Connect with us

Hirdetés

technokrata

Végső tesztelési fázisban a 45 nanométeres processzorok

Laptop

Végső tesztelési fázisban a 45 nanométeres processzorok

Izgalmas év végére számíthatunk CPU-fronton.

Ugyan csak a tavalyi év végével kezdődött meg igazán a kétmagos processzorok terjedésének felfutása, az idei ősz/tél már a négymagos lapkák bűvöletében telhet. A két nagy processzorgyártó vállalat mindent meg is tesz azért, hogy karácsonyra komoly (és ha az AMD számára rosszul alakul, akkor talán mindent eldöntő) offenzívába kezdhessen a vásárlók kegyeiért. Az Intel közölte, hogy Penryn kódnévre hallgató processzora, és ennek asztali PC-kbe szánt, Wolfdale-magos változata gyakorlatilag végső tesztelési fázisba jutott, ami azt jelenti, hogy a következő hónapban megküldik a legtöbb rendszerépítőnek az első CPU-kat tesztelésre.

Riválisa miatt kell sietnie az Intelnek; az új központi vezérlőegységek megjelenésének időzítése kritikus fontosságú. Az AMD ugyanis már bejelentette, hogy négymagos Agena és kétmagos Kuma processzorai hamarosan tömegtermelésben kezdenek sokasodni – a szerverekbe szánt Barcelona pedig az év közepén már meg is jelenhet a piacon. Ez azt feltételezi, hogy a harmadik negyedév vége felé a másik két, csillagokról elnevezett lapka is megvásárolhatóvá válik.

Az Intel eredeti tervei szerint az új Core 2 processzorok csak a jövő év elején érkeznek; ezzel azonban időt hagyna a vállalat az AMD fejlesztésének. Ezt megelőzendő, rá kell kapcsolnia, hogy már a harmadik negyedév elején megkezdődhessen a processzorok előzetes gyártása. Jelenleg már csak a finomhangolások vannak hátra, – a TG Daily értesülései szerint – a teljesen összeszerelt, kereskedelmi forgalomban megvehető kialakítással rendelkező, LGA 775-ös tokozású példányok némelyike már kering a vállalaton belül. Mindazonáltal előfordulhatnak még problémák, hiszen most kezdődik meg a 45 nanométeres gyártási eljárásra való átállás.

Izgalmas ősz elé nézünk tehát, ahogy a két nagy rivális újra egymásnak feszülve próbál meg piaci pozíciókat szerezni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés