Connect with us

technokrata

Kezd kellemetlenné válni a Foxconn üzletpolitikája az Apple-nek

Dotkom

Kezd kellemetlenné válni a Foxconn üzletpolitikája az Apple-nek

Tegnap írtunk arról, hogy a Fair Labor Association elkezdte vizsgálni a kínai beszállító munkakörülményeit, méghozzá nem egy asztal mögül a meleg irodában, hanem a gyár dolgozóival szorosan együttműködve. Az Apple pedig kiáll a dolgozók védelme mellett. Ideje volt már.

Az Apple első embere, Tim Cook elismerte, hogy a Foxconn bizony egy-egy nagyobb premier előtt akár 16 órás műszakban is dolgoztatja a munkavállalóit fillérekért, ráadásul gyakran gyerekeket is foglalkoztat a kínai gyáróriás. A Foxconn háza táján amúgy is gondok vannak. Tavaly az öngyilkossági hullámtól volt hangos a világsajtó, majd pár újságírónak sikerült beszivárogni a gyárkomplexumba és sokkoló jelentést írtak, közben a gyár elnöke állatoknak is nevezte már dolgozóit zártkörű rendezvényen, melyet később félreértésnek nevezett a hivatalos közlemény.

 

Tim Cook pedig meg szeretné védeni a mundér becsületét, még ha elég későn is kapcsol a vállalata, mivel eddig szemet hunytak az efféle hírek hallatán, így úgy döntött, hogy felszámolja a gyerekmunkát a kínai beszállítójánál, továbbmenően követeli a maximum heti 60 órás munkaidőt (heti 6 napra leosztva napi 10 órának felel meg). Hogy aduásznak számít-e Tim Cook követelése a Foxconn felé, az még kérdéses, mivel a kínai gyártó, bár az Apple legnagyobb beszállítója az összeszerelő soraival, nem csak a Cupertino-i cégnek dolgozik. Lehetséges, hogy a Foxconn fejet hajt Cook óhajainak, de hogy ez végül megszorításként a munkásokra terhelődik-e, az igen valószínű. Nem kell más, mint egy kis átszervezés, és így az a gyerek, aki eddig iPhone-t szerelt össze, mostantól alaplapot fog gyártani egy másik cégnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Kütyük

Megdöbbentő karácsonyi ajándékok

2020. december 4. péntek
TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin