Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már letölthető a magyar operációs rendszer új változata

Laptop

Már letölthető a magyar operációs rendszer új változata

Hosszas fejlesztési és tesztelési időszak végezetével az UHU-Linux Kft. bejelentette, hogy kiadta a harmadik, stabilnak nyilvánított, elsősorban otthoni vagy irodai használatra szánt disztribúcióját. Az UHU-Linux 1.2-es verziója a „Rajt!” kódnevet kapta.

Aki látta az 1.0 és 1.1 verziókat is, a kettő között azonnal szembeötlő gyökeres különbségeket vehetett észre, akár egyszerű laikus felhasználói szemmel is. Az 1.2 fejlesztése során a hangsúlyt azonban máshova helyezték. Az UHU-Linux 1.2 fejlesztése elsősorban a rendszer alapjait képező komponensek, vagyis a belső technikai részletek terén hoz rengeteg gyökeres újdonságot, bár természetesen a felhasználói felület sem maradt teljesen változatlan.

A disztribúció a Linux kernel 2.6-os sorozatára épül, amely a korábbi 2.4-eshez képest számtalan technikai újdonságot hozott. Az egyik ilyen az általánosságban jobb hardverkezelés és felismerés, melynek köszönhetően az eszközbejegyzések menedzselését új alapra helyezték, valamint egy erre épülő hardver absztrakciós réteg (HAL) segít a felhasználói alkalmazásoknak a hardvereszközök helyes használatában. Említést érdemel még a többszálas programok futtatásának lényegesen jobb támogatása a kernel részéről, és felhasználói szinten az ezt kihasználó függvénytárak használata is.

A teljesítmény növelése érdekében a disztribúció csomagjait Pentium (i586) architektúra utasításkészletére fordították le és optimalizálták, a fejlesztők fordítóprogramja alapértelmezésben a felhasználó által fordított forráskódokat is ilyen processzorra optimalizálja. Az UHU-Linux 1.1 megjelenése óta a grafikus felületek alapját (például a videokártyák meghajtása) képző szoftver fejlesztése két irányba szakadt. Az eredeti verzió helyett a dinamikusabban fejlődő X.Org mellett tették le a fejlesztők a voksunkat.

Természetesen a rendszer mélyén végzett munkálatok mellett a felhasználói alkalmazásokat sem hanyagolták el. Grafikus környezetek közül helyett kapott a Gnome 2.8-as, KDE 3.3-as, és a gyorsasága miatt méltán népszerű Xfce 4.2-es verziója is. Újdonság az alapértelmezett Gnome felhasználói felület integrálása a már említett HAL szoftverrel, melynek eredményeképpen a csatolható adathordozók számára automatikusan saját ikon jelenik meg illetve tűnik el az asztalon, megnyílik egy ablak az adathordozó tartalmával, vagy éppenséggel magától elindul a DVD lejátszása. Ezek a funkciók természetesen felhasználóként finomhangolhatók, vagy akár ki is kapcsolhatók.

Az UHU-Linux 1.2 kiadásával egyidőben OEM és viszonteladói programot is hirdettek a fejlesztők. Végezetül érdemes megemlíteni a most leváltott 1.1-es verzió sikerességét is: a 2004-es esztendőben 20.000 darabot értékesítettek a magyar fejlesztésű operációs rendszerből.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés