Connect with us

technokrata

Több mint 200-an a Kvótafórumon: Bemutatták a legújabb magyar filmeket

Film/Sorozat

Több mint 200-an a Kvótafórumon: Bemutatták a legújabb magyar filmeket

Több mint 200-an a Kvótafórumon: Bemutatták a legújabb magyar filmeket

Negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott új alkotásokat felvonultató Kvótafórumot, hogy bemutassa magyar filmekből álló kínálatát a médiaszolgáltatóknak. Az idei fórum középpontjában a határon túli alkotások álltak.

Mintegy kétszáz médiaszolgáltató és filmes alkotó vett részt az NMHH Médiatanácsának idei Kvótafórumán, hogy a televíziók színvonalas hazai filmalkotásokkal teljesíthessék a műsorfolyamukra vonatkozó, a médiatörvényben előírt nyelvi és gyártási kvótakötelezettségüket.

Az idei eseményt Karas Monika, a Médiatanács elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta, a kulturális értékek terjedése nem állhat meg az országhatároknál, ezért alkalmat kell nyújtanunk arra is, hogy a határon túli tehetséges magyar alkotók is hozzájussanak ahhoz a lehetőséghez, hogy a magyar nyelvű médiatartalmak kínálatát, a közös örökségünket még színesebbé tegyék.

“A magyar filmkincs nem csupán az ország, hanem egy egész nemzet tagjainak kollektív kulturális emlékezetét gazdagítja, éljen a néző Dél-Amerikában, a Távol-Keleten vagy Skandinávia északi szegletében. A film közvetítő kapocs minden magyar között.”

– hangsúlyozta az elnök.

Az idei fórum mottója: „Magyar alkotások – határok nélkül” volt, ami kifejezi a Médiatanács törekvését, miszerint a Magyar Média Mecenatúra Program pályázatainak kiírásakor kiemelt figyelmet szentel a határon túli magyar alkotóknak. A program a legtöbb pályázati eljárásában biztosítja a határon túli alkotók részvételét, több kiírásban elkülönített, csak számukra megpályázható keretösszeg áll rendelkezésre. Így számos hiánypótló ismeretterjesztő filmet, dokumentumfilmet, kisjátékfilmet és online filmes tartalmat készítettek határon túli filmkészítők az elmúlt években, az alkotások pedig fontos részét képezik a nemzeti identitás megőrzésének és az anyaországgal való kapcsolattartásnak, értékközvetítésnek. A számos elkészült alkotás közül több mint negyvenet az idei Kvótafórumon is láthattak az érdeklődők.

Vass Ágnes, a Médiatanács tagja, a kvótaügyek koordinátora arról beszélt, hogy a jogi szabályozás elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy minél több olyan értékes, közszolgálati műsor jusson el a közönséghez, amely Magyarországon vagy az Európai Unióban készült. Beszédében kitért arra is, hogy idén közel 70 gyártó 130 filmjét és rádiójátékát mutatta be a Médiatanács az érdeklődő szakmai közönségnek. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a program koordinátora pedig arról beszélt, hogy a Médiatanács 2011 októbere és 2018. április 15-e között összesen 1121 filmes és rádiós alkotás elkészítését támogatta, összesen tízmilliárd forinttal. 2011 óta a mecenatúraprogram keretében elkészült alkotások több mint ezer hazai és nemzetközi fesztiválról, közel háromszáz rangos díjat és elismerést hoztak el, köztük Deák Kristóf rendező filmje, a Mindenki, amely 2017-ben elnyerte az élőszereplős rövidfilm kategória Oscar-díját.

További Film/Sorozat

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

TE Connectivity
casio

SmartWatch

A motorsportok szerelmeseinek szánták ezeket az órákat

2022. augusztus 4. csütörtök
mobilfox

Kütyük

Teljesen megújult a Mobilfox

2022. augusztus 2. kedd
tag heuer

SmartWatch

Együttműködik a Netflix és a TAG Heuer

2022. augusztus 1. hétfő
képernyő

Kütyük

Extrém magas monitor segíthet a gerincbántalmakon

2022. július 29. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu