Connect with us

Hirdetés

technokrata

Anti-Win: München végre átáll

Laptop

Anti-Win: München végre átáll

A bajor főváros linuxosít.

Még 2003 májusában írtuk, hogy München városi tanácsa döntést hozott a Linux szabad operációs rendszer közigazgatáson belül használata mellett. Ennek alapján Németország harmadik legnagyobb városában 14.000 számítógépet és notebookot fognak átállítani Linuxra (pedig Steve Ballmer korábban keményen lobbizott a várható döntés ellen, még jelentős árkedvezményt is beígért). A projekt célja, hogy a közigazgatás alacsony költségvetése mellett befektetési biztonságot, rugalmasságot és nyíltságot nyújtson, a mai szűk költségvetési keretek között is.

Tavaly ilyenkor aztán arról számoltunk be, hogy tovább csúszik az átállás: a projekt tesztelési része tovább tartott, mint tervezték. Akkor számoltunk be az átállási projekt vezetője, Peter Hoffmann által közöltekről: az elsőként átálló polgármesteri hivatal 250 számítógépén a 2006 közepére cserélődik le nagyrészt az addig használt szoftvergarnitúra – azért csak nagyrészt, mert némely számítógép még így is microsoftos marad.

Nos, még ez is csúszott picit, hiszen csak mostanában indult be a tényleges lecserélési folyamat. Az IDG közlése szerint a 14 ezer PC közül az első 100 már elvesztette Windows-át – helyette Debian Linux dolgozik a komputereken. Az irodai programcsomag feladatát pedig az Openoffice 2-es változat látja el. A tervek szerint egyébként 2008 végére öt müncheni PC-ből négy már nyíltforrású szoftvereket fog futtatni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés