Connect with us
Hirdetés

technokrata

Újabb fejlesztés 5G téren

Dotkom

Újabb fejlesztés 5G téren

Újabb fejlesztés 5G téren

Ezúttal az IBM és az Ericsson közös fejlesztésében

Az IBM és az Ericsson közös fejlesztésben hozott létre egy kompakt, szilíciumalapú milliméterhullámú (mmWave) fázisvezérelt antennarács integrált áramkört, amely 28 GHz-en üzemel, és a jövőbeni 5G bázisállomásokon lesz használható. A mmWave áramkör nagyban gyorsíthatja az 5G-kompatibilis kereskedelmi hálózatok bevezetését.

Az IBM Research és az Ericsson tudósai az áttörést egy kétéves együttműködés eredményeképpen érték el, amelynek célja a fázisvezérelt antennarácsok fejlesztése volt az 5G technológia számára. Az IBM szakértelme a magas fokon integrált, fázisvezérelt mmWave antennarács-áramkörök és az integrált antennák területén, valamint az Ericsson tapasztalata a mobilkommunikációs áramkörök és rendszerek tervezésében segített a partnereknek több új technológiai mérföldkő elérésében.

 

A fázisvezérelt antennamodul áttörésről

Ahhoz, hogy a jövőbeni 5G fázisvezérelt antennarács-megoldások kereskedelmileg megvalósíthatók legyenek, az alkatrész mérete, súlya, költsége és teljesítménye nagyon fontos tényezők. Az IBM és az Ericsson csapatának eredménye, a világ első szilíciumalapú, 28 GHz-en, e technológiával működő antennamodulja egy jelentős lépés a kihívás megoldása felé vezető úton. A négy monolitikus integrált áramkörből és 64 keresztpolarizált antennából álló modul kb. 2,8” x 2,8” méretű, azaz egy szokásos okostelefon méretének a fele. Ennek a kompakt formatényezőnek az elérése nagy jelentőségű a technológia széles körű elterjedésében, különösen beltéri és sűrűn lakott városi környezetekben.

A csapat ezenkívül demonstrálta az egyidejű keresztpolarizációs működést az adó és vevő módokban. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy egy fázisvezérelt antennamodul két nyalábot hozzon létre egyidejűleg, ezzel megkettőzve az egyidejűleg kiszolgálható felhasználók számát, és javítva a technológia értékét és gazdaságosságát.

A milliméteres hullámtartományú jelek használatának a mobilkommunikációban az egyik legfőbb feltétele a rádiók közötti megfelelő hatótávolság elérése a célalkalmazások támogatásához. 28 GHz-en az egyes antennák aprók, és egyedileg támogatják a rövid hatótávolságú kommunikációt, de a kisméretű antennák kombinációja nemcsak a hatótávolságot növeli, hanem lehetővé teszi a jelek konkrét irányokba történő irányítását is.

Az IBM és az Ericsson csapatának fázisvezérelt megoldása lehetővé teszi az 1,4 foknál is kisebb szögű nyalábirányítási felbontást, így a sugár precíz módon irányítható a felhasználók felé.


Az IBM Researchről

Az IBM Research már hét évtizede határozza meg a jövő információs technológiáját több, mint 3000 kutatóval, 12 laboratóriummal hat kontinensen. Az IBM Research tudósai közül hat Nobel-díjas, 10 USA technológiai medált, öt USA tudományos medált, hat pedig Turing-díjat kapott, 19-en kerültek be a Nemzeti Tudományos Akadémiára, és 20-an a Feltalálók Csarnokába.  Az IBM Researchről további információk itt találhatók: www.ibm.com/research.


Az Ericsson a 2017-es Mobil Világkongresszuson

Bármi történhet a digitális élvonalban, egy ígéretes, de még nem felfedezett jövő.
Február 27 – március 2. között Barcelonában, a Mobil Világkongresszuson az Ericsson bemutat egy együttműködési megközelítést, továbbá innovatív megoldásokat, amelyek sikert eredményezhetnek ezen a területen.

Ügyfeleinkkel és partnereinkkel több iparágat egyesítünk, fizikai határokat és látszólagos korlátokat lépünk át. Látogasson meg bennünket a 2. pavilonban vagy online az MWC 2017 során, és vegyen részt párbeszédekben és demonstrációkon kedvenc témáinkban: 5G; platformok és szolgáltatások az informatika és a felhőszolgáltatások számára; hálózatok, TV és média; hálózatba kapcsolt megoldások iparágak számára; a Dolgok Internete és partneri viszonyok a siker érdekében.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés