Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégsem károsítja a spermiumokat a wifi?

Dotkom

Mégsem károsítja a spermiumokat a wifi?

Nemrég szárnyra kapott a hír, most itt a cáfolat. Kinek higgyünk?

A kutatók megkérdőjelezik, hogy a wifis laptop használata károsítaná a férfiak nemzőképességét. Korábbi kutatások viszont azt mutatták ki, hogy a kilövellt spermiumokat már mindössze négyórányi behatás is jelentős mértékben károsította. A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy a spermiumok úszási képessége csökkent, és változások következtek be az általuk  hordozott genetikai kódban is. A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozták, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a való életben is bekövetkeznek ugyanezek a változások, ezért a férfiaknak nincs okuk az alaptalan aggodalomra. Ennek ellenére további kutatásokat javasolnak a témában.

A Fertility and Sterilty szaklapban megjelent kutatásban 29 egészséges donor ondómintáját vizsgálták. Mindegyik mintát kétfelé osztották, és az egyiket négy órán keresztül egy olyan laptop mellett tároltak, amely vezeték nélkül az internethez volt csatlakoztatva. A másikat a laptopot leszámítva ugyanilyen körülmények között tárolták. Az argentin és amerikai kutatók szerint a tapasztalt hatást nem lehet a laptop által kibocsátott hővel magyarázni annak ellenére, hogy a hő valóban károsíthatja a spermiumokat.

A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) alaposan megfigyelés alatt tartja a wifi biztonságosságát. A hivatal szerint a wifit használók, illetve a wifis eszközök közelében lévő személyek az általuk kibocsátott rádióhullámoknak vannak kitéve, és a jelekben átvitt energia egy részét a szervezetük magába szívja. Ezek a jelek azonban nagyon gyengék. A HPA szerint egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a wifitől származó rádióhullámok behatása káros egészségügyi hatást gyakorolna az általános népességre. Dr. Allan Pacey brit termékenységi specialista szerint a szóban forgó kutatás nem bizonyítja, hogy a wifi hosszan tartó használata feltétlenül károsítja a férfiak spermiumait, és csökkenti
nemzőképességüket. Ennek meghatározásához szélesebb körű epidemiológiai vizsgálatokra lesz szükség. Ennek ellenére a szakember sem javasolja a férfiaknak azt, hogy hosszú órákig tartsák az ölükben a laptopot. Az eszköz alja ugyanis rendkívül forróvá válhat, és a herék felhevülése a spermaminőség romlásának egyik ismert kockázati tényezője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés