Connect with us

technokrata

Megmutatjuk ki nyerte a 2017-es Sony World Photography Awards egyik díját

Dotkom

Megmutatjuk ki nyerte a 2017-es Sony World Photography Awards egyik díját

A nyertes ritkán látott munkái 2017. április 21. és május 7. között lesznek megtekinthetőek

A World Photography Organisation bejelentette, hogy a brit dokumentumfotós, Martin Parr kapja idén a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díjat.  A művész április 20-án   díjátadón veheti majd át az elismerést.

A gálával egy időben egy különleges tárlat nyílik a londoni Somerset House-ban, ahol több korai, fekete-fehér Martin Parr képet, valamint ismertebb munkáit, könyveit és filmjeit is bemutatják. A 2017-es Sony World Photography Awards kiállítás részeként megnyíló Parr tárlat szintén április 21-től május 7-ig lesz látogatható. Emellett a fotóművész április 21-én előadást tart a London School of Economics and Political Sciences (LSE) egyetemen, amelyre jegyet a következő weboldalon lehet vásárolni: https://www.worldphoto.org/2017exhibition

martinparr

Több mint 40 éves pályafutása során Martin Parr szívesen dolgozta fel az elkényelmesedéshez, fogyasztói kultúrához és kommunikációhoz kapcsolódó témákat. A művész egyedi módon láttatja a mindennapok drámáit. Jól elkapott pillanatképein őszintén mutatja be a nemzeti karakterisztikákat és nemzetközi jelenségeket, ezzel új fejezetet nyitva a dokumentumfotózásban.

A fotózás iránti elkötelezettsége és a médiumok határainak feszegetése miatt Parr kiválasztásáról könnyen döntött a World Photography Organisation, annak ellenére, hogy a fotóművész nemrég azt nyilatkozta: „Ha tudnám, hogyan kell remek képet készíteni, abbahagynám.”

„Martin Parr munkája a fotográfia minden eddigi korlátját túllépi és rámutat arra, milyen hatalmas kommunikációs erővel bír ez a médium.  Művészként Parr egy olyan egyedi vizuális nyelvet hozott létre, amely mélységesen komoly, mindemellett az ehhez társuló humor biztosítja, hogy munkáit világszerte megértsék” – mondta Scott Grey, a World Photography Organization ügyvezető igazgatója.

„Becsületesség és tisztelet a fotográfia, mint médium iránt – ez az, ami összekapcsolja a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók eddigi díjazottait. Martin Parr is ezekről tett tanúbizonyságot teljes karrierje során, ezért büszkék vagyunk rá, hogy ő lehet a Sony World Photography Awards 10. évfordulójának kitüntetettje.”

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy én kaphattam a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók címet, különösen a korábban díjazott művészek, mint például William Klein vagy William Eggleston munkáit ismerve. Bizalommal tölt el, hogy a World Photography Organisation és a Sony évről-évre közösen támogatják a kortárs fotóművészet minden aspektusát nemcsak a kiállításon, de a díjátadón keresztül is” – mondta Martin Parr.

A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók korábbi díjazottjai közé tartozik Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson és Elliott Erwitt is.

Martin Parr 1952-ben született az angliai Epsomban, akit tinédzserkorában a nagyapja inspirálta arra, hogy fotóssá váljon. Korai munkáit a fekete-fehér képek jellemzik, azonban alkotásai az 1980-as években váltak ikonikussá, köszönhetően a képein megjelenő erős színeknek. Parr számos elismerést kapott már olyan fotográfusoktól, mint például Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser és Joel Meyerowitz.

Martin Parr célja, hogy új látásmódban mutasson meg hagyományos dolgokat, emiatt gyakran vádolták azzal, hogy kigúnyolja fényképeinek alanyait. A „The Last Resort” című, 1985-ben készített műve hozta el az igazi áttörést a karrierjében, amellyel azóta is inspirációként szolgál a feltörekvő fotógenerációnak. Parr a fényképészettel foglalkozó könyvek lelkes gyűjtője, de ő maga is számos kötetet írt.

Martin Parr 1988 óta a Magnum Photos tagja, amelynek elnöki pozícióját 2014 óta foglalja el.

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu