Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Vodafone elindította a 4G+ szolgáltatást

Dotkom

A Vodafone elindította a 4G+ szolgáltatást

A Vodafone elindította a 4G+ szolgáltatást

Fővárosunkban a 4G kapacitás a duplájára nőtt

A budapesti beltéri 3G lefedettség fejlesztése után a Vodafone elindította a fővárosban a 4G+ szolgáltatást az 1800MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával. A 4G kapacitás megduplázása lehetővé teszi, hogy még több ügyfél még gyorsabban használhassa a mobilinternet-szolgáltatást. Így szolgálja ki a vállalat az előfizetők egyre növekvő sebesség- és adatigényét – jelentette be Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország Vezérigazgatója.

A Vodafone eddigi legjobb 4G hálózata annyira gyors és megbízható, hogy akár egy lesötétített ablakú, száguldó versenyautót is lehetne vele navigálni, a napi gyakorlatban pedig a gyors információszerzést, a megbízható mobilinternetezés élményét garantálja.

unnamed-1

A legújabb hálózatfejlesztés keretében a Vodafone Budapesten és az agglomerációban beindította az 1800MHz-es LTE szolgáltatást is az eddig használt 800MHz-es LTE szolgáltatás mellett, így 10MHz-ről 20MHz-re növelte a 4G szolgáltatásra rendelkezésre álló maximális sávszélességet – mondta Amrita Gangotra Műszaki vezérigazgató-helyettes.

A Vodafone a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával kombinálta a két spektrum kapacitásait. A megduplázott sávszélességnek és az úgy nevezett Carrier Aggregation-nek köszönhetően Budapesten és környékén minden 4G-képes telefont használó ügyfél számára lényegesen jobbá, stabilabbá és gyorsabbá válik a mobilinternetes szolgáltatás.

A Carrier Aggregation tesztjét a Vodafone Tatabányán végezte, így Budapest mellett Komárom-Esztergom megye székhelyén is elérhető már jelenleg is a 4G+ szolgáltatás, amelyet a jövőben a Vodafone számos más, kisebb és nagyobb városban is be fog vezetni.

unnamed

Az immár összesen 20MHz-es frekvencia tartományt használva az LTE 800-as cellákon csökken a terhelés – ami már önmagában is nagymértékben javítja a 4G szolgáltatást, mivel így az ügyfelek nagyobb sávszélességet érhetnek el.  A piacon lévő okostelefonok közül a 2 évesnél nem régebbiek döntő többsége Carrier Aggregation képes, így az ezeket használók számára a fejlesztés eredményeképpen elérhetővé vált a korábbinál jóval gyorsabb 4G+ szolgáltatás, amivel akár a 150Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhető.

Ezzel a sebességgel egy nagy felbontású (HD) filmet akár néhány perc alatt le lehet tölteni, folyamatosan és kiváló minőségben lehet élvezni az online streaming szolgáltatásokat.

A 4G+ szolgáltatás igénybevételére általában a 2 évesnél nem régebbi, az LTE 1800MHz-es hálózaton is működő telefonokkal van lehetőség, azonban az okostelefonoknak csak egy része jelzi 4G+ felirattal a kombinált hálózatot, míg más eszközök ilyenkor is a 4G-t írják ki.

Az 1800MHz-es LTE bekapcsolásának köszönhetően számos olyan ügyfél számára is elérhetővé válik a 4G szolgáltatás, aki olyan készüléket használ (például iPhone 5-öst), amely a 800Mhz-es LTE hálózatra nem tudott csatlakozni, így csak Budapesten több mint 35 ezer Vodafone ügyfél ismerkedhet meg a 4G szolgáltatással.

A Vodafone a fővárosban 425 bázisállomáson kapcsolta be az LTE1800-as szolgáltatást és ezzel együtt a Carrier Aggregation-t, így Budapesten a kültéri 4G+ lefedettség lakosság arányosan 87,2 százalékos, a kültéri 4G lefedettség közel 100 százalékos, a beltéri pedig 98,1 százalékos.

A mobilinternet-hálózat gyorsaságát és megbízhatóságát szemlélteti a Vodafone új kisfilmje, amelyben Alexandre Froment-Curtil vezérigazgató a Dakar-hős Szalay-Bunkoczi csapat 380 lóerős Opel Mokka versenyautójában ül, a navigátor helyén. Az autó ablakai teljesen le lettek sötétítve, így a száguldó autót a tetejére szerelt telefonok kamerái által „látott” és a Vodafone 4G hálózatán sugárzott videók alapján kellett Szalay Balázsnak vezetnie. “Számtalan alkalommal vezettem már extrém körülmények között, végtelen dűnék között a Szaharában, félelmetes szakadékok mellett Dél-Amerikában, esőben-sárban Oroszországban, akár jégen is Izlandon –  de így, teljesen vakon, csak a telefonok képernyőjére hagyatkozva még soha. Nagyon nagy élmény volt és egy újabb bizonyítéka annak, hogy a mobiltechnológia a legszélsőségesebb körülmények között is megállja a helyét.” – mondta Szalay Balázs.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés