatrészre volt szüksége a brit férfinek.

A CD-ROM-mal rendelkező masina billentyűzetet is tartalmaz; ez utóbbit ráadásul el is lehet távolítani a helyéről, így pedig hozzá lehet férni az akkumulátorhoz. Sőt, még egy kapcsolót is beépített a designer, ennek köszönhetően a könyv összecsukásakor a képernyő is kikapcsol – ahogyan azt a „hagyományos” noteszgépek is teszik.

Ugyan a többi részlet (processzor, memória, winchester) nem került nyilvánosságra, de ebben az esetben ez talán mellékes is. Az ezen a linken megtekinthető fotók minden, a könyvek és/vagy a laptopok iránt rajongó számára érdekes látványt nyújtanak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés