Connect with us

Hirdetés

technokrata

5G-hálózatfejlesztés a Telenornál

Dotkom

5G-hálózatfejlesztés a Telenornál

5G-hálózatfejlesztés a Telenornál

A Telenor és a Huawei együttműködésében épül Norvégia első 5G hálózata

A fejlesztési együttműködésről szóló megállapodást a barcelonai Mobile World Congress keretében írta alá a Telenor és a Huawei.

„A Telenor és a Huawei már évek óta együttműködik az 5G-technológia sztenderdizálási folyamatában, a mostani bejelentés révén pedig a Telenor lehet az első szolgáltató, amely 5G-szolgáltatást vezet be Norvégiában.”

– mondta Magnus Zetterberg, a Telenor Norvégia műszaki vezérigazgató-helyettese.

 

Új alkalmazási területek és jobb élmény

Az 5G teljesen új, sosem tapasztalt mobilozási élményt kínál. Nemcsak új mobil platformot jelent, hanem intelligens közlekedésirányítást, magas szintű gépek közti kommunikációt, a csatlakoztatott autóktól az okos utcai lámpákig.

„Az 5G rendkívül fontos szerepet játszik majd számos területen. Az egészségügyben például sokkal több csatlakoztatott eszközre lesz szükség a betegek ellátásához, de fontosak az automatizált, robottechnológiával felszerelt gyártósorok is, illetve a gyárakban dolgozó emberek munkájának támogatása,”

– tette hozzá Zetterberg.

 

A leggyorsabb hálózat Norvégiában


„Az 5G forradalmi technológiai váltást jelent, ami alapjaiban változtatja meg a jövő digitális infrastruktúráját. Az 5G hatalmas kapacitással rendelkezik, olyan, mintha 1000 km/órás sebességgel száguldanánk egy nyolcsávos autópályán. A hálózatra kapcsolt eszközök 1-10 Gbps adatsebességre lesznek képesek,”

– mondta el Zetterberg.

Összehasonlítva, a Telenor Norvégia ügyfelei átlagosan 52,91 mbits/s sebességet tapasztalhattak 2016 utolsó negyedévében, ez volt az eddigi leggyorsabb hálózati sebesség az országban.

 

5G tesztelés 2017-ben

A Telenor 2017-ben kezdi meg az 5G tesztelését, ezt követően már 2020 körül várható az 5G hálózat piaci bevezetése.

„Idén egy sor pilotot és komoly teszteket folytatunk az 5G technológiával. Az a célunk, hogy közelebb kerüljünk a hálózat bevezetéséhez, hogy az 5G minden norvég ügyfelünk számára elérhető legyen,”

– mondta Bjørn Amundsen hálózatfejlesztési vezető.

 

5G tesztelés a Telenor Magyarországnál

Az 5G technológiára való felkészülésként a Telenor Magyarország 2016 végén a sikeresen tesztelt egy új technológiát, amely a 4. és 5. generációs mobilinternet-hálózatok közti átkötést jelentheti. A Telenor székház rádió-kísérleti laboratóriumában az új technológia segítségével 1,215 Gbps átviteli sebességet értek el. A nagyobb sebesség mellett a Telenor által tesztelt technológia alacsonyabb hálózati válaszidőre is képes: a jelenlegi 4G+ hálózaton jellemző 16-30 milliszekundumos (ms) értéket képes 10 ms alá vinni.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés