Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Dell is segítséget nyújt a NASA legújabb Mars-küldetéséhez

Dotkom

A Dell is segítséget nyújt a NASA legújabb Mars-küldetéséhez

A NASA két, Dell PowerEdge kiszolgálókat futtató nagyteljesítményű számítási (High Performance Computing, HPC) fürtjén végzett adatelemzéssel a Dell is támogatta a NASA új marsjárójának landolását, amely a küldetés legösszetettebb része volt.

A vörös bolygó felfedezésére küldött eddigi legnagyobb marsjáró, a Curiosity irányítását a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) kutatási központja végzi a kaliforniai Pasadenában.

A 2011. november 26-án útnak indított Curiosity 2012. augusztus 5-én, csendes-óceáni nyári idő szerint 10 óra 32 perckor landolt a vörös bolygón egy hegy lábánál, a marsi egyenlítő közelében fekvő Gale-kráterben. A kutatók a Curiosity segítségével a hegy rétegeit vizsgálják, amelyek bizonyítékokat rejthetnek a Mars esetleges vízben gazdag múltjáról. A mozgó laboratórium olyan környezeteket keres, amelyekben kialakulhatott az élet, illetve felméri, hogy ezek a környezetek rejthetnek-e a korábbi életre utaló bizonyítékokat, így adottak voltak-e valaha az élethez szükséges feltételek a bolygón.

A marsi légkörbe való belépés és a landolás megfelelő előkészítéséhez szükséges hatalmas mennyiségű tesztadat elemzésével a JPL Galaxy és Nebula nevű Dell HPC-fürtjei nélkülözhetetlen támogatást nyújtottak a NASA marsjárójának. Ehhez a nehéz feladathoz a Galaxy és a Nebula fürtöt alkotó Dell PowerEdge kiszolgálók biztosították a szükséges hátteret. A küldetést irányító csapat által kidolgozott, majd a Dell HPC-klasztereivel tesztelt és ellenőrzött végső leszállási paramétereket a múlt hét során töltötték fel a Curiosity marsjáróra.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés