Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha a mikrobiom egyensúlyban van, enyhíthetőek az idegesség szervezetre gyakorolt hatásai

e-Egészségügy

Ha a mikrobiom egyensúlyban van, enyhíthetőek az idegesség szervezetre gyakorolt hatásai

Ha a mikrobiom egyensúlyban van, enyhíthetőek az idegesség szervezetre gyakorolt hatásai

Egészséges bélflórával harcolhatunk a stressz ellen

A stressz ma már elkerülhetetlen, legyen szó akár a pénzügyi helyzetről, munkáról vagy párkapcsolati problémákról. A sok idegeskedés negatív hatása a szervezetre ma már ismert tény, azt azonban kevesebben tudják, hogyan enyhíthetjük a káros hatásait.

Számos kutatás igazolta, hogy a stressz okozta károk nem csak az agyat, de a bélflórát (mikrobiom) is közvetlenül érintik, ami rengeteg komolyabb betegség okozója lehet. A stresszoldó praktikák mellett azonban étrend-kiegészítőkkel is tehetünk azért, hogy a mindennapi idegeskedés káros hatásait kevésbé érezze meg a szervezetünk.

„Sokan hiszik azt, hogy a stressz csak az agyra van hatással, ám a kutatások azt igazolták, hogy a bél is érintett ilyenkor. A mindennapos aggodalmak során nem véletlenül érezzük azt a klasszikus tünetet, hogy görcsbe rándul a gyomrunk. Azt azonban ilyenkor még nem érzékeljük, hogy a bélflóra egyensúlya mennyire sérült. Ennek pedig olyan súlyos következményei lehetnek, mint a cukor- vagy a zsírháztartás felborulása, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy éppen a depresszió”

– tájékoztatott Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész, a VitaminKosár Kft. szakértője.

Dr. Budai Marianna arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai kutatások eredményeképpen már lehet tudni, hogy a bélflórát alkotó baktériumok közül melyek azok, amelyek számának a megcsappanásával nehezebben vagyunk képesek kezelni a stresszt.

„A kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy legfőképpen a Lactobacillus rhamnosust – ez csökkenti a stresszt és mérsékli a depressziót –, valamint a Bifidobacterium longumot kell pótolni, ami a szorongásoldásban segít. Ha ezek egyensúlyban vannak, segíthetnek, hogy a stressz következményeivel könnyebben megbirkózzon a szervezetünk. Ezeknek a baktériumoknak a számát sajnos ma még nem tudják mérni, ám intő jel lehet a hiányukra, ha észrevesszük, hogy egyre kevésbé viseljük jól a mindennapi megpróbáltatásokat, és a legkisebb stresszhelyzetre is hevesen reagálunk”

– fejtette ki a gyógyszerész.

A szakember szerint a táplálkozás mellett érdemes olyan étrend-kiegészítőt alkalmazni, ami minél többféle olyan jótékony baktériumot tartalmaz, ami a humán flóra része, emellett pedig kiegyensúlyozott és hatékony magnézium- illetve B6-vitamin-tartalommal bír.

„A táplálkozás segíthet abban, hogy a jó baktériumok jól érezzék magukat bennünk, ezért fontos a rostban gazdag táplálkozás és a fermentált zöldségek és tejtermékek fogyasztása. Ha már a stresszt nem tudjuk elkerülni, a bélflóránkat támogathatjuk, hogy könnyebben megbirkózzon vele, ehhez pedig olyan terméket válasszunk, amely minél több olyan baktériumtörzset tartalmaz, ami az emberi bélflórában természetesen is előfordul. A legjobb, ha olyan probiotikus készítményt találunk, ami mindezt jól felszívódó magnéziummal és B6-vitaminnal kombinálja. A magnézium segít ellazulni és az alvásproblémákkal szemben is hatásos, a B6-vitamin pedig az úgynevezett örömhormonok szintéziséhez járul hozzá, emellett pedig elősegíti a magnézium felszívódását is”

– tette hozzá Dr. Budai Marianna.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés