Connect with us

Hirdetés

technokrata

Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

e-Egészségügy

Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

Megjelent a hazai magánegészségügyben az applikáció alapú adathozzáférés

Az okoseszközök és felhőalapú rendszerek egyre több iparágban jelentenek innovációt és az egészségügyi ellátásban, orvosdiagnosztikában is valódi áttörést hozhatnak.

A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását.

Az EY kutatása szerint az adatbőség korszaka az egészségügy terén kiemelkedő lehetőségeket tartogat: 2018-ban 1218 exabyte egészségügyi adatot rögzítettek világszerte, ami százszor annyi, mint a 2000-es évekig az egész történelem során előállított adatmennyiség összesen. Előrejelzések szerint pedig 2025-re ez a szám várhatóan 10481 exabyte lesz. A nemzetközi kutatás az egészségügyi piac preferenciáira is kitért: 530 orvos és 6000 beteg válasza alapján az orvosok 64%-a előnyösnek találja a digitális technológiák megjelenését az orvos-beteg kapcsolatokban, míg a páciensek kb. 50%-a tartja az okostelefont az egészségügyhöz kapcsolódó ügyintézés elsődleges eszközének.

A hatalmas adatmennyiségből kinyerhető információk jelentősége, hogy sokkal hatékonyabbá válhatnak az orvosi kutatások és vizsgálatok. A digitális transzformáció kulcsfontosságú területeken változtatja meg a szolgáltatásokat: a betegút rövidülését, a pontosabb kezelési módszereket és magasabb szintű betegelégedettséget eredményeznek az okostechnológiák.  A diagnosztikában pedig azok a megoldások is fontos szerepet kapnak, amelyek az adott időpontokban végzett szakorvosi vizsgálatok között is információkat tudnak közvetíteni az orvosok számára a páciens általános állapotáról. Ezek az információk segítik a személyre szabott terápia felállítását és alkalmat kínálnak a kezelések időközi változtatására, a gyors beavatkozásra és a páciens státuszának utánkövetésére is.

A technológia már megjelent a hazai magánegészségügyben is: a Prima Medica Egészségközpontok és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével kialakított informatikai feltételeknek köszönhetően a páciensek okoseszközökön mért vércukor adatai elérhetővé válnak az EESZT-ben, a tárolt páciens adatokat pedig a szakorvosok le tudják hívni az intézmény saját fejlesztésű applikációján keresztül. A rendszert használó betegek esetében tehát már nem szükséges a vércukormérő memóriájából előhívni az adatokat, vagy végig lapozni a betegek diabétesznaplóját, a szakorvosok sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozzáférhetnek ezekhez az értékekhez.

Magyarországon a 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki elsőként azokat a megoldásokat, amelyek széles körben teszik lehetővé a vércukor-önellenőrzés a cukorbetegek számára. A vállalat innovációja, a Dcont® család okoseszközeivel közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést végezhetnek otthonukban is a páciensek. 2010-ben indították el az első hazai telemedicinás rendszert, a Dcont® eNAPLÓ-t, és később a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást, amelyet 2022 novemberében, a magyar telemedicinás rendszerek közül elsőként sikeresen integráltak az EESZT-be. A Prima Medica Egészségközpontok rendszeréhez történő csatlakozás pedig újabb fontos mérföldkő abban, hogy a napi betegellátásban is megjelenjen a teljes körű diabéteszmenedzsmentet támogató online orvosi távfelügyelet.

Az együttműködésnek köszönhetően a diabetológia területén a Prima Medica Egészségközpontok kínálják a szakmailag legmagasabb színvonalú ellátást a pácienscek számára a hazai magánegészségügyben. Azzal, hogy a beteg állapotának változásával kapcsolatos adatok elérhetőek a szakorvos számára a mobil applikációban, a szakorvosi kezelések során felállított terápia folyamatosan figyelemmel kísérhető és megváltoztatható, ezáltal a kezelések sokkal eredményesebbek lehetnek.

„Az adatok megosztása az egészségügyi ágazatot is átformálja: az új technológiák pontosabb diagnózisok felállítását teszik lehetővé, a prediktív analitikának pedig a megelőző orvoslásban is fontos szerepe van. A páciens által mért adatok integrálásának köszönhetően még inkább erősíthető az ellátás személyre szabottsága. A rendszer arra is képes, hogy jelezzen az orvosnak, ha kiugró adat jelentkezik, így lehetőség van a gyors beavatkozásra”

– mutatott rá Kriller Norbert, a Prima Medica Egészségközpontok fejlesztési vezetője.

A cukorbetegség sajnos valódi népbetegséggé vált, 2021-re elérte az 537 millió főt az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma világszerte, előrejelzések szerint 2030-ra pedig már közel 650 millióra nő az esetek száma. Hazánkban 750.000 diagnosztizált cukorbeteg van, becslések alapján viszont ugyanennyi ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről.

A Cukorbetegközpont Magyarország elsőszámú, a diabétesz komplex és hatékony kezelésére fókuszáló intézménye, amely a legmodernebb orvos-terápiás eszközökkel kínál megoldást a páciensek számára a cukorbetegség kezdeti tüneteitől egészen az esetleges szövődmények kezeléséig. A Cukorbetegközpont szakorvosai kiemelt figyelmet fordítanak a terhességi cukorbetegség diagnosztikájára és megfelelő kezelésére is.

A Prima Medica Egészségközpontok Magyarország egyik legrégebb óta működő magánorvosi rendelő hálózata. Jelenleg 4 telephelyen, összesen 25 Egészségközpont tartozik a Prima Medica ernyőintézménye alá, ahol 34 szakterületen több, mint 130 orvos várja a betegeket.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés