Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább esik a videokártyák ára

Laptop

Tovább esik a videokártyák ára

Hatalmas mennyiségek kelnek el a boltokban; egyre csökken az átlagos eladási ár.

A videokártya piacon kicsit más jellemzők uralkodnak, mint például a processzoroknál. Míg ez utóbbiaknál gyakorlatilag folyamatosan ugyanannyiért lehet venni a lapkákat (csak az adott árhoz rendelt CPU lesz egyre gyorsabb), addig a grafikus vezérlőknél periodikusan hullámzanak az árak. Egy új generáció megjelenésével felszalad a termékek átlagára, majd elkezd csökkeni, végül egész alacsonyra leesik – és innen újraindul a hullámvasút. Jelenleg éppen egy ilyen leszálló ágban vagyunk, amint az az alábbi, a Jon Peddie Research által készített ábrából is látszik.

Ezzel a jelenséggel párhuzamosan egy másik is kibontakozik: sosem adtak még el annyi különálló videokártyát, mint a tavalyi évben. 2007 utolsó negyedévében 106,37 millió példány kelt el, ami 16,8 százalékos növekedést jelent a harmadik negyedévéhez, és 27 százalékos bővülést 2006 hasonló időszakához képest. Most is a desktop szegmens növekedett lassabban (8,3 százalékkal), ugyanakkor még mindig ez adja az értékesített termékek kétharmadát: 66,8 millió darabot szállítottak le a boltok számára a gyártók.

Ugyanakkor a vásárlók inkább az olcsóbb modellek felé fordultak, ennek – és az Nvidia-Ati árharcnak – köszönhetően az átlagos eladási ár is tovább csökkent. 2007 végére nem érte el a 208 dolláros (nagyjából 36 ezer forintos) szintet, ami középtávon már megnyirbálhatja a piacon érdekeltek bevételeit. Éppen ezért a forgalmazók kicsit csalódottak is lehetnek, hiszen hiába nőtt negyven százalék felett az eladott grafikus vezérlők száma, az átlagár 19 százalékos csökkenése nem hozott olyan látványos profitnövekedést, mint amit vártak.

A két nagy közül az Nvidia további piaci részesedést tudott megszerezni a tavalyi utolsó negyedévben. Míg a harmadik negyedben a diszkrét grafikus megoldások 64 százalékának piacát mondhatta magáénak, addig a karácsonyi szezonra ezt sikerült 71 százalékra feltornásznia. Ezzel egy időben értelemszerűen az AMD tulajdonában levő Ati részesedése csökkent, amit csak az idén megjelent 3000-es Radeon széria fordíthat meg – a 2008-as adatokra azonban még várni kell.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés